Egzersiz - Diyet Dambıl ile sırt hareketleri nelerdir? Dumbell ile en etkili sırt egzersizleri...

Dambıl ile sırt hareketleri nelerdir? Dumbell ile en etkili sırt egzersizleri...

Paylaş
Dambıl ile sırt hareketleri nelerdir? Dumbell ile en etkili sırt egzersizleri...

Sırt kasları insan vücudunun en önemli yapı taşıdır. Sırt kasalarının gücünü korumak ve artı yönde destekleyebilmek için özen gösterilmelidir. Duruş, denge ve estetik yönünden olduğu kadar ağrısız bir yaşam sürebilmek için de sırt kasları hareketleri yapılmalıdır. Evde, işte ve herhangi bir yerde sırt kaslarını güçlendirme hareketleri yapabilirsiniz. Dambıl ile sırt hareketleri nelerdir? Dambıl ile en etkili sırt egzersizleri nelerdir? İşte, Posta.com.tr okurları için tüm detaylar.

Vücudun dik durmasını sağlayan en büyük kas gruplarından birisi de sırt kasları olarak bilinir. Sırt ağrısından uzak durmak ve sağlıklı bir duruş sergilemek için sırt kaslarının güçlendirilmesi gerekir. Sırt kasları ayrıca estetik bir duruşun da göstergesidir. Dambıl sırt hareketleri nelerdir? ve dumbell ile en etkili sırt egzersizleri hangileridir? Posta.com.tr okurları için ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Sırt kasları vücudun ağırlık ve denge unsurudur. Koltuk altından başlamakta ve bele kadar uzanmaktadır. Dolayısıyla sırt kasaları Dambıl destekli geliştirilebilmektedir. Dambıl ile yapılabilecek sırt kaslarını geliştirme hareketleri sırt yağlarının eritilmesi için de önemlidir.

Dambıl sırt hareketleri yaparak sağlıklı bir duruşa sahip olmak mümkündür. 

DAMBIL İLE SIRT HAREKETLERİ NELERDİR?

En etkili sırt hareketleri arasında süpermen sırt hareketi, pull-up sırt hareketi ve barbell bent over row hareketi vardır.

Sırt kasları, vücudun omurga boyunca uzanan kas gruplarıdır ve birkaç bölgeden oluşmaktadır Sırt kasları olarak adlandırılan kas grupları, koltuk altından başlar ve bele kadar uzanmaktadır. Orta sırt ve üst sırt arasında bulunan dörtgen bölge olarak tanımlanabilmektedir.

Haberin Devamı

Evde ekipman olmadan yapılabilen sırt hareketlerinin yanı sıra spor salonlarında aletli olarak yapılan sırt hareketleri de mevcuttur.

Evde ekipman olmadan yapılabilecek sırt egzersizleri arasında lotuz pozisyonu, süpermen sırt hareketi, ileri bakış sırt hareketi ve köprü hareketi yer alır.

Kadın olsun erkek olsun sırt kaslarını güçlendirmesi gerekmektedir. Bunu yapabilmenin en doğru yolu ise Dambıl çalışması olacaktır. Sırt kaslarını geliştirmek ve var olan gücü kaybetmemek için dumbel hareketlerini farklı kas grubu ve hacmine göre yapmak çok önemlidir. Bunun için de ayarlı dumbel kullanımı önerilmektedir.

DUMBELL İLE EN ETKİLİ SIRT EGZERSİZLERİ

Dumbel destekli sırt kas hareketleri yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de programlı çalışmaktır. 2 kas grubu çalışması arasında dinlenmek gerekmektedir. Dumbell ile yapılabilecek sırt hareketlerine kanat geliştirme hareketi de denilebilmektedir. Dumbell ile sırt kası geliştirebilmek mümkündür. Azalan piramit olarak tanımlanan sırtta bulunan kasların çalıştırılarak güçlendirilmesi esasına dayanmaktadır. Dumbell ile sırt kaslarını güçlendirme hareketleri setler şeklinde yapılmalıdır.

Evde yapılabilecek egzersizlerden ilki Superman sırt hareketidir. Yere yüzüstü yatmalı ve aynı anda ayaklarınız ile kollarınızı yukarı doğru kaldırmalısınız. İkincisi ileri bakış sırt hareketidir. Ellerinizi ve dizlerinizi yüzüstü pozisyondayken yere koyun. Aynı anda sağ eliniz ile sol kolunuzu, sonrasında sol eliniz ile sağ kolunuzu kaldırarak ileri doğru hareket ettirin.

Haberin Devamı
  • Sırta çekiş hareketi: Bu hareket tüm vücudu çalıştırırken sırtta da oldukça etkili olmaktadır. Dambıl ile yapılır ve ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak dambıl ya da halteri elinize almalısınız. Omuzlarınızı geri çekerken göğsünüzü yukarı doğru tutmalısınız. İleri bakarken dambıl ya da halteri kaldırmalı ve sonra indirmelisiniz.
  • Pull-up (barfiks): Kendinizi kaldırdığınız bir harekettir. Barfiks çubuğunu avuç içeri karşıya dönük ve kollar açık bir şekilde tutmalısınız. Elleriniz omuz genişliğinde açık olmalı ve nefes verirken kendinizi yukarı doğru çekmelisiniz. Sonrasında kendinizi bırakıp tekrar çubuğun üstüne kadar çıkın ve bu hareketi tekrarlayın.

3 ya da 4 set halinde yapılabilecek sırt kas hareketleri sayesinde sırt ağrılarından da kurtulabilirsiniz. Bu konuda her kas gücü ve kütlesine uygun baskı uygulayabilmek için de ayarlı Dumbell kullanımı uygun olacaktır. Duruş ve estetik beden bozukluğu, ağrılı kaslarla başa çıkabilmek için alınan gereksiz ağrı kesicilere son verebilirsiniz. Çünkü bilinçli gerekli dumbell ile yapılabilecek kas hareketleri sayesinde mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.