Tamer Heper Yeni sözleşmeye zorlama imkan yok
HABERİ PAYLAŞ

Yeni sözleşmeye zorlama imkan yok

Babamın imzaladığı sözleşme ile 10 yılı aşkın süredir bir evde oturmaktayız. Babamız bir tarihte vefat etti biz oturmaya devam ettik. Ancak bizim oturmakta olduğumuz hususunu ileri sürerek bizimle yeni bir kontrat yapmasını teklif etmemize rağmen kontrat yapmaya yanaşmadı. Bu durumda biz sözlü anlaşmalar ile kiraya zam yaptık ama şimdi yüksek kira istiyor ve en son yüzde 200 zam istiyor, aksi halde çıkın diyor. Buna karşı ne yapabiliriz? G.L.

Şimdi okuyucumun durumunda olanların başında şu on senelik kiracılık hikayesi Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor. Kira süresi on yılı geçen kiracılar için ev sahipleri yeni bir kira sözleşmesi yapmıyor. Şayet yeni bir sözleşme yapacak olurlarsa şu on yıllık tahliye hakkı ortadan kalkacak, yeni kira sözleşmesi ile birlikte sıfırdan başlayacak. İşte ev sahipleri bu imkanı ellerinden kaçırmak istemiyor.

Haberin Devamı

İşte okuyucumun anlattığı durum da bu. Kiranın uzatma süresi on yılı geçmiş ve ev sahibi bunu silah olarak kullanıyor. Yüklü zam istiyor ve ödemedikleri takdirde bu on yıllık uzama süresi hakkını kullanarak tahliyeyi talep edecek. Elbette bunu kiracı da biliyor ve zaten bunu bildiği için benden kurtulmanın çaresini söylemimi istiyor ama ne yazık ki çaresi yok. Ev sahibini yeni kira sözleşmesi yapmak için zorlayıcı bir ihtimal yok. Elde bir kira sözleşmesi var ise bu her dönem sonu birer yıl olmak üzere kendiliğinden uzar ve kira bedeli dışındaki sair hükümleri geçerlidir. Bu nedenle okuyucuma yeni kira sözleşmesi yapılması konusunda bir bilgi veremeyeceğim.

Bir tek şunu hatırlatmakta yarar görürüm. Bu durumdaki ev sahiplerinin tahliye talep edeceklerse bunu kiracıya dönem sonu gelmeden üç ay önceden yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir. Okuyucum bu hususa dikkat etsin, kiralanan yer mesken olduğuna göre de 2 Temmuz 2024 tarihine kadar kira zammı yüzde 25 olarak hesaplanacaktır. 2 Temmuzdan sonra ne olacak bilmiyoruz. Şayet tavan kalkarsa bugünkü şartlarla 12 aylık ortalama enflasyona (Tüfe) göre hesap yapılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder