Hakan Çelik Başkentte elektrik hamlesi
HABERİ PAYLAŞ

Başkentte elektrik hamlesi

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, elektrik motorlu araçların başkentte de kullanılabilmesi için kolları sıvadı. Melih Gökçek’in başında bulunduğu bir komisyon, elektrikle çalışan taşıtların Ankara’da yaygınlaştırılabilmesi için çalışmalara başladı. Dünyada elektrikli otomobil teknolojilerinin öncü markalarından biri olan Renault yetkilileriyle yapılacak görüşmelerin ardından Ankara’da bir dizi adım atılacak. Şarj istasyonlarının kurulması, gerekli alt yapının hazırlanması ve elektrik motoruyla çalışacak araçların ihtiyaç duyacağı diğer düzenlemelerin hayata geçirilmesini kapsıyor.

Başkentte Merkez Orduevi’ndeki 30 Ağustos resepsiyonunda sohbet etme imkanı bulduğum Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’yı çevreye saygı konusunda dünyada örnek şehirlerden biri yapmak için uğraştıklarını, bu çerçevede özellikle karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Melih Gökçek, bu alanda uluslararası tecrübeye sahip otomotiv kuruluşları ile görüşmeler yapacaklarını ve elde edecekleri sonuçlara göre vakit kaybetmeden harekete geçeceklerini ve bu alanda Anadolu’daki lider şehir olacaklarını ifade etti.

‘Avrupa’yı yakalayabiliriz’

Bu konuda görüşlerine başvurduğum Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Ankara’da bu işlemlerin hızlandırılabilmesi için gerekli desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında elektrik motorlu Fluence modelinin üretimine başlandığını hatırlatan İbrahim Aybar, bu tip otomobillerin satışı ve tesciliyle ilgili düzenlemelerin de bir an önce yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Renault Türkiye, İstanbul’un altyapısının elektrikli otomobile 2011 yılına kadar hazır hale getirilmesi için geçtiğimiz günlerde bir işbirliği protokolü imzalamıştı. Renault, 4 farklı modeli piyasaya sunmayı planlıyor.

İnfiniti kaza riskini azaltıyor

Infiniti mühendisleri tarafından kazaların engellenmesi veya etkilerinin en düşük seviyeye indirilmesi için geliştirilen çok sayıda sistem ve teknolojiyi kapsayan ‘Güvenlik Kalkanı’ konsepti, yeni teknolojilerin uygulanmasıyla gelişmeye devam ediyor. Infiniti’nin EX ve FX modellerinde kullanılan ve sürücüye park esnasında yardım eden ‘Çevre Görüntüleme Monitörü’ sistemine, yeni bir sürüş destek teknolojisi olan “Hareketli Obje Tespit” fonksiyonu eklendi.

Kia Picanto 21 bin 550 lira

Kia’nın minik sınıftaki başarılı temsilcisi Picanto, 21 bin 550 TL’den başlayan fiyat etiketiyle sınıfındaki en hesaplı alternatiflerden biri olarak öne çıkıyor. Kia Picanto, 1.1 lt benzinli ve 1.1 lt turbo dizel motor seçeneği ile satışa sunuluyor. Hem düz hem de otomotiv vites seçeneğine sahip olan Kia Picanto, Hiper donanım paketiyle satışa sunuluyor. Kia Picanto’da ABS, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, yükseklik ayarlı ve elektrik takviyeli direksiyon, darbe emici direksiyon mili, kapı içi çelik koruma barları, klima, elektrikli ön camlar, merkezi kilit, radyo- CD ve MP3 çalar standart olarak sunuluyor.

Lancia mirasına sahip çıktı

2010’da doğuşunun 40’ıncı yılını kutlayan Lancia’nın fenomen modeli Stratos’un özel girişimci Michael Stoscheck ve Fenomenon tasarım şirketi sahibi Christian Hrabalek’in girişimleriyle yeniden hayat bulan ve Pininfarina tarafından üretilen versiyonu, tüm dünyadaki Lancia ve Stratos fanatiklerinin dikkatlerini üzerine çekti. Ferrari 430 Scuderia şasisi ve V8 motoruyla dikkat çeken Yeni Lancia Stratos, Fiat’ın Balocco Test Pisti’nde yapılan ilk test sürüşleri sonrasında, etkileyici yapısını net biçimde ortaya koymayı başardı. Sadece bir defalık üretildiği belirtilen Yeni Lancia Stratos’tan yaklaşık 25 adetlik küçük ve özel çaplı bir parti üretilmesi bekleniyor.

Göz kamaştıran fuar

Dünyanın en ilginç otomobil fuarlarından biri olan Moskova Motor Show geçtiğimiz hafta kapılarını açtı. Henüz Paris, Cenevre ya da Frankfurt otomobil fuarlarının etkinlik derecesinde olmasa da Moskova Fuarı birçok açıdan sıra dışı olmayı başarıyor. Rusya’nın Avrupa’nın en büyük otomobil pazarı haline gelmiş olması Moskova’nın önemini artırıyor. Rus pazarı pek çok açıdan Türkiye’ye benziyor. Aradığınız her marka otomobile rastlayabilirsiniz. Ancak asıl rekabet Avrupalı ve Japon üreticiler arasında. Toyota, Infiniti, Mazda, Nissan gibi markalar hayli güçlü. Buna karşın Mercedes S Serisi ve Bentley gibi lüks otomobiller de adeta peynir ekmek gibi satılıyor. İniş çıkışlı bir grafik izliyor olsa da Rusya’nın petrolden çok önemli bir gelir elde ediyor oluşu, yollardaki otomobillerin lüks seviyesinden hissediliyor. Bu yılki fuarda Renault’nun Türkiye’de de merakla beklenen modeli Latitude renkli bir tanıtımla dünya basınının karşısına çıktı. Bunun yanı sıra Audi A1, Mercedes SLS ve geleceğin CLS’si, Jaguar XJ Sentinel, Hyundai Concept RB gibi otomobilleri Moskova Fuarı’nda görmek mümkün. Bursa’da üretilen Fiat Linea’dan BMW’nin yeni konseptlerine kadar onlarca sürpriz model dikkati çekiyor. Ayrıca Rusya’da giderek güçlenen Volkswagen burada Polo Sedan, yeni Touareg ve yeni Phaeton’u sergiliyor.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder