Güney Öztürk Tank savaşı-2
HABERİ PAYLAŞ

Tank savaşı-2

Savaş alanındaki dehasıyla tanınan General Patton “Vakit kaybetmeden uygulanacak iyi bir plan, gelecek haftaki mükemmel bir plandan daha iyidir” demiş. Haklı da... ABD’li komutan, 2’nci Dünya Savaşı’nda sınırlı bilgiyle zamana karşı kararlar almak zorunda kalıyordu. Aksi halde düşman daha hızlı manevra yapıp onu yenebilirdi.

İşgal altındaki Ukrayna topraklarında yaşanılması kaçınılmaz bir tank savaşından geçen hafta bahsetmiştim. 1000 km’lik bir cephe hattı söz konusu. Konu ilgi çekici gelmiş ki, bazı okuyucularım katkıda bulundu. Bunlardan biri de Kürşat Aktay’dı. Kendisi bir gazi subay çocuğu olarak yakın dönem muharebeler ve savaş meydanları araştırmacısı...

Haberin Devamı

Cepheye ve tanklara dair detaylı analiz ve teknik bilgi gönderdi, teşekkür ederim. Hem ondan alıntılarla hem de kendi bilgilerimi katarak, soru cevapla bu hafta da tank savaşından devam etmek istedim.

Ukrayna’ya ne kadar tank yeter?

Ukrayna 300 tank istedi. İlk etapta 12 ülkeden 120-140 tank gidiyor. Kâğıt üzerinde 320 tank desteği alacak gibi. Peki yeterli olacak mı? Taarruz püskürtülürse, tanklar batağa saplanırsa, daha kaç tank lazım? Bilmiyoruz.

Alman Leopard tankları savaşı değiştirir mi?

Leopardlar sadece Afganistan’da Taliban’a karşı gerilla savaşında denendi. İlk kez muntazam orduya karşı savaşacak. 55 tonluk ağırlıkları ile Leopardların çok sayıda nehir geçmesi gereken arazide (Ukrayna’daki portatif köprüler 40-45 tona kadar destekleyebiliyor) zorluk yaşayacakları gerçek. Amerikan Abrams (54 ton) ve İngiliz Challenger (75 ton) tankları ile birlikte müttefik tankının yanlarında kendi portatif köprüleri, bakım ve ikmal ekipleriyle ilerlemesi gerekecek.

Abrams ve Challenger tanklarının durumu ne?

ABD, gelişmiş Abrams tanklarını (M1A2’leri) envanterinden vermiyor, fabrikada üretecek. 31 tank 2024 başında kadar yetiştirilebilecek. Abramslar, Leopard-2’lerin iki katı yakıt tüketiyor. Eski Rus tanklarına karşı Irak’ta deneyimi olan M1 Abramslar, kendilerine denk bir düşman tankıyla şimdiye kadar karşılaşmadı. Rus T90 tanklarına göre menzili daha kısa ve daha ağır. İngiliz Challenger tankları ise 75 tonluk tam zırhlı (eski nesil) ve ekipmanlı haliyle büyük zorluk yaşayacak. Bizdeki eski M47 Patton tanklarının Güneydoğu karakollarında sabit mevzi olarak görev yapması gibi Challengerlar da büyük ihtimalle dug-in (gömülü) şekilde, mevzi savunmasında kullanılacak.

Haberin Devamı

Peki tank mürettebatının eğitimi?

İşin en zor kısmı o. İnsanları yalnızca tankla savaşmak için değil, aynı zamanda onları korumak (bakım) için de eğitmelisiniz. NATO kurmayları, müttefik tanklarını kullanabilecek Ukraynalı askerlerin eğitiminin en az 5 ay alacağını söylüyor.

Ya Rus T90 tankları?

45 ton ağırlığındaki tanklar dünyanın en iyileri arasında. 5 kilometrelik atış menzilleri var. 2’nci Dünya Savaşı’ndaki Kursk tank muharebesi gibi topyekûn bir harpte, Rus tarafı tüm T90 ve T80’leri aynı anda cepheye sürerse başarılı olabilir. Güç, tank tipi, arazi avantajı ve sayı üstünlüğü Rusların lehine. Rusya, eylül ayında 150 bin kişiyi daha askere aldı. Bu gençlerin eğitimi bittiğinde, toprağı balçığa bulayan meşhur ‘rasputitsa’ bahar yağmurları başlamadan, Rusya tekrar saldırıya geçebilir. Bu erler, bir tank uzmanı olan General Valery Gerasimov’un -Rusya’nın eski Savunma Kurmay Başkanı ve Ukrayna’daki Rus kuvvetlerinin yeni komutanı- emri altında olacak. Kazan Yüksek Tank Komutanlığı Okulu’nda eğitim gören ve hayatı zırhlı tümenlere komuta etmekle geçen General Gerasimov; Donetsk, Luhansk veya Belarus üzerinden yapacağı saldırıda elindeki 360 adet T90 tankına güveniyor.

Haberin Devamı

Sonuçta savaşta gerçekten önemli olan, tankların teknolojisi değil, onları nasıl kullandığınız, birleşik savaş kabiliyetinizin olup olmadığı. Burada sadece farklı ülkelerden oluşan bu tank koalisyonunun zorluğundan bahsetmiyorum. Ukraynalı piyade, herhangi bir savaş uçağı ile tankları nasıl birlikte çalıştıracağını da anlamak zorunda. Ellerine verilen son teknoloji savaş araçlarını, piyade, zırhlı araçlar, topçu ve mevcut herhangi bir hava desteği ile verimli bir şekilde koordine edebilecek mi? Hepsinin birbirini koruyup kollayacağına ya da topçu ateşinden sonra bir saldırıya öncülük eden tanklarla yakın iş birliği içinde çalışabileceklerine güven duyuluyor mu? Bilemeyiz...

Ama kimse bu sefer; Nazilerin Blitzkrieg (Sürpriz Yıldırım Baskını) ya da Amerikalıların Desert Storm’u gibi zafere hızla giden bir tank çarpışması beklemesin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder