Tamer Heper Muhtelif talepler olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Muhtelif talepler olabilir

Bir trafik kazasına karıştım ve bir kişinin ölümüne neden oldum. Böyle bir olayda kusur tayini nasıl yapılır? Maddi tazminat dışında manevi tazminat talep olunabilir mi? M.K.

Bir trafik kazası sonucu iki yoldan hukuki işlem yapılabilir. Birinci yol ceza davasıdır. Bir insanın ölümüne neden olmak ve bu fiilde kusuru bulunmak cezayı gerektirir. Dolayısı ile kusur oranına göre fiile katılana ceza verilir, kusuru yoksa ceza da verilmez. İkinci yol ise hukuk davasıdır. Hukuk davası ile ölenin yakınları tazminat davası açabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]] Tazminat davası da maddi tazminat ve manevi tazminattır. Maddi tazminat ölenin yakınlarının bu kaza nedeni ile yaptıkları masrafın karşılanması ve ileride sağlayacakları gelecekteki yararlarının (destekten yoksun kalma) talep edilmesidir. Ayrıca da bu ölümden dolayı büyük acı duyanlar manevi tazminat talep ederler. Bu maddi tazminat talepleri, iki yıl içinde talep edilebilir.

Süre değişmez

Çalıştığımız işyeri iflas etmiş. Biz de işimizden olduk. Ancak elbette bunca senelik çalışmamız var. Size bu alacaklar için avukat tutmamız söylendi, yoksa bu iş seneler sürermiş. Bir kısmı da çalışma müdürlüğüne başvurmamızı söyledi. Bunlardan hangisi daha çabuk sonuç verir? S.G.

Moralinizi bozmak istemem ama size söylenen yolların hiçbiri işinizi çabuklaştırmaz. Kime başvurursanız vurun, işlem şöyle yürüyecek. Bu şirketin iflasına karar verildiğinden iflas idaresi kurulur. Alacaklılar iflas idaresine başvurup alacak kaydı yaptırır. Sonra iflas edenin malvarlığını toplar alacaklarını tahsil ederler. Bu işlem tamamlandıktan sonra da alacak kaydı yaptıranlara sırasıyla ödeme yapılır. İşçi alacaklılarının bir avantajı var, bunlar birinci sırada yer alır. Sizin ihmal etmemeniz gereken tek şey adliyeye gidip, ilgili iflas müdürlüğüne dilekçe ile başvurmaktır. Ondan sonra da gelişmeleri zaman zaman aynı yerden takip edeceksiniz. Çalışma müdürlüğüne başvursanız da işlem bu, başvurmasanız da işlem bu. Anlatması kolay da uygulaması zor, onun için biraz uzunca zamanı göz önüne alacaksınız. Unutmayın bizde hak çabuk alınmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder