Tamer Heper Yapı kayıt belgesi, kat mülkiyeti kurma izni vermez
HABERİ PAYLAŞ

Yapı kayıt belgesi, kat mülkiyeti kurma izni vermez

92 daireli bir siteden daire aldım. Siteyi kooperatif yapmış ama proje ve ruhsat yok. Önce kooperatife üye oldum, sonra bu yolla daire aldım. Daire sahibi olduktan sonra kooperatifi kuranın da inşaatı yapanın da siteyi yönetenlerin de aynı kişiler olduğunu gördüm. 2016’da site yönetimine seçildim. Bu vesileyle öğrendim ki hukuk dışı pek çok şey var. Mesela sığınaklar mesken yapılmış, imar affına başvurulmuş, bu yolla da kat mülkiyeti kurma yolu açılmış. Bunlar mümkün olur mu? k R.B.

***

Okuyucum olaya sadece kat mülkiyetine geçilir mi geçilmez mi diye bakarsa olayı biraz basitleştirmiş olur. Oysa yaygın tabir ile site dediği yapıların adı gecekondu. Satın aldığını sandığı daire ise onun müstakilen sahip olduğu bir daire değil. Bu daire 92 kişinin. Kendisinin yönetime geldiğini söylüyor ya hah işte oysa bunlarda yönetim falan da yok.

Haberin Devamı

Zira kat mülkiyeti bulunmuyor. Kat mülkiyeti olmayan sitelerde veya binalarda yönetim de olmaz. Bu kadar moral bozduktan sonra şimdi asıl sorusuna geleyim. İmar affına başvurup yapı kayıt belgesi almışlar. Siteyi kaçak göçek yapanlar seviniyor, kat mülkiyetini kuracaklar diye. Kuramayacaklar.

***

İmar affına başvurmak kat mülkiyeti kurma izni veren bir belge değil. Ancak binalardaki kaçak alanların yıktırılmasını önler. Okuyucumun sitesinde ise her şey kaçak. Dolayısıyla binaların yıkılıp yerle bir edilmesini önler o kadar. Yoksa binalar yapı kayıt belgesi ile yasal varlık kazanmaz. Sadece bu hali ile kullanmaya devam ettirilir. Bu nedenle okuyucumun sitesinde bugünkü hali ile kat mülkiyeti kurulamaz.

Yani problem büyüktür ve halli basit değildir. Tasdikli proje, projeye uygun inşaat, iskan izni, 92 kişinin imzalayacağı yönetim planı lazım. Mümkün görüyor musunuz? Yapı kayıt belgesi bunların hiçbirine izin verildiği anlamını taşımıyor. Bunlarla mücadelede öyle kısa zamanda sonuç verme imkanını da göremiyorum. Diyorum ki keşke bu işe girmeseydiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder