Ekrem Sarısu SSK'dan emekli dul kız çocuğu Bağ-Kur'dan yetim aylığı alamaz
HABERİ PAYLAŞ

SSK'dan emekli dul kız çocuğu Bağ-Kur'dan yetim aylığı alamaz

Haberin Devamı

Soru: Bir kadın yakınım eşinden ayrılıyor. 44 yaşında ve isteğe bağlı SSK emeklisi. Boşandıktan sonra mevcut maaşının yanı sıra babasından kalan Bağ-Kur emekli maaşını da alabilir mi? Yalçın KIR

Cevap:
Bağ-Kur, sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan dul kız çocuklarına anne ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Yakınınız SSK’dan emekli aylığı aldığından, babasından dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı alamaz. Şayet babası Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, kendi aylığının yanı sıra Emekli Sandığı’ndan da yetim aylığı alabilirdi. Çevrenizde bu şekilde aylık alanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın.

Geliri olmayan tek meskene Emlak Vergisi ödemez
Soru: 2009’da kriz nedeniyle işsiz kaldım. Hâlâ da işsizim ve herhangi bir gelirim yok. İkamet etmekte olduğum 80 metrekare bir dairem var. Bu daire için bugüne kadar Emlak Vergisi ödedim. Bir televizyon programında, yanlış anlamadıysam işsizlerin Emlak Vergisi ödemeyeceğini söylediniz. Bu doğru mu? Emlak Vergisi ödememek için ne yapmam gerekiyor? S.BAL

Cevap:
Türkiye’de brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak Emlak Vergisi ödemez. 2009’da işsiz kaldığınıza ve hiçbir geliriniz olmadığına göre, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanarak, 2010 yılı için Emlak Vergisi ödemeyebilirsiniz.
Bunun için, bağlı olduğunuz belediye vergi dairesinden alacağınız ‘hiçbir geliri olmayanların tek meskenlerine ait taahhüt belgesi’ni doldurarak imzalayıp, belediyeye vermeniz gerekir.

Anneniz 1185 gün çalışarak 39 ay isteğe bağlı prim ödemeli
Soru: Annem 1 Ocak 1970 ile 16 Haziran 1973 arasında PTT’de memur olarak çalıştı. Annemin emekli olabilmesi için ne kadar daha prim ödememiz lazım? Bu primleri toplu halde ödeyebilir miyiz? Hüseyin CİVİL

Cevap:
Anneniz en erken 4/a sigortasından (SSK) emekli olabilir. 4/a sigortasında emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi. 2355 gün daha prim ödeyerek 1245 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir (1 Ocak 1970’te memuriyete başladığına göre bu tarihte 58 yaşını da doldurmuş olacağından). Anneniz bu şartlarda emekli olabilmesi için, 4/b sigortasına (Bağ-Kur) 39 ay (1170 gün) isteğe bağlı olarak, 1185 gün de sigortalı bir işte çalışarak prim ödemeli. Anneniz eksik günlerini toplu prim ödeyerek kazanamaz.

Naylon fatura iddiası ile mükellefin perişan edilmesine ince ayar geliyor
Soru: Şirketimizin 2006’da mal aldığı bir firma KOD’a düşmüş. Vergi dairesi bu firmadan aldığımız malların KDV’sini tekrar ödememizi istiyor. Hem de faiziyle birlikte. Maliye Bakanı KOD uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor? ALİ/İSTANBUL

Cevap:
Maliye Bakanı, KOD uygulamasının kaldırıldığını açıklamadı. KOD uygulamasının kaldırılacağını yerine, ‘grup sistemi’ adıyla yeni bir sistem getirileceğini, yeni sistemde, mükelleflere karne notu gibi not verileceğini ve notlarına göre gruplara ayrılacağını belirtti. (a, b, c, d gibi.) Naylon fatura düzenleyen veya kullanan mükelleflerin incelemeye alınacağı ve vergi incelemesinin 24 saat içinde bitirileceği ve vergi denetiminin bu yolla daha etkin hale getirilerek naylon fatura kullanımı ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçileceğini açıkladı.
Bakan, sistemin detayları hakkında fazla açıklama yapmasa da bugünkü KOD sistemindeki gibi bir naylon fatura çıkması halinde, bu işletmeden mal alan ve satan işletmeler ile bu işletmeden mal alan ve satanları zincirleme olarak naylon faturacı kabul ederek, KDV aranması uygulamasından vazgeçileceği ve naylon fatura düzenleyen ve kullanan işletmelerin kısa sürede ve hızla inceleneceği ve inceleme neticesine göre işlem yapılacağı anlaşılıyor. Ancak, bunlar detayları belli olmayan uygulamalar. Siz ve sizin durumunuzda olanları ilgilendirip ilgilendirmediğini zaman içinde göreceğiz.
Şayet, mal alımınızın gerçek olduğunu, malın nakliyesine ilişkin fatura, taşıma irsaliyesi, mal bedelinin ödemelerini bankacılık sistemi üstünden yaptığınızı belgeleriyle kanıtlayabiliyorsanız ve kayıtlarınızın sağlam olduğuna inanıyorsanız, istenen KDV’yi ödemenize gerek yok. Vergi dairesine naylon fatura kullanmadığınızı, mal alımlarınızın gerçek olduğunu ve istenen her türlü vergi incelemesi yapılabileceğini bildirerek, KDV’yi ödemeyebilirsiniz.

Yaş sorununuz yok prim sorununuz var
Soru: Ocak 1952 doğumluyum. 1977’de SSK’lı, 1985’te Bağ-Kur’lu oldum. Askerliğimi 1978-1980 yıllarında 20 ay yaptım. 552 gün sigortaya, 2300 gün Bağ-Kur’a prim ödedim. 1993’ten sonra hiçbir yere prim ödemedim. 1) Bağ-Kur’u sigortaya ekleyip SSK’dan emekli olabilir miyim? Bu şartlarda gün limitim ne olur? 2) Bağ-Kur’dan ne şekilde emekli olabilirim? 3) Emekli olmadan ölürsem ailem dul-yetim maaşı alabilirler mi? 4) SSK ve Bağ-Kur başlangıç yerim Ankara. Ama Antalya’da ikamet ediyorum. Nereye, nasıl başvurmam gerekli? Aliziyanur ÇOLDUROĞLU/ANTALYA

Cevap: 1)
Bağ-Kur’u ekletip SSK’dan emekli olamazsınız. Son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, SSK’dan emekli olabilmeniz için sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz gerekiyor.
2) Bağ-Kur’dan emekli olabilmeniz için toplam prim ödemenizi 5400 güne tamamlamanız gerekiyor.
3) 10 yıl sigortalılık süreniz ve 1800 gün prim ödemeniz olduğundan eşinize dul aylığı hak sahibi çocuklarınıza yetim aylığı bağlanır.
4) Emeklilik işlemleri için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurun. Yaş sorununuz yok, prim sorununuz var.

Yurtdışı çalışma süresinden başka borçlanma yapılamaz
Soru: 6 Şubat 1954 doğumluyum. 6 Ağustos 1979’da SSK’lı oldum. 974 gün prim ödedim. 21 Kasım 2005’te (20 ay) 600 gün olan askerliğimi borçlandım. Bundan sonra da 30 Nisan 2008’e kadar 840 gün (28 ay) isteğe bağlı sigortaya prim ödedim. 30 Nisan 2008’den bu yana 618 gün Almanya’da, sosyal güvenlik kurumunda kayıtlı olarak çalıştım.
Şu anda Türkiye’ye kesin dönüş yapıp, emekli olmak istiyorum. (Eksik günlerin bedelini ödeyerek) Ama kanunen uygun olur mu? Uygunsa nasıl yapabilirim? Zeynal BÜYÜK

Cevap:
Geçmişteki boş günler borçlanılarak kazanılamıyor. Ancak Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanmanız mümkün. Kesin dönüş yaptıktan sonra, Türkiye’de sigortalı bir işte çalışarak, 568 gün prim ödemeniz ve 618 gün olan Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanarak prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız halinde, 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 59 yaş şartlarına tabi olarak, 6 Şubat 2014’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder