Futbol Pele'nin gökdelen mezara gömülmesinin sırrı ortaya çıktı! 20 sene önce açıklamış
Paylaş
Pele'nin gökdelen mezara gömülmesinin sırrı ortaya çıktı! 20 sene önce açıklamış

Brezilyalı efsane futbolcu Pele, 29 Aralık 2022 günü Sao Paolo'da kolon kanseri tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Pele'nin apartman şeklindeki gökdelen mezara gömüleceği açıklanmıştı. Pele'nin bizzat istediği bu gömülme tercihinin detayları ortaya çıktı.

posta.com.tr / Turcel Orman - Dünya futbolunun gelmiş geçmiş en iyilerinden ve birçok rekorun ilkine sahip olan Pele, 82 yaşında hayatını kaybetmişti. Brezilya'da uğruna ulusal yas ilan edilen Pele "Memorial Necropole Ecumenica" adlı apartman şeklindeki 32 katlı (kimi kaynaklara göre 14 katlı) gökdelen mezarın 9'uncu katına defnedilecek. Pele'nin 9'uncu katı seçme sebebi ise eski bir futbolcu olan babası Dondinho'nun forma numarasının 9 olması.

Haberin Devamı

Naaşı yakıldıktan sonra "loculo" denilen ve altından yapılma özel bölmede saklanacak olan Pele'nin külleri, altından yapılma bir kutuda tutulacak.

2003 yılında almış

Pele'nin neden böyle bir gömülme şekli tercih ettiği ise ortaya çıktı. Efsane futbolcu 2003 yılında A Tribuna gazetesine verdiği röportajda ölümünden sonra buraya gömülmek istediğini açıklamış. Pele, "Öldükten sonra bina şeklindeki o mezarlığa konulacağım. Oradan bir yer satın aldım ve babamı da oraya taşıdık, çünkü ruhsal huzur ve sükûnet vadediyor. Depresif hissettirmeyen, mezarlığa bile benzemeyen bir yer" ifadelerini kullanmış.

Pele'nin "Dondinho" olarak bilinen babası Joao Ramos ve "Zoca" lakaplı kardeşi Jair de burada yatıyor. Pele'nin eşi Marcia Aoki'nin de gökdelen mezarda bir yeri olduğu ve vefat ettikten sonra oraya defnedileceği tahmin ediliyor. Aoki, 2016 yılında Pele ile evlenmişti.

Haberin Devamı

Memorial Necropole Ecumenica nedir?

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör

Memorial Santos (@memorialsantos)'in paylaştığı bir gönderi

Memorial Necropole Ecumenica, Pele'nin buraya gömülmesi nedeniyle oldukça merak uyandırdı. Gökdelen bina şeklindeki bu yapı 1991 yılında inşa edildi ve Santos, Marape'de bulunuyor. Pele'nin futbola başladığı ve cenaze töreninin de yapıldığı Urbano Caldeira Stadı veya diğer adıyla Vila Belmiro'ya bakan gökdelen mezarlık, 16 bin merhumun küllerinin saklanabileceği bir kapasiteye sahip.

Guinness Rekorlar kitabına göre dünyanın en yüksek dikey mezarlığı olan anıt tam 32 katlı.

Bu anıtta naaşlar için özel odalar bulunuyor ve bu odalarda vefat eden kişilerin aileleri için özel ayin bölümleri, mahzenler, krematoryum, eşya dolapları ve türbe var. Ayrıca yapıya ait bir manzaralı teras, terasta restoran, şelaleli tropikal bahçe ve klasik otomobil müzesi var.

"Ahiretin huzuru"


Yapının kurucusu Pepe Altstut, bir klasik araba hayranı olduğu için zemin kattaki bahçe ve şapelin hemen yanına otomobil sergisi açmış. Pele'ye 1974 yılında attığı 1000'inci golünün anısına verilen Mercedes Benz 280-S model aracın da bulunduğu mezarlık, Pele için oldukça özel bir yer. 1991 yılında Memorial Necropole Ecumenica'yı açan Altstut, "A Tomb With A View" adlı belgeselde, Pele'nin burayı tercih etme sebebine paralel şekilde, bu yapının "ahiretin huzurunu" temsil ettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Pele, 3 Ocak TSİ saat 16.00'da defnedildi. Efsane isim için dün cenaze töreni düzenlenmiş ve futbola başladığı Vila Belmiro'da büyük bir kalabalık onu uğurlamıştı. Katolik inancı gereği Pele'nin naaşı 24 saat boyunca stadyumda kaldı.

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör

Memorial Santos (@memorialsantos)'in paylaştığı bir gönderi

Kaynaklar:

Superesportes

A Tribuna

Memorial Santos

DailyMail