Beden Sağlığı Çocuklarda ekran bağımlılığı tehlike saçıyor! Uzmanı açıkladı: 20-20-20 kuralını uygulayın

Çocuklarda ekran bağımlılığı tehlike saçıyor! Uzmanı açıkladı: 20-20-20 kuralını uygulayın

Paylaş
Çocuklarda ekran bağımlılığı tehlike saçıyor! Uzmanı açıkladı: 20-20-20 kuralını uygulayın

Teknolojinin günden güne gelişmesiyle birlikte günümüzde çocukların da dijital cihazlarda uzun süre vakit geçirmesi kaçınılmaz oldu. Ancak uzun süre telefon, tablet, bilgisayar ya da televizyon gibi dijital cihazlarla vakit geçiren çocukların göz sağlığı olumsuz etkileniyor. Bu sebeple göz sağlığını korumak için bazı önemler alınması gerekiyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, çocuklarda göz sağlığını korumanın yollarını anlattı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Okulların ara tatile girmesiyle birlikte çocukların evde geçirdiği süre de artıyor. Durum böyle olunca çocukların genelini vaktibi telefob, tablet gibi cihazlarda oyun oynayarak yada bir şeyler izleyerek geçiriyor. Ancak uzun süre dijital cihaz kullanımı çocuklarınızın göz sağlığını doğrudan etkiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman, çocukların göz sağlığını korumak için yapılması gerekenleri sıraladı.

Haberin Devamı

1-2 SAATLİK EKRAN SÜRESİNİ HEDEFLEYİN

Çocukların ekran karşısında geçirdikleri süreyi sınırlamanın göz yorgunluğunu azaltmanın ilk adımı olduğunu vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman "Özellikle okul dönemlerinde, günde bir veya iki saatlik ekran süresi hedefleyin" dedi.

GÖZ KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Düzenli olarak göz kontrolü yapılmasının önemine de değinen Doç. Dr. Sevil Karaman, "Çocuklarınızın bilgisayar veya tablet karşısında oturdukları pozisyonun ergonomik olmasına dikkat edin. Ekran göz hizasında olmalı, oturma düzeni rahat ve doğru ayarlanmalıdır. Düzenli göz kontrolleri, çocuğunuzun göz sağlığını izlemek için önemlidir. Özellikle okuma sırasında yaşanan zorluklar veya göz yorgunluğu belirtileri fark edildiğinde, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


20-20-20 KURALINI UYGULAYIN

Doç. Dr. Sevil Karaman, çocuklarda göz sağlığını korumak için 20-20-20 kuralının uygulanabileceğini söyledi.

"Çocuklarınıza, her 20 dakikada bir bilgisayar ekranından uzaklaşıp en az 20 fit (6 metre) uzakta bir nesneye 20 saniye bakma alışkanlığını kazandırın. Bu, gözleri dinlendirerek yorgunluğu azaltabilir."

Doç. Dr. Sevil Karaman, göz sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

  • Düzenli aralıklarla çocuklarınıza esneme hareketleri yapmalarını hatırlatın. Bu, sırt, omuz ve boyun ağrılarını önleyebilir ve genel rahatlamayı artırabilir.
  • Bilgisayar veya tablet ekranlarındaki parlamayı azaltmak için parlama önleyici ekranlar veya gözlük kaplamaları kullanabilirsiniz. Bu, göz yorgunluğunu ve rahatsızlıkları azaltabilir.
  • Çocuklar, ekran karşısında göz kırpmayı unutabilirler. Gözlerin nemli kalması için çocuklarınıza düzenli aralıklarla göz kırpmalarını hatırlatın.
  • Cihazlardan yayılan mavi ışığın uyku düzenini bozabileceğini unutmayın. Bu nedenle, çocuklarınızın yatmadan önce ekran kullanımını sınırlamak önemlidir.

"Çocuklarınıza bu sağlıklı alışkanlıkları kazandırmak, onların göz sağlığını korumak adına önemlidir"diyen Doç. Dr. Sevil Karaman "Unutmayın ki sağlıklı gözler, çocuklarınızın rahatça öğrenmelerini ve dünyayı keşfetmelerini sağlar." cümlelerini kullandı.