Tamer Heper Sulh hukuk mahkemesi ceza da verir
HABERİ PAYLAŞ

Sulh hukuk mahkemesi ceza da verir

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34. maddesinde bina girişine yöneticinin ve yönetim kurulunun isim ve adreslerinin yazılması mecburiyeti getirilmiş. Buna aykırı davranılması halinde de para cezası öngörülmüş. Bu para cezasını verecek mahkeme için de ‘aynı mahkeme’ diye söz ediliyor. Aynı mahkeme hangi mahkemedir? Bu sadece mahkeme tarafından seçilen yöneticiler için mi geçerlidir? E.T. 

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 34’üncü maddesi uzun bir maddedir. Genellikle içerik olarak düzenlenen husus yönetici seçimi ve seçim için uyulması gereken hususlar düzenlenmiştir. Bu maddeye göre yönetici kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir, şayet bu sistem dahilinde yönetici seçimi yapılamaz ise yönetici sulh hukuk mahkemesi tarafından tayin edilir. Bu husus düzenlendikten sonra maddenin son fıkrası şöyledir: “Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburidir. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, elli Türk Lirası’ndan ikiyüzelli Türk Lirası’na kadar idarî para cezası verilir.” 

Haberin Devamı

Dikkat edilirse fıkranın başında “Mahkemece atanan yönetici” diye bir uyarı yok. Genel olarak yöneticilikten söz ediliyor. Demek ki yöneticinin veya varsa yönetim kurulunun isim ve adresi girişte bir yere asılacak. Bu halde de mahkeme tarafından atanmasına gerek kalmadan seçilen yönetici bir mahkeme tarafından atanmamıştır. Bu halde de aynı mahkeme denilmesi, yönetici atayan mahkemeye işaret olamaz. Dolayısıyla anlaşılması gereken, yöneticinin kat malikleri ve ilgililer tarafından bilinmesini sağlamak ve genel olarak kat mülkiyeti ile ilgili davalarda başvurulan mahkeme olan, burada da şikayet merci, sulh hukuk mahkemesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder