Egzersiz - Diyet Etkili Egzersizin Formülü: F.I.I.T

Etkili Egzersizin Formülü: F.I.I.T

Paylaş
Etkili Egzersizin Formülü: F.I.I.T

F.I.I.T prensibi düzenli egzersizi hayatının bir parçası haline getirmek isteyenler için oldukça önemli bir formül. Bu prensip, kendi egzersiz seviyenize uyan, istediğiniz sonucu alabileceğiniz antrenmanları yaşamın bir parçası haline getirmenizi sağlayacak.

Her konuda olduğu gibi egzersiz konusunda da alışkanlık kazanmak ve ilerleyebilmek için programlı doğru bir çalışma sistemi gerekiyor. Hedef koyarak ulaşmak istediğiniz noktaya daha etkili şekilde gitmek için ise bir plan dahilinde hareket etmek son derece önemli.

Haberin Devamı

Vogue'un yayımladığı F.I.I.T prensibi düzenli egzersizi hayatının bir parçası haline getirmek isteyenler için oldukça önemli bir formül. O zaman detaylarının ne olduğunu biraz daha yakından inceleyelim.

Bu prensipte kendi egzersiz seviyenize uyan, istediğiniz sonucu alabileceğiniz antrenmanlar yapabilmeniz için dikkate alınması gereken dört temel unsur devreye giriyor; açılımı sıklık, yoğunluk, zaman ve tür.

Sıklık (Frequency)

Burada ne sıklıkla spor yaptığınız önemli. Dikkat edilmesi gereken ise vücudunuzu aşırı zorlamadan hedeflerinizi gerçekleştirmeniz. Eğer kardiyoya yoğunlaşacaksanız haftada en az üç seans olacak şekilde program oluşturabilirsiniz. Güç kazanmak adına yapılacak antrenmanlar için de yine aynı sıklıkla çalışabilirsiniz. Ancak her gün üst üste yapmak tavsiye edilmiyor. Kaslarınıza iyileşme şansı tanımak için dinlenme günlerini programınıza dahil etmelisiniz.

Haberin Devamı

Yoğunluk (Intensity)

Yoğunluk söz konusu olduğunda egzersiz sırasında ne kadar sıkı çalıştığınız önem kazanıyor. Mevcut seviyenize, kalp atış hızınıza, dayanıklılığınıza, tekrar sayılarınıza, düşük ya da yüksek yoğunluklu hareketlerin neler olacağına odaklanmanız gerekli.

Zaman (Time)

Yaptığınız egzersizin süresi devreye girdiğinde bu da tamamen sizin seviyenize göre belirlenecek bir durum. Yaş, kilo ve farklı sağlık sorunları da bunu etkiliyor ayrıca. Her ne kadar süreyle ilgili belirlenmiş bir kural olmasa da, en az otuz dakika sürecek şekilde egzersiz yapmak hedeflerinize daha etkili şekilde ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Tür (Type)

Koşudan yüzmeye, danstan bisiklet sürmeye kadar yapacağınız her türlü egzersizden bahsetmek mümkün. Tek birine odaklanmak yerine haftanın farklı günlerine yayarak egzersiz rutininize çeşitlilik katabilirsiniz. Bunun amacı ise farklı kas gruplarını çalıştırabilmek.