Ekonomi Az vergi tekel yaratır et fiyatlarını artırır

Az vergi tekel yaratır et fiyatlarını artırır

Paylaş
Az vergi tekel yaratır et fiyatlarını artırır

Az vergi tekel yaratır et fiyatlarını artırır

Vergi yüzde 40’a düştü

Haberin Devamı

Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, önceki gün yürürlüğe giren ve canlı hayvan ithalatında alınan verginin indirilmesinin 20 firmanın ithalat yapma izni olduğu için riski, taşıdığını söyledi. Yetkin, “Tebliğle et fiyatı daha da artacak. Tekelleşme olacak” dedi. Yetkin, yayınlanan tebliğ ile Türkiye’de 15 yıl önce yüzde 135 olan Gümrük Vergisi’nin yüzde 40’a indirildiğini hatırlattı.

Uygulama doğru değil

Tebliğin kasaplık canlı hayvan dışında bir ithalatı içermediğini belirten Yetkin, uygulamayı doğru bulmadığını, et fiyatının bu şekilde düşmeyeceğini savundu. Yetkin, “Bu uygulamayla tekeli kendimiz yaratıyoruz. 20 firmaya izin verirseniz, o 20 firma et piyasasını belirler. Ankara’da 160 bin olan hayvan sayısı 70 bine, Konya’da da 70-80 bine düştü. Türkiye’de damızlık, besilik hayvan yok” dedi.

Haberin Devamı

3 mağazayla bu iş olmaz

Et Balık Kurumu’nun (EBK) Ankara’daki 3 mağazasıyla et fiyatlarının düşürülemeyeceğini belirten Yetkin, “EBK eskisi gibi güçlü olsaydı ve piyasayı düzenleyebilseydi olabilirdi ama böyle bir gücü yok” dedi. İthalat kararından önce et fiyatının daha ucuz olduğunu belirten Yetkin, “Türkiye kendi hayvancısını koruma kararını kaldırılıyor ve açık pazar haline getiriliyor, yazık” dedi.