Tamer Heper Önlemler yeterli mi?
HABERİ PAYLAŞ

Önlemler yeterli mi?

 

Son zamanlarda gecenin ikisinde, üçünde bankadan benim adıma kredi talep ediliyor ve bu kredi karşılanıyor. Bunu yapanlar dolandırıcı. Düzmece taleplerle hesabımdan bir başka banka hesabına aktarma yapılabiliyor. Oysa şubeden kredi talep etsen seksen tane belge imzalattırılıyor. Böyle internet yolu ile dolandırılmalarda bankanın sorumluluğu olmaz mı? M.K. 

Evet dolandırıcılığın yolu çok çeşitli. Günümüzde bu teknolojinin akıl almaz genişliği içinde türlü yollar uygulanıyor. Elbette bankalar da teknolojiyi uygulamaktalar, zira işlem yoğunluğu başka türlü karşılanamıyor. Ancak her yeni teknolojinin de güvenliliğine dair teknolojik önleminin olması şart. İşte bu noktada bankaların sorumluluğu var. Böyle bir kredi kullandırma işlemi sırasında yine teknolojik önlem şart olduğuna göre en güvenilir sistemleri programlarına koymalılar. Örneğin, benim bu teknolojinin acemisi olmama rağmen uzaktan yapılan işlemlerde ‘cebinize şifre gelmiştir, şifreyi girin’ komutu geliyor. Yani bu tedbir kimliğinizi gösteriyor ama yeterli mi? Ben bu örneği yeterli olduğu manasında vermedim, önlemlerden biri olarak rastladığım için verdim. Bu gibi önlemlerin etkili biçimde alınması şart.

Haberin Devamı

Okuyucumun anlattığı gibi olaylarda bankaların sorumluluğu araştırılıyor ve ne gibi önlemlerin alındığına bakılıyor. Önlemlerde açık var ise bu halde banka sorumlu tutuluyor ve zararın ödenmesine karar veriliyor. Bu gibi davalarda dosya bilirkişiye gidiyor ve önlemlerin etkinliği bu şekilde araştırılıyor. Ancak genel kanı, benzer şekilde doğmuş bir zararda önlemlerin yetersiz olduğu şeklinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder