Ekonomi 'Yeni anayasanın odağı ordu, cemaat olmamalı'

'Yeni anayasanın odağı ordu, cemaat olmamalı'

Paylaş
'Yeni anayasanın odağı ordu, cemaat olmamalı'

Yeni anayasanın odağında devlet, ordu veya cemaat gibi unsurlar değil, doğrudan birey olmalı” dedi

SİYASİ TARTIŞMA VERİMSİZ

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yönetimi, Ankara’da parti liderleri, bakanlar ve cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleştirdiği temaslarını tamamladı.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, temasların ardından, siyaset alanındaki tespit ve beklentilerini açıkladı. Boyner, “Çok açık belirtmek istiyorum: Bizim elde ettiğimiz izlenim, Türkiye’nin dönemsel gelişmeler içinde dalgalanan, sıklıkla verimsiz siyasi tartışmalar içinde olduğudur” dedi.

KAMU VİCDANI ZEDELENİYOR

TÜSİAD olarak demokratikleşme sürecinin bir bütün olduğunu tekrarlamaktan ‘artık yorulduklarını’ vurgulayan Ümit Boyner, “Demokrasi süreci gündelik problemlere yönelik düzenlemelerle yürütülmeye çalışıldıkça, bu sürece karşı direnç noktaları oluşturuyoruz, bu da kamu vicdanını zedeliyor” dedi.

Ümit Boyner, bu bütünlüğün yargı reformunu, siyasi partiler ve seçim yasasını da içine alan bir demokratikleşme paketi vasıtasıyla, yeni bir anayasayla yakalanabileceğini vurguladı.

NET BİR PAKET HAZIRLANMALI

Boyner şöyle konuştu: “Yeni anayasanın odağında devlet, ordu veya cemaat gibi unsurlar değil, doğrudan birey olmalıdır. Yeni anayasa ve yargı reformu yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığını evrensel ölçütlerde karşılayabilmelidir. Konuyla ilgili kesimler net ve takvimlendirilmiş bir demokrasi paketi ortaya koymalıdır. Aksi takdirde samimiyetleri sorgulanmalıdır. Partiler yasası ve seçim barajının 2011 seçimi öncesinde değişmesi, parlamentonun demokratikleşme paketini daha sağlıklı bir zeminde gerçekleştirmesine imkan tanıyacaktır.”

KAMPLAŞMA ORTAMI YAŞANIYOR

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’de toplumun çeşitli kademelerine yansımış olan bir kamplaşma ve kavga ortamı olduğunu belirterek, bu ortamın şeffaflıkla, somut programlarla ve daha fazla konuşmakla aşılacağını söyledi. Ümit Boyner, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekleştirdiği zirve ve benzeri girişimleri, uzlaşı ortamının sağlanması açısından önemli buluyoruz” diye konuştu.

SEÇİM EKONOMİYİ UNUTTURMAMALI

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’de oluşan ‘toz dumanın’ ortadan kalkması için ilk aşamada seçime kadar, krizden çıkışın yönetimi ve verimlilik temel alınarak politika üretilmesi ve ekonominin gücünün artırılması gerektiğini belirtti. Ümit Boyner, “Bu gerginlik ve kamplaşma ortamı, bizleri seçim aşamasına kadar reform yapmama noktasına götürmemelidir. Böyle bir lüksümüz yoktur” diye konuştu.

2

Haberin Devamı