Tamer Heper Unutmayalım onlar da can
HABERİ PAYLAŞ

Unutmayalım onlar da can

Korkunç bir haberdi. Yanlış okuduğum ihtimali ile tekrar tekrar okudum. 47 flamingo ayakları ve gagaları bantlanıp kutulara koyulup satılmak üzere kaçırılmışken yakalanmış ama bunlardan 26’sı ölüymüş. Peki buna ne müeyyide uygulanmış? 425 BİN TL İDARİ PARA CEZASI. Hangisine yanayım, eli ayağı bağlı kutulara atılıp havasızlıktan can çekişe çekişe ölen canlara mı, bu canların değerinin 425 bin TL kadar olduğunun kabulüne mi? Şimdi denilecek ki “İyi ama bizde hayvanları koruma ile ilgili yasa” var. Evet, var. Bakalım neler söylüyor?

Haberin Devamı

Bu kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. 13’üncü madde hükümlerine aykırı davrananlara, öldürülen hayvan başına 500 lira idari para cezası, aykırı davranışların işletmelerce gösterilmesi halinde öldürülen hayvan başına 1.250 lira idari para cezası.

***

Kanuni istisnalar ile tıbbi ve bilimsel gerekçeler ve gıda amaçlı olmayan, insan ve çevre sağlığına yönelen önlenemez tehditler bulunan acil durumlar dışında yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemlerinde hayvanlar öldürülemez. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasaktır.

Bu kanunda öngörülen idari para cezaları, denetime yetkili merci tarafından verilir. Şimdilerde 5199 sayılı kanunda suç kapsamına alınarak hapis cezası öngörülen fiiller ve ceza miktarları ise şöyle: Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası; bir hayvan neslini yok eden kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Haberin Devamı

Dikkatinizi çekerim hapis cezası almak için nesli tükenme şartı var. Peki nesli tükenmeyen hayvan canlı değil mi? Yukarıda hayvanlara yaşam hakkı tanınmış bir yasa hükmü var, onlara eziyet edilmeyecek, öldürülmeyecek hükmü var ama öldürürsen üç kuruş idari para cezası ile kurtuluyorsun. Ne anladım bu cezadan?

***

Değerli okuyucularım yaşayan ve yaşam hakkına benim kadar sahip bir canlıdan söz ediyorum. Üç kuruş ödeyip bunun hayatına son verme gibi bir yetkim olabilir mi? Bunlara hayvan deniliyorsa bu bir isim, doğrusu bu bir CANLI. Yeter artık hayvanlara karşı bu canavarca davranışlara izin veren yasaları değiştirelim, cezaları caydırıcı hale getirelim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder