Tamer Heper Velayet babaya verilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Velayet babaya verilebilir

Haberin Devamı

Kızımın velayeti boşanma davamız sonunda anneye verildi. O zaman bir yaşında bile değildi. Ancak anne çocuğu benimsemedi. Çocuk bende kaldı halalarının yardımı ile büyüttük. Bugün 16 yaşında. Şimdi ise çocuğun okul kayıt meseleleri var ve nüfus kağıdının resimli olması gerekiyor. Yeni nüfus kağıdı çıkarmak için ise velisini istiyorlar. Annesi ise yardımcı olmuyor, bu durumda ne yapabilirim? ● A.G.

Biliyorsunuz evlilik birliği içinde velayet hakkını anne ve baba birlikte kullanır. Boşanma durumunda ise mahkeme velayeti anne veya babadan birine verir. Velayet konusunda hakim takdir hakkına sahiptir. Çocuğun menfaatinin neyi gerektirdiğine bakılır ve ona göre velayet verilir. İstisnai bir durum olmadıkça çok küçük çocukların velayeti anneye verilir. Ancak velayetin verilmesi hali sonsuza kadar sürmez. Çocuk reşit olunca velayet son bulur.

ÇOCUĞUN MENFAATİ...

Bir de çocuk reşit olmadan yine çocuğun menfaati gerektiriyor ise mahkeme kararı ile velayet anneden alınıp babaya verilebilir. Görüyorum ki okuyucumun olayında bu durum var. Çocuğun baha bir yaşına basmadan 16 yaşına kadar babasının bakımı altında kalması, annenin ilgilenmemesi artık velayetin değiştirilmesi gerektiğini ortaya koyar. Dolayısı ile bugün çocuğun menfaati, velayetinin babaya verilmesi olacağından mahkemeden velayetin babaya verilmesini talep mümkündür. Anlatılan olayların tümünü buraya yansıtamadım ama anlatılanlar çerçevesinde de hakimin bu kararı verebileceği kanaatindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder