Ekonomi Alman devi Volkswagen'e şok ceza: 2.1 milyar dolar ödeyecekler

Alman devi Volkswagen'e şok ceza: 2.1 milyar dolar ödeyecekler

Paylaş
Alman devi Volkswagen'e şok ceza: 2.1 milyar dolar ödeyecekler

Yanıltıcı yazılım kullanarak emisyon testi sonuçlarını değiştirdiği ortaya çıkan Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, Kanada’daki 105 bin kişiye 2.1 milyar dolar ceza ödeyecek

Kanada'da Ontario Yüksek Mahkemesi’nde daha önce açılan davaya bakan Hakim Edward Belobaba, emisyon skandalına karışan 2 litrelik dizel motorlu Volkswagen ve Audi araçları satın alan veya lease yoluyla kiralayan 105 bin kişiye, 5 bin 100 ila 8 bin dolar arası ödeme yapılmasına hükmetti.

Kanada’nın Quebec ve Ontario eyaletlerindeki yüksek mahkemelerde açılan davaların ardından 2.1 milyar dolarlık uzlaşma paketini kabul eden Volkswagen, belirlenen cezaları bugünden itibaren ödemeye başlayacak.

ÇEVREYİ 40 KAT FAZLA KİRLETTİĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTI


Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in 2015 yılında Kanada’da sattığı bazı araçlarda yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığı ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiği açıklanmıştı.

Bunun ardından Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımla donatıldığını kabul etmiş ve zararın karşılanması için 6,5 milyar eurouk bütçe ayırdığını duyurmuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ


Geçen yılın Eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), VW'nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı (CEO) Martin Winterkorn istifa ederken 10 üst düzey yöneticisinin de işine son verilmişti.

VW, emisyon skandalı nedeniyle oluşabilecek zararlar ve tazminat masrafları için geçen sene 6,5 milyar avro (7,3 milyar dolar) ayırdığını duyurmuştu. Bununla birlikte, EPA ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı, VW'den geçen yılın kasım ayında hatalı araçların geri çağrılmasına yönelik resmi plan talep etmişti. İlgili davanın yargıcı Breyer, verilen sürede uzlaşma sağlayamayan VW ve Amerikalı otoritelere en son 28 Haziran kadar süre tanımıştı.


Volkswagen (VW) emisyon davasında tüm suçlamaları kabul etti

Haberin Devamı