Tamer Heper Satıcı kötü niyetli
HABERİ PAYLAŞ

Satıcı kötü niyetli

Telefon onayı ile bir elektrik tasarruf cihazı aldım, bana üç ay içinde vazgeçebileceğimi söylediler. Ben ise aynı gün telefonla vazgeçtiğimi bildirdim. Ancak üç ay sonra vazgeçebileceğimi söylediler. Üç ay bekledim vazgeçtiğimi söyledim, bu defa cihazı monte etmeden ve üç ay kullanmadan vazgeçemeyeceğimi söylediler. Param orada duruyor ben alamıyorum. Bunu nasıl sağlarım? D.A.

İletişim araçları ile elektronik araçların kullanımının güncel hale gelmesi ile bu tür satışlarda patlama olduğu gibi ihtilaflarda da patlama var. Sizinki mesafeli satış. Dolayısı ile ilk yedi gün içinde cayma hakkını kullanmanız mümkün. Bu halde ilgili yönetmeliğe göre yedi gün içinde cayma hakkını kullandığınızda paranız aynen iade edilir, cezai şart istenemez, cayma nedeni sorulmaz. Mesafeli sözleşmelerde sağlayıcının bazı görevleri vardır. Bu ilgili yönetmelikte ön bilgi ve bilgilendirme formu başlığı altında toplanmıştır ki buraya alamıyorum oldukça uzun. İşte sağlayıcı, bu sayılan şartlara uymazsa cayma süresi üç aydır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu süre de malın tesliminden itibaren başlar. Size söylendiği gibi kullanmadan cayma olmaz gibi bir şart yoktur. Dolayısı ile yine aynı yönetmeliğe göre sağlayıcı cayma hakkının kullanıldığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren 10 gün içinde parayı iade etmek zorundadır. Bunun için de her hangi bir kesinti yapmaz. Cayma hakkının kullanılmasından itibaren 20 gün içinde de malı geri almalıdır. Peki bütün bunlar gördüğüm kadarı ile sizde yerine getirilmemiş.

Hatta daha ileri gideyim, sizi yanıltma yoluna sapmışlar. Gördüğünüz gibi öyle üç aydan sonra cayılır, üç ay kullanma süresinden sonra cayılır diye bir kural yok. Süreler teslimden itibaren işlemeye başlıyor. Teslimden itibaren cayma hakkı söz konusu ise daha teslim almadan dahi cayma hakkını kullanmakta bir mahzur yok. Yani karşınızdaki kötü niyetli.

Bunlar hakkında tüketici mahkemesinde dava açarak paranızın iadesini isteyebilirsiniz. Ancak iki husus önemli. Birinci husus cayma iradenizin karşı tarafa ulaştığının ispatlanabilmesi. İkincisi dava masrafı. Eskiden dava masrafı için söylenecek söz “Tüketici mahkemesinde bakılan davalarda harç alınmaz”dı. Ancak şimdi harç alınmayabiliyor ama peşin peşin bayağı yüklüce bir masraf avansı yatırılıyor. Bu da yeni çıktı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder