Tamer Heper Masraflar kime ait?
HABERİ PAYLAŞ

Masraflar kime ait?

12 bloklu bir sitede daire sahibiyim. Sitemizdeki bazı blokların onarım ihtiyacı oluyor. Örneğin en son bir bloğun çatısı onarılacak. Bir bloğun da kapıcısına kıdem tazminatı ödenecek. Bu konuda tüm blok malikleri mali yönden sorumlu olacak mı? K.R.

***

Toplu yaşamda bu yaşamı düzenleyen kurallar var. İşte çok binadan oluşan sistemlerde de birtakım kurallar getirilmiş vaziyette. Ancak okuyucuma net yanıt vermeden önce bir hususu hatırlatayım, sonra yanıtımı vereyim. Bahsettiği çok bloklu bir yapıda şayet muhtelif parseller var ise ve 2007 tarihinden sonra toplu yapıya geçilmemiş ise her parsel kendi içinde müstakil bir yapı olarak düşünülecektir.

Haberin Devamı

Birlik halinde düşünülebilmesi için toplu yapı yönetim planının kabul edilip imza altına alınmış olması gerekir. Tabii ki bu halinin de tapuya şerhi gerekecektir. Şayet okuyucumun sitesinde muhtelif parseller var da toplu yapıya geçilmedi ise zaten bu yeri hukuki olarak bir site olarak düşünmemek gerekecektir. Ancak toplu yapıya geçilmiş ise bu halde dahi her bloğun kendi içindeki problemi, o blok tarafından halledilecektir.

Yani bir bloğun çatısında onarım gerekiyor ise bu onarım masrafı o blok malikleri tarafından karşılanacaktır. Yine bir bloğun apartman görevlisi (kapıcısı) kıdem tazminatını hak ederek ayrılacak ise buna dair ödemeler, o blok malikleri tarafından karşılanacaktır. Bahsedilen hususlar ve benzeri giderler blok maliklerinin sorumluluğundadır. Hep birlikte ödenecek olanlar ortak alan ve ortak tesislere yapılacak masraflar için söz konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder