Ekonomi KIA devrim yaptı

KIA devrim yaptı

Paylaş
KIA devrim yaptı

Interbrand'in 'en iyi imaja sahip küresel şirketler' araştırmasında ilk 100'e girmeyi başaran Kia'nın marka değeri bir önceki yıla göre yüzde 43 artarak 3.9 milyara ulaştı

OTOMOBİL PROFESÖRÜ: HAKAN ÇELİK

Haberin Devamı

Kia Motors, dünyada ve Türkiye’de en istikrarlı yükselen markalar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Güney Koreli üretici son 10 yılda tasarımlardan ürün kalitesine, güvenlik seviyesinden pazarlama stratejilerine kadar gerçek bir devrime imza attı.




Bu sayede ürünleri sadece geleneksel pazarlar olan Asya, Ortadoğu ülkelerinde değil çok ciddi rekabete tanık olunan Avrupa’da da yüksek ilgi görüyor. Zira Alman, İtalyan ve Fransız markalarının hakimiyetindeki Avrupa’da tutunabilmek kolay iş değil. Her ne kadar Rusya, Amerika ve Asya satış adetleri açısından otomobil üreticileri için artık daha önemli hale gelse de Avrupa’da yükselmek bir prestij göstergesi. Kia Motor, Alman Peter Schreyer’i önce tasarım bölümünün, sonra da topyekün şirketin başına getirerek çok önemli bir stratejik adım attı.





Kia Genel Müdürü Bora Koçak, Türkiye’de binek araç segmentinde yüzde 2.1’lik pazar payına sahip olduklarını söyledi.


2011’de 2.4 milyon sattı

Kia, son 5 yılda global satışlarını ikiye katladı. Markanın 2011’deki global satışı bir önceki yıla göre yüzde 18.6 artarak toplamda 2.4 milyon adet olarak gerçekleşti. 2012’de bu sayı 2.7 milyona ulaştı. Bir başka ifadeyle tek başına Kia Türkiye’de üretilenin üç katı aracı bantlarından indiriyor. Kia’nın Avrupa’daki satış performansı da kötü giden pazara rağmen büyük gelişme gösterdi. 2011’de 478 bin adet olan satışlar geçen yıl 571 bine ulaştı.

Sportage ve cee’d

Kia’nın küresel pazarlarda en çok ilgi gören üç modeli Rio, Sportage ve Cerato. Markanın ‘bestseller’ı durumundaki Rio geçen yıl 467 bin tüketiciyle buluştu. Türkiye pazarında ise Kia en çok Sportage, cee’d ve Rio satıyor. Markanın büyük SUV segmentinde uzun yıllar satış rekortmeni olan Sorento modeli ise bir süre önce yenilenerek Türkiye’ye ithal edilmeye başlanmıştı. Otomotiv sektörünün deneyimli yöneticilerinden Bora Koçak, Kia ile birlikte Çelik Motor’un da genel müdürlüğü görevini yürütüyor. Bora Koçak, geçen hafta gerçekleştirdiğimiz sohbette Türkiye’de 2012’de bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 21.2 artırarak ve 12 bin 715 binek ve ticari araç sattıklarını anlattı.

İşte yeni Toyota RAV4



Japon otomotiv devi Toyota, merakla beklenen RAV4 modelinin Avrupa prömiyerini Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirecek. Dördüncü nesil RAV4 temel değerlerinden ödün vermeden önceki nesillerin mirasını günümüze taşıyor. Yeni RAV4, aile kullanımını daha güçlü bir şekilde öne çıkarırken, ayırt edilen görünümü, en üst seviyedeki iç donanımı, yenilenen 4x4 sistem özellikleriyle daha keyifli ve verimli sürüş deneyimi yaşatmaya da hazırlanıyor. Cenevre’deki Avrupa prömiyerinde Yeni RAV4’ün ‘Premium’ ve ‘Adventure’ versiyonları beğenilere sunulacak. Araç bu yılın ikinci yarısında Türkiye’ye ithal edilecek.

Haberin Devamı

Arazinin maço Amerikalısı

Haberin Devamı

Otomotiv dünyasında tasarım, fonksiyonellik ya da performansla efsane olan araçlar vardır. İşte Jeep Grand Cherokee bunlardan biri. Her şeyden önce segmentine öncülük etmiş bir model. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde SUV nedir bilinmezken Cherokee rüşdünü çoktan ispatlamıştı. İşte bu önemli aracın bir süre önce yenilenen versiyonuyla geçen hafta uzun bir yolculuk gerçekleştirdim. Kullandığım araç, Jeep Grand Cherokee’nin Overland adını taşıyan versiyonuydu. Bu modelin anahtar teslim satış fiyatı 114 bin euro.

Kadınlar da tercih ediyor

Araçta 5 ileri otomatik şanzımanla birlikte 3.0 litre V6 241 beygirlik dizel motor görev yapıyor. Bu motoru Chrysler ve Jeep’in diğer modellerinden de hatırlıyoruz. Kullanım tarzınıza göre tutumlu olabilen bu motor gerektiğinde çok yüksek güç ve tork üreterek uzun ve zorlu sürüşleri keyifli hale getiriyor. Genel olarak dış görünüşüyle önceki modelle önemli benzerlikler gösterse de Grand Cherokee ön far grubu ve ızgaranın tasarımıyla 21’inci yüzyıla uzanan bir stil yakalamış. Kaslı ve kuvvetli görünüyor hatta bir miktar maço olduğu söylenebilir. Ancak ilginçtir, sadece erkekler değil kadın sürücüler de artık bu tip araçları daha yüksek güvenlik hissi verdiği için tercih ediyor. Geniş saklama gözleri de Amerika’nın ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış. Bagaj genişliği böyle bir araç için yeterli düzeyde. Araç büyük ve yüksek olmasına karşın dar alanlarda bile şaşırtıcı derecede başarıyla dönüyor.

Hoş ayrıntılara sahip



Köşeli hatlar ve modern yeni ön ızgara dikkat çekiyor. İç mekan ferah ve konforlu. Donanım listesi oldukça uzun.

Araçta ses kontrollü bluetooth, soğutmalı ve ısıtmalı koltuklar, ısıtmalı deri-ahşap direksiyon, aydınlatmalı bardaklık ve kapı girişi, mikrofonlu dikiz aynası, havalı süspansiyon (Quadra Lift) gibi hoş ayrıntılar dikkatimi çekti. Jeep Grand Cherokee bu sınıfta hem dışarıdan bakıldığında iyi görünmek hem de aracın içinde iyi hissetmek isteyenler için başarılı bir alternatif.






Jeep Grand Cherokee, zengin donanımı, arazi performansı ve fiyat-ürün dengesiyle sınıfının en iyileri arasında.

Haberin Devamı