Tamer Heper On yılda borç sona erer
HABERİ PAYLAŞ

On yılda borç sona erer

Bir mağazadan alışveriş yapıp bono vermiştim. Takip konusu oldu ama aradan on yılı aşkın zaman geçti. Bu gibi durumlarda on yılın sonunda borç bitmiş olur mu? Yoksa yenilenmesi durumunda tekrar gündeme gelir mi?  Ö.D.

***

Takip konusu alacaklar icra dairesinde işleme koyulduğunda bir yıl müddetle işlem görmez ise işlemden kaldırılır. Ancak yenileme talebi ile yenilenir ve işlemler devam eder. Ancak on yıl müddetle işlem görmeyen alacaklar zamanaşımına uğrar. Dolayısıyla artık yenilenmesi söz konusu olmaz. Artık bu dosya ile işlem yapılmaz.

Haberin Devamı

Ancak bu dosyaların ne durumda olduğunu takip etmeden de kısaca ‘artık işlemden kalkmıştır, yenilenemez’ demeden önce dosyanın akıbeti hakkında bilgi sahibi olmak lazım. Örneğin, zamanında işleme koyulmuş bu alacak için bazı itirazlar nedeni ile iş mahkemeye yansımış olabilir ve olay bu süre içinde mahkemede bakılan bir davaya dönüşmüş olabilir.

Bu halde işlem sürmektedir ve birgün borçlunun karşısına mahkeme kararı olarak çıkabilir. Benim ‘on yılın sonunda borç kalkar’ deyişim takip edilmemiş bir dosya içindir. Hukuken takip edilmekte olan bir dosya haline gelmişse bunun akıbetinin bilinmesi şarttır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder