Aydan Durak Bekar insanlara açık açık sorduk: Bekar olmak neden bu kadar sorgulanıyor?

Bekar insanlara açık açık sorduk: Bekar olmak neden bu kadar sorgulanıyor?

Paylaş
Bekar insanlara açık açık sorduk: Bekar olmak neden bu kadar sorgulanıyor?

Bekar insanlara en sık sorulan soruların başında "Neden evlenmiyorsun?" ya da "Neden bir ilişkin yok?" soruları geliyor. Özel hayatları konusunda toplumsal baskıyla çok sık yüzleşen bekar kadınlar ve erkekler gerçek sevginin peşinde koşuyor. Pek çoğu kendini sevmedikçe başka insanlara da sevgi veremeyeceğini düşünürken; sadece yalnız kalmamak için bir ilişki ya da evlilik sürdürmek istemiyorlar ve bekarlığın bir tercih olduğunu söylüyorlar. Çevresi tarafından sürekli bu tür sorulara maruz kalan ancak bekar olmaktan mutlu olan kişilere bu durumun avantajlarını, neden bekarlığı tercih ettiklerini ve romantik ilişkilere bakış açılarını sorduk.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Bekarlık gerçekten sultanlık mı? Genellikle evli olan ya da bir ilişkisi olan herkes bekar olmaya özenir. Seçilmiş yalnızlığı olan insanlara ise genellikle ilişki ya da evlilik baskısı yapılır. Her fırsatta "yalnızlığı" yüzüne vurulur. Bekar olmayı kendisinin seçtiği düşünülmez. İnsanlar genellikle 'kimsenin onu tercih etmediğini' ya da 'bir kusuru' olduğunu düşünür. Bekar olan insanlara bekarlığın avantajlarını ve bekar olmalarının çevreleri tarafından neden bu kadar sorgulandığını sorduk. Gelen yanıtları Posta.com.tr okurları için ayrıntılarıyla derledik.

Haberin Devamı

İNSANLARIN "NEDEN HÂLÂ BEKARSIN?" SORUSU RAHATSIZ EDİYOR MU?

İnsanların ona sürekli evlilik için baskı yaptığını söyleyen Deniz B. (Kadın, 29) "Çevrem sürekli benim evlenmemi bekliyor. Bazen bu durum beni çok rahatsız ediyor. Kendimi kötü hissetmeme yol açıyor. Yanımda illa ki birisinin olması gerektiğini hissediyorum. Bekar olarak toplumun beni kabul etmediğini düşünüyorum. Bu sebeple yalnız kalmak istemiyorum. Üstelik yalnız kalmak bu hayattaki en korktuğum şeylerden biri" dedi.

İnsanların "Neden hâlâ bekarsın?" sorusunu asla umursamadığını söyleyen Ufuk A. (Erkek, 30) ise yalnızlığını ona sürekli hatırlatan insanları duymazdan geldiğini söylüyor.

"Yalnız olmak tamamen benim tercihim. İstesem elbette ki kendime bir yol arkadaşı bulabilirim. Ancak insanların bunu anlayabilmesi çok zor. Bekarlığı seviyorum. Gelen bu soruları da genellikle duymazdan geliyorum. Böyle mutluyum ve iyi hissediyorum. Kimin ne düşündüğü umurumda değil".

Haberin Devamı

BEKARLIK NEDEN BU KADAR SORGULANIYOR?

Pek çok toplumda bekarlık oldukça fazla sorgulanan bir konu. Siz de bekarsanız, sizi biriyle ve/veya evli olarak görmek isteyen birçok insan mutlaka vardır. Biz de bekarlığın neden bu kadar çok sorgulandığını ve neden insanların mutlaka biriyle olması gerektiğinin düşünüldüğünü sosyal medya üzerinden sorduk.

Bekar olduğu için sürekli eleştirilen 25 yaşındaki Ece D. "Sanırım bekarlık toplum için belirlenen normlar yüzünden sorgulanıyor. Çünkü insanlar bir partneriniz olmadığında eksik olduğunuzu düşünüyor. Uzun vadede mutlu olmak için hayatınızda biri olması gerektiğine inanıyorlar" diyor.

40 yaşında olan ve hâlâ bekar olmaktan mutlu olan Orhan Z. ise "Bu yaşıma kadar sürekli bekar olduğum için eleştirildim Hâlâ da eleştiriliyorum. Arkadaş ortamlarımda ya da aile ortamlarında sürekli konu dönüp dolaşıp konu buraya geliyor. Bekarlığın tamamen toplumsal baskıdan dolayı bu kadar sorgulandığını düşünüyorum. Herkes karşındaki insanın da kendisi gibi olmasını istiyor. Farklılıklara kimsenin tahammülü yok" diyor.

EVLİ OLANLAR BU BASKIYI DAHA ÇOK YAPIYOR

Haberin Devamı

Bekar olanlar genellikle çevresindeki evli insanlardan daha çok baskı görüyor. Evli olan arkadaşlarının ya da akrabalarının çoğu bekarlara "hadi artık sen de evlen" baskısı yapıyor.

Evli insanların çevresindeki bekar insanlara bunu yapmasının bir çok farklı sebebi bulunuyor. Kimisi kendi evliliğinde yorgun düştüğü sorumluluklardan çok sıkılmış bir durumda ve bekar arkadaşlarını kendilerine göre çok daha az sorumluluğunun olduğunu düşünüyor. Kendisine göre daha az sorumluluk sahibi gördüğü bekar arkadaşlarının da aynı döngüye girmesi bir noktada içlerini rahatlatıyor. 35 yaşındaki Gülru T. tam da bu noktada sözü alıyor.

"Bekar olduğum için çevrem 'çok rahat, kafasına estiğini yapan; kazandığı parayı da okul taksidi veya ev kredisi yerine keyfe harcayabildiği bir hayat' sürdürdüğümü düşünüyor. Oysaki benim de bazı sorumluluklarım var. Öncelikle kendime, sağlığıma iyi bakmalıyım, çünkü hasta olduğumda bana bakacak biri veya bir sorun olduğunda sorumluluğumu devrebileceğim biri yok. Bu anlamda aslında bir çocuğum veya eşim olmadığı için daha kolay bir hayat yaşamıyorum. Ama zamanı kendimin kontrol edebildiği, daha özgür bir yaşam olduğu muhakkak."

Haberin Devamı

Kimisi de çevresindeki bekar insanların eşlerini yoldan çıkaracağını düşünüyor. Hatta çoğu çift evlendikten sonra bekar arkadaşlarıyla görüşmeme kararı bile alıyor. Evli çiftler, çevresindeki bekarları bir tehdit olarak görebiliyor. Bu noktada bekarlık aslında yalnız olan insanları değil o kişilerin çevresindeki evli kişileri daha çok rahatsız ediyor.

Evli olan ancak eşi ile çocukları olmadığı için daha özgür bir hayatı sürdürdüklerini söyleyen Tuba B. (42) bu sorunu kendisinin bile yaşadığını düşünüyor. 

"Eşimle klasik 09:00 - 18:00 bir iş hayatımız yok. Bu da daha fazla sosyalleşmemizi, yeni yerlere seyahat edebilmemizi sağlıyor. Her dakikamız birlikte değil. Dikkat ediyorum da, biz evli arkadaşlarımızla değil, bekar arkadaşlarımızla daha fazla vakit geçirebiliyoruz. Ben kız arkadaşlarımla, eşim de erkek arkadaşlarıyla alışverişe, maça ya da yemeğe gidiyor. Evli arkadaşlarımız ise bu özgürlükten bir miktar rahatsız oluyor. Akşam dışarı çıkmak gibi defterleri kapatıyor, ayrı ayrı vakit geçiremez hale geliyorlar. Oysaki evlenmek bence bir eve, birbirine kapanmak değil; birlikte yol almak demek..."

Haberin Devamı

BEKAR OLMANIN GÜÇLÜ YÖNLERİ NELER?

Bekar olduğunuzda kendinizi hiç kimseye karşı bağlı hissetmezsiniz. Tüm istediklerinizi özgürce gerçekleştirebilirsiniz. Ancak hayatınızda biri olduğunda artık iki kişilik düşünmek zorunda kalırsınız. Bir süre sonra bu durum can sıkıcı bir hâl alabilir. Bekar olmanın güçlü yönlerini sosyal medyadan sorduğumuzda aldığımız yanıtlar biraz şaşırttı.

Bekar olmaktan sıkıldığını ve aşkı ne kadar özlediğini dile getiren bir sosyal medya kullanıcısı "Her şeyin kendi gücü ve zayıflığı vardır, özellikle bekarlıkta herhangi bir güç veya zayıflık görmüyorum. Aşkı hep özlemiştim. Sevilmek güzel bir duygu. 'Kendini sevmeden başkasını sevemezsin' derler. Bu nedenle, kendini sevmek, kendinizi şımartmak ve kendinizi takdir etmek de önemlidir." diyor.

Bekar olmanın gayet güzel olduğunu ve hayatı boyunca yalnız bir şekilde yaşamını sürdürmekten mutluluk duyacağını söyleyen Utku G. (Erkek, 30) ise bekar olmanın çok daha avantajlı olduğunu düşünüyor.

"Yalnız olmak çok keyifli. İstediğiniz her şeyi istediğiniz zamanda yapabilirsiniz. Kimseye hesap verme derdiniz yok. Sabahlara kadar eğlenebilirsiniz. Hatta hiç eve bile girmeyebilirsiniz. Ancak beraber olduğunuz biri olduğunda sorumluluğunuz artar. Bu durum zamanla insanların omuzlarında yük olur. Ben bu sebeple bekarlığın güçlü yönlerini saymakla bitiremem"

BEKAR OLMANIZDA GEÇMİŞ İLİŞKİLERİNİZ Mİ ETKEN?

Bazı insanlar genellikle kötü ilişki tecrübeleri sonrasında yeni bir ilişkiye başlamak konusunda çekingen davranıyor. Bu sebeple de evliliğe ya da uzun süreli ilişkilere sıcak bakmıyorlar. Kısa süreli flörtler sonrasında tekrar eski yalnızlığına geri dönüyorlar. Sosyal medyadaki çoğu kullanıcı geçmiş ilişkilerin gelecekteki ilişkileri gerçekten etkilediğini düşünüyor.

Evet, birçok kez. Geçmişteki sorunlu ilişkilerime rağmen, hâlâ sevgi dolu bir ilişki için can atıyorum ve buna açığım. Her ilişki bana yeni bir şey öğretti ve ayrıca daha iyi bir insan olmak için kendim üzerinde çalışmam gereken her şeyin farkına varmamı sağladı. Aynı anda hem uyum sağlamanız hem de şefkatli olmanız gerekir. Bugünlerde insanların sabırsız olduğuna ve partnerlerinden kolayca vazgeçtiklerine inanıyorum. - Zeynep H. (Kadın, 35)

TikTok'un içerik çeşitliliğini zenginleştiren ekip: NEDİR? TikTok hem sıra dışı içerikleri hem de hıza büyümesiyle uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Tabi bir içerik üretici olarak takipçi kazanmak ve bu platformdaki verimliliği artırmak da önemli. Biz de TikTok’ta içerik üretmenin önemi, TikTok’un içerik üreticilere sunduğu avantajlara ek platformda farklı tarzda içerikler üreten Nedir? kanalının doğuşu ve içerik tarzını Ediz Akatlar, Barış Dicle Sözbir ve Sahra Sözbir ile konuştuk.