Dünya İşte Zodyak Katili'nin yüzü! FBI yıllar sonra ortaya çıkardı

İşte Zodyak Katili'nin yüzü! FBI yıllar sonra ortaya çıkardı

Paylaş
İşte Zodyak Katili'nin yüzü! FBI yıllar sonra ortaya çıkardı

Gazeteci Thomas Colbert ve dedektif grubu Case Breakers, 'Zodyak Katili'nin 2018'de ölen Hava Kuvvetleri gazisi Gary Francis Poste olduğunu gösteren kanıtlar bulduğunu iddia etti.

ABD tarihinin en gizemli seri katiliydi olan Zodyak Katili'nin bir gazeteye gönderdiği şifreli mesaj 51 yıl sonra, 2020'nin son günlerinde çözülebildi. Zodyak Katili olarak anılan seri katil, 1960'lı yılların sonunda San Francisco'da en az beş kişiyi vahşice öldürdü. Vahşet serisi Aralık 1968'de bir kadın ve bir erkeğin arabalarında öldürülmeleriyle başladı. Temmuz 1969'da bir kadın ve bir erkek daha vuruldu ama erkek kurtuldu.

Haberin Devamı

Daha sonra da bir çift, bir göl kenarında bıçaklandı ve sadece erkek hayatta kalmayı başardı. Ekim 1969'da da bir taksi şöförü San Fransisco'da vurularak öldürüldü. Cinayetlerde bıçak ve silah kullanan Zodyak Katili tüm ABD'de dehşet rüzgarları estirirken, gazetelere ve polise yolladığı alaycı mektuplarda 37 kişiyi öldürdüğünü söyledi. Mektuplardaki en çarpıcı detay ise, birkaç şifreli mesajdı.

San Fransisco Chronicle gazetesine gönderilen, büyük harfler ve çeşitli sembollerin yer aldığı mesajda şu ifadeler vardı:

Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eğlenirsiniz. Gaz odasından korkmuyorum çünkü beni cennete daha yakın zamanda yollayacak çünkü şu anda benim için çalışacak yeterli sayıda meleğim var.

ABD, Belçika ve Avustralya'daki üç kişinin yapay zeka da kullanarak çözdüğü mesajda, katilin kimliğine yönelik herhangi bir ipucu yer almıyordu. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) mesajın deşifre edildiğini doğruladı, yaklaşık on ay sonra ise dedektifler Zodyak Katili'nin kim olduğunu buldu. Bir grup özel dedektifin çözülemeyen eski cinayetleri incelemek üzere oluşturduğu Case Breakers adlı grup, 2018'de hayatını kaybeden bir kişinin Zodyak Katili olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

'ŞİFREDE ADI GİZLİ'

Geçmişte polis, asker, hukukçu ve akademisyen olarak çalışmış 40'ın üzerinde gönüllü dedektiften oluşan Case Breakers'a göre, Zodyak Katili eski bir Amerikan Hava Kuvvetleri mensubu Gary Francis Poste'den başkası değildi. Case Breakers, yeni fiziksel ve adli balistik kanıtların tümünün cinayetleri Gary Francis Poste adındaki kişiye cinayetlere bağladığını duyurdu.

İnternet sitelerinde kamuoyunda iyi bilinen birçok davayla ilgili yeni ipuçları ilan eden grup, Poste'nin ayrıca Zodyak cinayetleriyle daha önce hiç ilişkilendirilmemiş bir başka cinayeti işlediğini, yüzlerce kilometre uzakta bir genç kadını da öldürdüğü konusunda güçlü deliller olduğunu belirtti.

Case Breakers'ın ortaya koyduğu kanıtlar arasında, katilin 1969 yılında polis ressamı tarafından oluşturulan temsili resmine çok benzemesi ve özellikle de alnındaki yara izlerinin bile belli olması gösterildi.
Dedektif grubu ayrıca, Zodyak Katili'nin yolladığı mektuplar içerisine Poste'un adının şifreli olarak yerleştirildiğini de ekledi.

Haberin Devamı

Case Breakers'ın açıklamaları gündemi alt üst etti, FBI ve ABD polisi grubun bulgularına itibar etmeyeceğini ve sonuçları dikkate almayacağını duyurdu.

ZODYAK KATİLİ MASKESİZ!

Çözülememiş davada yeni bir gelişme var, Case Breakers'ın yöneticisi gazeteci Thomas Colbert FBI'ın Gary Francis Poste'nin kısmi DNA örneğine sahip olduğunu söylüyor. Bir FBI muhbiri tarafından eski Hava Kuvvetleri gazisi Poste'nin Zodyak Katili olarak tanımlandığını belirten gazeteci Colbert, 2016'dan bu yana gizli servisin bilgisayarlarında eski askerin Zodyak 'şüphelisi' olarak listelendiğini de ekledi.

FBI'ın buna rağmen harekete geçmediğini vurgulayan Case Breakers grubunun açıklamaları dünya çapında ses getirdi, İngiliz medyası, 'Zodyak Katili maskesiz' başlıkları attı.

2018 yılında, 80 yaşında ölen Poste'nin hayatı hakkında çok az bilgi var. ABD Hava Kuvvetleri'nden emekli olan eski asker evliydi ve bir çocuk babasıydı. Emekliliğinde ise boyacı olarak çalıştı.

Ölümünden iki yıl önce ise evde eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle tutuklandı.

Haberin Devamı

Zodyak Katili'ni anlatan çok sayıda kitap yayımlandı, birçok belgesel ve film çekildi. Filmlerden biri 1971 yılında çekilen ve Clint Eastwood'un sert bir San Francisco polisini oynadığı Dirty Harry, diğeri ise Robert Downey Jr. ve Jake Gylenhaal'ın başrollerinde oynadığı 2007 yapımı Zodyak idi. 2007'de büyük ses getiren yapım, usta yönetmen David Fincher tarafından beyazperdeye aktarıldı. (Milliyet, BBC Türkçe)