Ekonomi Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

Paylaş
Yeni asgari ücret 17 bin 2 lira

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni asgari ücret için görüşme trafiği tamamlandı. Düne kadar rakam telaffuz edilmeyen görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi. Erdoğan, işçi ve işveren heyeti ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “1 Ocak’tan geçerli olmak üzere net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirledik. Artış yüzde 49 oldu” dedi.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlemesine yönelik pazarlık süreci 11 Aralık’ta başlamıştı. İkinci toplantı ise 18 Aralık’ta gerçekleşmişti. Bu iki toplantıda işçi, işveren ve hükümet kanadından bir rakam telaffuz edilmemişti. Gözler üçüncü toplantıya çevrilmişti. Asgari ücretin belirlenmesi için gereken sürenin bitmesine az bir süre kala, dün önemli görüşmeler gerçekleşti.

Haberin Devamı

TÜRK-İŞ’TE 1 SAAT GÖRÜŞME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, önce Türk-İş Genel Merkezi’nde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’la bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşme sonrası konuşan Bakan Işıkhan, “İstişareler devam ediyor. Rakam netleşince duyuracağız” dedi. Bakan Işıkhan daha sonra AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir araya geldi ve Türk-İş heyetiyle yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

‘UZLAŞIRSAK MASAYA OTURURUZ’

Bakan Işıkhan ile görüşmesinden sonra açıklama yapan Ergün Atalay ise Cumhurbaşkanı ile görüşme gerçekleşeceğini söyledi. Atalay, “Külliye’ye gideceğiz, Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiz. 27 gün geçti bugüne kadar rakamla ilgili bir şey konuşmadık. Şimdi söyleyeceğiz. Uzlaşırsak masaya gidip otururuz. Uzlaşmazsak, katılmıyoruz deyip çıkarız işin içinden. Geçim şartları ortada. 15 kişi var komisyonda, biz 5’iyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 SAATLİK İSTİŞAREYLE BELİRLENDİ

Dün Kabine Toplantısı’nın yapılması beklenirken ani bir gelişme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk-İş ve DİSK üyelerini asgari ücret zammını görüşmek için Beştepe’ye çağırdığı bildirildi. Erdoğan, dün bu kapsamda işçi ve işveren tarafıyla yaklaşık 3 saat görüştü. Görüşmenin ardından saat 19.30’da açıklama Bakan Işıkhan’dan geldi. Işıkhan, “Bildiğiniz gibi net asgari ücret 11 bin 402 liraydı. Şimdi 700 lirası asgari ücret desteği (daha önce 500 liraydı) olmak üzere net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş durumdayız” dedi.

ZAM YÜZDE 49 OLDU

İşçi ve işere tarafının en uygun noktada fikir birliğine vardığını söyleyen Işıkhan, “Asgari ücrette önceki döneme göre yüzde 49, Ocak 2023’e göre kümülatif olarak yüzde 100 olarak artış yapılmış oldu. Asgari ücrette reel olarak 3.5 kat artış sağlamış oluyoruz. Devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçi, işveren ve tüm vatandaşlarının yanında yer almayla devam edecek” dedi. Ergün Atalay ise beklentilerinin 18 bin lira ve yılda iki zam olduğunu açıkladı. Asgari ücrete bu yıl tek zam yapılacak. Işıkhan, temmuzda ikinci bir toplantı yapılmayacağını söyledi. Bakan Işıkhan, “İkinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor” şeklinde konuşmuştu. Asgari ücrete 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında enflasyonun alım gücü üzerindeki etkisini azaltmak için ara zam yapılmıştı.

Haberin Devamı

7’DEN 70’İ ETKİLEYECEK

17 bin 2 liralık yeni asgari ücretin brüt tutarı 20 bin 2 lira olurken, işverene maliyeti 24 bin 502 lira olarak hesaplandı. Yeni asgari ücret kıdem tazminatının taban tutarından, Bağkur sigorta primine, askerlik ve doğum borçlanmasından, sosyal destekler için kullanılan gelir seviyesine kadar her alanda etkili olacak.