Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Çizmeyi bir türlü giyemedik!
HABERİ PAYLAŞ

Çizmeyi bir türlü giyemedik!

1463 yılında son Bosna Kralı Stjepan Tomaševic, Papa II. Pius’a bir mektup yazar ve içinde bulunduğu çaresizliğe vurgu yapar: “Türkler krallığımda çok sayıda kale inşa etti. Köylülerle araları çok iyi. Aralarına katılan her köylüye özgürlük vaat ediyorlar. Köylüler pek akıllı olmadıklarından, Türklere kanıyor. Özgürlüklerinin sonsuza kadar süreceğini sanıyorlar. Beni desteklemezseniz, halkım böyle yalanlara kanıp bana karşı ayaklanabilir.

Soylular, köylülerin desteğini almadan kalelerini uzun süre koruyamaz. Mehmed yalnızca krallığımı istese ve daha ileri gitmeyecek olsa, krallığımı kaderine terk edebilirdim. Sizden Hristiyan dünyasının geri kalanını rahatsız etmenizi istememe gerek kalmazdı. Ancak Mehmed’in içinde sınırsız bir güç arzusu var. Benden sonra Macaristan’a ve Venedik eyaleti Dalmaçya’ya saldıracak.

Haberin Devamı

Krain ve Istria üzerinden İtalya’ya gidecek. Amacı İtalya’yı ele geçirmek, sık sık Roma’dan söz ediyor. Oraya gitmek istiyor. Hristiyanların kayıtsızlığı yüzünden krallığımı fethederse, ülkemi hedeflerine ulaşmak için kullanacak. İlk kurbanı ben olacağım ama benden sonra sıra Macarlara, Venediklilere ve diğer uluslara gelecek. Düşmanımızın niyeti bu. Aldığım bu bilgileri günün birinde bunları size haber vermemekle, ihmalkarlıkla suçlanmamak için veriyorum.”

***

İtalya’ya birçok Osmanlı padişahı sefer düzenledi. İlk sefer, vefatından hemen önce 1480 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından düzenlendi. Hristiyan dünyası ile İslam dünyası arasındaki en büyük engeli ortadan kaldırma girişimi, Fatih Sultan Mehmed’in Gebze dolaylarında vefat etmesi üzerine başlamadan sona erdi. Gerçi bazı kaynaklarda, muhtemel seferin Avrupalılar tarafından sezildiği ve bunu önlemek için Fatih’in zehirletildiği iddia edilir.

Osmanlı Devleti’nin İtalya’ya yaptığı ilk askeri harekât Otranto Seferidir. Bu çıkarmanın asıl amacı Otranto Bölgesi'ni ele geçirmekti. Fatih zamanında İtalya’nın tümü değil sadece çizmenin topuk kısmı (Otranto) alındı ve burada 6-7 yıl idare kuruldu. Fatih’in vefatından sonra burası tekrar İtalyanların idaresine geçti. Otranto Seferi, 1480 yılında Osmanlıların, İtalya yarımadasına çıkmasıyla başlayıp Fatih’in vefat etmesiyle 1481 yılında sonlandırılan seferdir. O dönemde İtalya, şehir devletlerine bölünerek yönetiliyordu ve bu yapılar birbirinden bağımsız hareket ediyordu. 100 gemiden oluşan Osmanlı donanması, 28 Temmuz 1480 tarihinde Otranto limanına girerek şehri kuşattı.

Haberin Devamı

Şehir direndi fakat fazla dayanamadı. 11 Ağustos 1480 tarihinde şehir düştü. Osmanlılar şehre yerleştikten sonra iç taraflara doğru hamle yapsa da Napoli’den gelen kuvvetler tarafından püskürtüldü. Osmanlılar, kuvvetlerin çok büyük bir kısmını İtalya’dan çekerek şehirde küçük bir garnizon bıraktı. Otranto’dan ileriye gitme fırsatı bulumayan Osmanlı, Cem Sultan olayından dolayı batıya olan ilgisini kaybetti. Fatih’in erken yaşta vefatı ve yerine geçen II. Bayezid’in İtalya’yı alma gibi bir hedefinin olmayışı, Osmanlı’nın İtalya defterini kapatmasına neden olur...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder