Tamer Heper Salon kiraladık ama nişanlılar ayrıldı...
HABERİ PAYLAŞ

Salon kiraladık ama nişanlılar ayrıldı...

Kızımın kınası yapılacaktı. Bir salon kiralandı, 4 bin 750 TL kapora verildi. Kına 20 Mayıs 2023’te olacaktı ama nişanlılar ayrıldı. Bu durumda kına olamayacağı için 27 Aralık’taki kiralamanın iptalini ve kaporanın iadesini istedim. Karar organı ile görüşeceklerini söylediler. Ancak bugüne kadar olumlu veya olumsuz bir karar vermediler. Ben de tüketici mahkemesine başvurdum, şimdi oradan karar bekliyorum. Başka ne yapabilirim? K.K.

*****

Okuyucularımın bir ihtilafa girmesi durumunda elbette ki mahkemeye başvuru en adil ve medeni bir yoldur. Nitekim okuyucum mahkemeye başvurmuş, tabii ki doğru yapmışsınız diyeceğim ama mahkemeye başvururken ilgili mahkemeye başvurmak gerektiğini de hatırlatmak isterim. Okuyucumun olayı bir salonun kiralanması ile ilgili, dolayısıyla başvurulacak mahkemenin sulh hukuk mahkemesi olması gerektiğini hatırlatayım. Zira kiralamalarla ilgili davalara sulh hukuk mahkemeleri bakmaktadır. Ancak olması gereken mahkeme yerine bir başka mahkemeye başvurulması durumunda davada kaybedecek bir husus olmaz, sadece zaman kaybı olur. Görevsiz mahkeme dosyayı inceler ve görevli mahkemeye gönderilmesine karar verir. Peki mahkemede nasıl bir süreç işler? Şu kapora meselesi tarifi biraz karışık bir meseledir. Hukukumuzda bu konuda kurulu cümle şöyledir: “Cayma parası kararlaştırılmışsa taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır, bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır, almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.”

Haberin Devamı

*****

Şimdi bu cümle okuyucuma çok olumlu bir anlam vermeyecek, ancak bu husus tarafların yazılı olarak yaptıkları anlaşmaya bakmayı, ona göre sonuç çıkarmayı anlatıyor. Bence sonuç, okuyucumun olayında da yazılı bir belge var ise bu yazılı belgeye bakılacak. Şayet aralarında hiç yazılı bir belge oluşmadıysa salon sahibinin bu kına için yaptığı masraf varsa bu masraf düşülecek, ancak arada epey zaman var, o gece için hiçbir masraf yapılmaz, arada bir aya yakın zaman var bu süre içinde salon başkasına da kiralanabilir deniliyorsa ödenen geri istenebilir. Yok masraf yapıldı, salon o tarih itibariyle bir başkasına da kiralanma imkanına sahip değil deniliyor ise bu para oluşan zarara karşı tutulabilir. Neticede bunları açılan davada hakim inceleyip karar verecektir. Okuyucumun yapabileceği bir başka girişim yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder