Serkut Bozkurt Barzani neden Türkiye'yle yakınlaştı? Irak'a ziyaret neden bu dönem tehlikeli!
HABERİ PAYLAŞ

Barzani neden Türkiye'yle yakınlaştı? Irak'a ziyaret neden bu dönem tehlikeli!

Dışişleri Bakanlığı, son gelişmeler çerçevesinde Irak'ta bulunan veya Irak'a seyahat etmeyi öngören Türk vatandaşlarına yönelik seyahat ve güvenlik duyurusunda bulundu. Tam bu uyarının yapıldığı gün Barzani Ankara'ya geldi. Mesud Barzani'nin Ankara ziyareti ve Dışişlerinin uyarısı çok önemli. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Türkiye ile birlikte Musul'a girmek istiyor. Dışişlerinin bu açıklaması da olası Musul operasyonunun sinyalini veriyor. İşte 10 maddede Barzani'nin Ankara ziyaretinin önemi ve Musul

Haberin Devamı

1. "Bağdat korkak, ben girerim"

Musul'u 2 yıl öncesine kadar yöneten Bağdat yönetimi, kenti bir günde IŞİD'e teslim edip kaçtı.

Barzani bunu kullanıp kente girmek istiyor. IŞİD'in Musul'daki varlığının yok edilmesini artık Bağdat değil, Erbil yapacak diye mesaj gönderiyor.

2. Kürt tarihine girmek istiyor

Peşmerge, IŞİD'e karşı Kobani'de (PYD ile birlikte) savaştı. Bağdat yönetimi ise koalisyon güçlerine rağmen IŞİD ile mücadelede yetersiz kaldı. Kobani'de IŞİD'e karşı yapılan savaşta PYD öne çıktı. Bu da Kobani'deki savaşı Suriyeli Kürtler kazandı anlamına geliyor. Barzani Iraklı Kürtler olarak atağa geçip tarihe adını yazdırmak istiyor.

3. Bağımsız devlet adımı

Barzani'ye göre Musul IKYB toprakları içinde olması gereken bir yer. İç siyaset malzemesi olarak da bunu kullanıyor. Tabii ki en büyük niyet petrol. Burası Barzani kontrolüne geçerse, Erbil yönetimi Bağdat'tan ayrılıp devlet de kurabilir.

4. Bağdat yönetimi Barzani'ye çok ırak

Musul'a yapılacak olası operasyonda Barzani, Bağdat yönetimi yerine Türkiye'yi tercih ediyor. Hatta Erbil - Bağdat hattındaki gerilimi daha net tarif etmek gerekirse, Barzani Bağdat'a 100 liralık mal satıp kar etmek yerine Türkiye'ye 50 liralık mal satıp minimum kara bile razı. Barzani yönetiminin elbette Türkiye anlaşamadığı konular var. Ancak bu konular Bağdat yönetimi ile olan sorunları yanında devede kulak.

5. Mehmetçiğin tecrübesi

Barzani, Türkiye'nin de Musul planlarını biliyor. Bu konuda ABD destekli bir planla uzlaşacağını düşünüyor. O yüzden Türkiye'den destek istedi ve 20 tankın Erbil'in batısına konuşlanıp Türkiye'nin üs kurmasına onay verdi. Olası operasyonda bu tanklar ve askeri birlik ile birlikte Musul'a girilecek. Peşmerge, normalde kent içi ve sınır güvenliğini sağlıyor. Ancak permergenin bugüne kadar "işgal" tecrübesi yok. İç güvenlik ve savunmada da çok yeterli değil.

Haberin Devamı

6. İlk durak MİT

Ankara-Erbil hattında ilk kez terör örgütü PKK birinci gündem maddesi değil. İlk gündem IŞİD. IŞİD'i Musul'dan çıkarırken, en az zayiatı nasıl veririz diye konuşacaklar. Barzani'nin bu yüzden Türkiye'deki ilk durağı MİT oldu.

7. Erbil örnek olabilir

Musul'daki nüfusun büyük çoğunluğu Sünni-Arap. Peki Musul'da yaşayanlar için Erbil mi, Bağdat mı daha yakın? Bu sorunun net yanıtı yok ama, Musullular için Erbil daha laik bir yönetim. Erbil'deki nüfusun yüzde 20'si Gayri Müslim. Bu durum inanç özgürlüğü için örnek teşkil ediyor.Bağdat yönetimi bu konuda daha katı. Ayrıca, Musullular için Bağdat demek korkup kaçanlar demek.

Haberin Devamı

8. Ağabey Türkiye

Barzani yönetimi petrol geliri çok yüksek olan Musul'u yönetirse, bundan Türkiye'nin de faydalanacağını bilerek bunu pazarlık unsuru olarak kullanıyor. Barzani, olası Musul operasyonu sonrası Türkiye'nin o topraklarda Erbil'den sonra ağabeylik yapacağını biliyor.

9. ABD destek veriyor

Erbil yönetimi ve Ankara'nın Musul'daki varlığına en büyük destek ABD'den geliyor. İki taraf için de bu dönem bir fırsat ve Rusya'ya mesaj.

10. Kremlin hep yalnız bıraktı

Baba Barzani yıllarca Rusya ile flört etti. Ancak yarı bağımsızlık dahil bir çok hakkı ABD döneminde aldı. Barzani'nin kendi menfaati için, ABD'nin Rusya'ya vereceği mesajda yer almak ister.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder