Tamer Heper Sözleşme yenileniyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşme yenileniyor mu?

2012 yılında kiracı olarak taşınmıştım bu daireye, onuncu yılım dolduğunda kiram 1.750 TL’den 4 bin TL’ye çıktı kontratı yenilemesi. Bir yıl sonra 11 bin TL’ye çıkardı yine kontrat yenilemesi. Bu sene de yine rayiç bedel neyse onun bir tık altında kirayı yükseltecek. Ben her sene bu duruma maruz kalmak zorunda mıyım? M.H. 

Okuyucumun mektubunu aynen aldım. Bu benim adetim değil ancak bu defa okuyucumun mektubunda sorunun asıl unsuru anlaşılamıyor. Bu nedenle aynen aldım, anlaşılamayan nokta şu: “Kira 4 bin TL’ye çıktı kontratı yenilemesi. Bir yıl sonra 11 bin TL’ye çıkardı yine kontrat yenilemesi.” Şimdi okuyucumun problemi her sene kontrat yenileniyor mu yoksa ev sahibi kiraya zam yapıyor ama kontratı yenilemiyor mu? Şayet yenilemiyor ise evet zaten her sene yenilenmez diyeceğim. Ancak bu hususun da tehdit unsuru yapılıp fahiş kira talebinin de dürüstlük kuralına uymadığını söyleyeceğim. Şayet ev sahibi geçen on yıllık uzama süresini tahliye nedeni yapacak ise bunu sözleşme bitimine üç ay kalmadan önce kiracıya bildirecek. Bu süreyi geçirirse o sene tahliyeyi talep hakkını kaybedecek.

Haberin Devamı

Şayet her sene zam yapıyor ve üstelik her sene yeniden zamlı kira sözleşmesi yapıyor ise bu durumda on senelik uzama dönemine ait tahliye talebi riski kiracı açısından bertaraf olmuştur, bu durum kiracının lehinedir diyeceğim. İşte soru beni iki farklı çözüme yöneltiyor. Bunun için soruda, her sene kira sözleşmesi yenileniyor mu, yenilenmiyor mu bunu çözemedim. İki ihtimale göre yanıt vermeyi tercih ettim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder