Tamer Heper Suç işlersiniz
HABERİ PAYLAŞ

Suç işlersiniz

Haberin Devamı

Yıllarca hizmet verdiğim şirketten 2008 yılında ayrıldım. Bana kıdem tazminatı olarak 25 bin TL’lik bono verdiler. Bonoyu işyerinin sahibi değil oğlu verdi. Oğlu da iş sahibi. Ancak bu güne kadar haklarımı tahsil edemedim. Senedi aldığımda gördüm ki senette vade yok, tanzim tarihi yok, alacaklı adı yok. İlişiğimin kesilmesi 5.5 yıl oldu. Bu senetle, bunu yazan oğula başvurdum “Hiç malım yok, işyerinde kullandığım makineleri işçilerime sattım” dedi. Bu durumda bana ne tavsiye edersiniz? Bononun üzerindeki eksiklikleri tamamlayıp takibe koysam mı? S.E.

Okuyucum problemini uzun uzun anlatmış ama soruları tam on üç maddede. Böyle on üç maddeyi tek tek yanıtlamam için ne yerim ne de vaktim müsait. Ancak çok önemli gördüğüm bir hususu öne alıp sonrasında genel bir yanıt vereceğim. En önemli husus şu: Bonoda eksiklikler var. Örneğin düzenleme tarihi yok. Bu gibi eksiklikler bono diye baktığımız belgenin bono olmadığını gösterir.

[[HAFTAYA]]

Şayet okuyucum bu boşlukları doldurursa, bu belgeye bono vasfını kazandırmış olur ama bu suçtur. Evrakta sahtecilik suçudur ki hapis cezasını gerektirir. Dolayısı ile önemle söyleyeyim ki sakın ola ki bu eksiklikleri kendisi giderip icra takibine başvurmasın. Bu husus diğer okuyucularım için de uyarıcı olsun. Zira bu hata çok yapılıyor. Sonra, olaydan bu yana beş buçuk sene geçmiş. Bu süre içinde alacak yok olmadı, kıdem tazminatı alacağı 10 yıl içinde ileri sürülebilir ama bir bono üç yıl içinde icra takibine konu yapılabilir. Bu süre geçtikten sonra bono olarak kambiyo senedine dayalı takip yapılamaz. (Okuyucumun elindeki belge bono bile değildir yani okuyucum için bu süre zaten söz konusu değil.) Bir başka husus. Okuyucum kötü niyetli birileri ile karşı karşıya. Zira kıdem tazminatı borçlusu baba ama senedi veren oğul. Deyin ki eline sağlam bono verdiler, bu dahi itiraz nedeni olabilecekti. Çünkü oğulun okuyucum ile hukuki ilişkisi yok. Deyin ki elinde sağlıklı bono var, oğul bir menfi tespit davası açarak kendisinin borçlu bulunmadığını ispatlayabilecekti. Yani bono yönünden okuyucumun yapabileceği bir şey yok. Ancak çalıştığı işyerini dava etmesi ve kıdem tazminatını hüküm altına aldırma talebi ile iş mahkemesine başvurması mümkün. Yani her şey şu bono bozuntusuna bağlı değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder