Dünya 'Kül'esel felaket

'Kül'esel felaket

Paylaş
'Kül'esel felaket

İzlanda'da faaliyete geçen Eyfyallayöküll yanardağı dünyanın birbirine ne kadar bağlı olduğunu da ortaya çıkardı

Milyonlarca kişi mahsur

İzlanda’da geçen salı günü faaliyete geçen Eyfyallayöküll yanardağından yükselen kül bulutu nedeniyle Avrupa’nın hava trafiğinde kaos yaşanıyor.

20 ülkenin hava sahası tamamen, 7 ülkenin ise kısmen uçuşlara kapatılmış durumda. Bu yüzden milyonlarca kişi havaalanlarında mahsur kaldı. Yetkililer Avrupa üzerindeki kül bulutunun 4-5 gün daha kalabileceğini bildirdi.

16 bin uçuş iptal

Bu felaket dünyanın birbirine ne kadar bağlı olduğunu da gösterdi. 8.5 kilometreye kadar yükselen kül bulutları yüzünden Avrupa hava sahasında normalde 22 bin olan uçuş sayısı dün 6 bine düştü.

Bir başka deyişle 16 bin uçuş yapılamadı. Hava yolu şirketleri, iptal edilen uçuşlar nedeniyle yüzbinlerce yolcuya kiralık araç, tren bileti ve otel odası bulunması sorunuyla karşı karşıya kaldı. Havacılık sektörünün sadece bir günlük zararı 200 milyonu buldu.

Uluslararası taksi

Kül bulutlarının hava trafiğini etkilemesiyle birlikte alternatif yollar arayan yolcular tren ve denizyoluna yöneldi. Fakat bu biletler de kısa sürede tükendi.

Yolcular otobüs ve deniz ulaşımının olmadığı yerlerde ülkeler arasında taksi yolculuğu yapmaya başladı. İsveç’te araba kiralama şirketlerinin ellerinde kiralık araba kalmadı.

2 bin 500 kişi işsiz kalacak

Havayolu şirketleri Lufthansa, British Airways, Air Berlin, Air France-KLM, Iberia ve Ryanair’in hisse senetleri 1.4 ila 3 puan değer kaybetti. İskandinav Hava Yolları (SAS) hisse senetlerinin değerinin yüzde 2.4 oranında düştüğünü açıkladı.

Bu nedenle şirket yarın Norveç’te yer hizmetlerinde çalışan 2 bin 500 kişinin işine son verecek.

‘Evden çıkmayın’ uyarısı

Birçok ülkede küllerin solunum rahatsızlıklarına yol açacağı endişesiyle halkın evlerinden çıkmaması, dışarıda bulunurken de tozdan korunmak için maske ve koruyucu gözlük kullanılması uyarılarında bulunuldu.

İzlanda’da sıcak küllerin volkan çevresindeki buz kütlelerini eritmesi nedeniyle sel tehlikesi baş gösterdi.

Organ bağışına darbe

Organ bağışları sekteye uğradı. Organların karayoluyla taşınması gerektiği için organ nakledilecek kişiler, bağışçılara yakın mesafede bulunanlardan seçiliyor.

Belçika Brüksel’de bulunan Amerikalı maratoncu David Gray, yarınki Boston Maratonu’na katılamayacak. İngiltere’nin başkenti Londra’da konser verecek Hırvat şarkıcı Olivier Dragojevic’in planları suya düştü.

Amerika’da yapılan düğünlere Hollanda’dan çiçek gönderilemiyor. Lokantalarda Norveç, İskoçya ve İzlanda somonu sıkıntısı yaşanıyor.

3

Haberin Devamı