İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın yıllar önce yaptığı bir açıklama yeniden gündem oldu. Ekmek yerine ceviz tüketilmesi gerektiğini vurgulayan uzman isim, 4 adet ceviz tüketmenin ekmek isteğini azaltacağını belirtti. Cevizin uzun süre tokluk hissi verdiğini vurgulayan uzman isim, yumurtanın da en sağlıklı seçenekler arasında yer aldığını vurguladı. Omega 3 içeriğiyle güçlü bir besin olan ceviz, bilindiği üzere kolesterol düşürücü bir etkiye sahiptir. Cevizin faydaları şu şekilde sıralabilir: Hafızayı güçlendirirDepresyona karşı koruyabilirSperm kalitesini artırabilirKansere karşı etkili olabilir Kilo kontrolü sağlarKemik sağlığını korurUykuyu düzenlerAyrıca omega 3 içeriğiyle güçlü bir besin olan ceviz, bilindiği üzere kolesterol düşürücü bir etkiye de sahiptir. Karatay'ın açıklaması ise şu şekilde:Yumurta çok önemli. 3-4 yumurtayı tereyağına kırıp sarısıyla birlikte yiyebilirsiniz. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji, sizi 24 saat tok tutabilir.'' İşte Canan Karatay'ın önerdiği yumurta diyeti:Sabah: Sahanda 2 adet yumurta, yarım demet limonlu tere otu veya maydanoz.Ara Öğün: 2 adet kuru üzüm, 3 adet çiğ badem ve 1 adet haşlanmış yumurta. Öğle: 2 adet yumurtadan yapılmış menemen ve portakal suyu.Ara Öğün: 2 adet kuru üzüm, 3 adet çiğ badem ve 1 adet haşlanmış yumurta.Ek Ara Öğün: 1 adet haşlanmış yumurta. Akşam: 2 adet haşlanmış yumurta ufak parçalara kesilir, üzerine süzme yoğurt dökülür, baharat eklenir ve yanında şekersiz çay veya filtre kahve içilir.Gece: 1 adet salatalık ve 1 adet haşlanmış yumurta. Yumurta, kalori hesabı açısından kolay bir besindir. Bir yumurta tüketerek yaklaşık 70 kalori alırsınız. Çin’de yapılan bir araştırmaya göre günde yaklaşık bir yumurta yiyen kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı, yumurta yemeyenlere göre yaklaşık yüzde 20 düşük. Kahvaltıda tüketilen haşlanmış yumurta, gün boyunca kişinin tok kalmasına yardımcı olur. Yumurta yiyerek fazla kalori alımının önüne geçebilirsiniz. Lutein ve zeaksantin adlı antioksidanlar katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bu ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde de bulunur. Yumurtada bulunan lutein ve zeaksantin, yumurtada bulunan yağla beraber tüketildiği için vücudunuz bu besinleri diğer kaynaklara göre daha kolay kullanır. Yumurta sarısı bol miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Bir araştırmaya göre 5 hafta boyunca günde 1 yumurta yemek, yaşlı yetişkinlerde kandaki lutein düzeylerini yüzde 26 ve zeaksantini yüzde 38 artırıyor.