Ufuk Tarhan Twist'den Twich'e geçen gençlik
HABERİ PAYLAŞ

Twist'den Twich'e geçen gençlik

1960’ların gençliği Twist’le eğlenirdi. Twist o yıllarda Amerika’da başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı saran, kolay ve enerjik bir dans, aslında bir sosyalleşme biçimiydi.

Modası uzun yıllar süren Twist’te tek başına ya da iki kişi karşılıklı, birbirlerine dokunmadan durur, aynı isimdeki şarkının ritmine uyum sağlayarak bir taraftan kalçalarını iki yana sallar, bir taraftan da tek ayaklarıyla yerdeki bir sigara izmaritini söndürmeye çalışır gibi hareketler yapardı.

O zamanın gençleri ancak böyle, fiziksel buluşmalarla sosyalleşir, bir araya gelip, eğlenip zaman geçirirlerdi. İşte o Twist’çi neslin torunları olan şimdinin zamane gençleri, özellikle Z’ler artık ‘Twitch’ci oldu. Günümüz gençliği diğer sosyal medya ve oyun platformlarına sonradan eklenen ancak tıpkı TikTok gibi birden bire çok hızlı büyüme gösteren Twitch’le sosyalleşip eğleniyor, kavga ediyor, yarışıyor ve tabii ki para kazanıyor.

Haberin Devamı

Twistden Twiche geçen gençlik

TWITCH NEDİR SİSTEM NASIL ÇALIŞIR?

Birçok kişinin yeni duyduğu Twitch aslında, son yıllarda özellikle e-spor’un yükselişiyle Z nesli arasında hızla yayılan ve büyüyen devasa bir sosyal medya platformu. Haziran 2011'de Justin.tv kurucuları Justin Kan ve Emmett Shear tarafından başlatılan Twitch ya da Twitch.tv, e- spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı sağlayan bir sosyal ağ. Twitch’e de tıpkı diğer sosyal medya ağlarında olduğu gibi ücretsiz hesap açarak üye olunuyor.

Profil kısmına kişisel bilgilere dair ilgi alanları girilip kategoriler seçiliyor ve başlanıyor. Hem mobil hem desktop üzerinden erişilebilen Twitch dünyasına sadece seyirci, yayıncı, oyuncu ya da herhangi bir performans sanatçısı olarak giriliyor. Fiziksel ortamda anlatırken, izlerken yapılabilen her şey; online olarak evden ya da interneti olan her yerden yapılabiliyor.

Twistden Twiche geçen gençlik

TWITCH ÜZERİNDEN NASIL PARA KAZANILIR?

Twitch’de esas değer yaratarak doğrudan para kazananlar; öncelikle yayıncılar, oyuncular, yarışmacılar, performans sergileyenler ve tabii ki onların üzerinden tanıtım yapıp, ürün-hizmet satarak dolaylı yoldan para kazananlar yani markalar da var.

Haberin Devamı

Temel sisteme göre milyonlarca takipçiye sahip Twitch yayıncıları kendilerine reklam verip, sponsor olan markalardan ve onları tutkuyla takip eden Twitch kullanıcılarından aldıkları bağışlarla, abonelik aidatlarıyla, reklamlarla, yüksek rakamlarda paralar kazanıyor, genç yaşta epey zengin oluyorlar.

Kısacası Twitch de tıpkı diğer sosyal medya ağlarında olduğu gibi analog yani fiziksel dünyanın dijital izdüşümünden başka bir şey değil. İnsanın gerçek hayatta yaptıkları; teknoloji, akıl, bilgi ve olanaklar geliştikçe er ya da geç dijital dünyaya da yansıyor.

RAKAMLARLA TWITCH

Twitch’de ortalama izlenme süresi 1,5 saat. Ağırlıklı olarak video oyunlarının canlı yayınları seyrediliyor. Eylül 2014’de Amazon tarafından satın alınan Twitch’in aktif yayıncı sayısı (ki sistemin bel kemiği) 2021’de 9 milyona ulaştı. Günlük izleyici rakamları ise 15 milyona, aylık kullanıcı sayısı 140 milyonlara çıkmış durumda. Basit, kolay eğlenceli olan ve gençlerin beğendiği şeyler her zaman başarılı oluyor; tıpkı Twist ve Twitch gibi...

Haberin Devamı

Twistden Twiche geçen gençlik

Sıradaki haber yükleniyor...
holder