Beden Sağlığı Sağlıklı uyku için gece rutini

Sağlıklı uyku için gece rutini

Paylaş
Sağlıklı uyku için gece rutini

Stresli ve yorucu bir günün ardından keyifli bir uyku herkesin hakkı... Vücudunuzun dinlenmesi ve daha dinç olabilmek için sağlıklı bir uykuya ihtiyacınız var. Kusursuz bir uyku için sadece yatağınıza geçip uzanmak bazen yeterli olmaz. Sabah daha dinç ve keyifli uyanmak için uyku öncesinde oluşturacağınız rutinlerle sağlıklı bir uyku düzenine sahip olabilirsiniz. Uyku öncesinde dikkat edeceğiniz 5 kuralla mükemmel uykuyu sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı bir uyku günde 7 ile 8 saat arasında uyumaktan çok daha fazlasını gerektirir. Uygu öncesinde zihnimizi boşatmamız ve bedenimizin rahatlığını sağlamamız önemlidir. Bu sebeple uyku öncesinde bazı rutinler oluşturmak daha sağlıklı bir uyku düzeni sağlar.

Haberin Devamı

MUTLAKA BANYO YAPIN

Gün içerisinde eminiz ki çok yoruluyorsunuz. Gerek iş hayatı gerekse özel hayatın stresiyle mücadele edebilmek herkes için zor. Yaşadığımız yorgunluğa günün stresi eklendiğinde uyumak güçleşebiliyor. Bu sebeple günün stresini atabilmek adına uyku öncesinde ılık bir duş yapılması daha sağlıklı ve huzurlu bir uyku sağlar.

ESNEME HAREKETLERİ YAPIN

Bedeninizin uyku öncesinde rahatlaması önemlidir. Bedeninizi rahatlatmak için uyku öncesinde ılık bir duş alabilirsiniz ancak bu uygulama tek başıma yeterli olmaz. Bedeninizi rahatlatmak ve uykuya hazırlamak için ılık bir duştan daha fazlasını yapmalısınız.

Gece saatleri kişilerin dinlenme vakitleridir. Vücudunuzu rahatlatmak içinde birkaç hareket bu dinlenme vakitlerinde kolayca yapılabilir. Vücudunuz için yapacağınız birkaç germe hareketiyle günün stresinden kurtulabilirsiniz. Germe hareketleri kasların gevşemesine ve düzenli çalışmasına yardımcı olur. Birkaç basit esneme hareketini uyku öncesi rutininize eklerseniz sağlıklı bir uykuya kavuşursunuz.

Haberin Devamı

CİLT BAKIMLARINIZI YAPIN!

Cilt bakımı kişiler için rahatlatıcı özelliği bulunan bir aktivitedir. Cildinizi uyumadan önce mutlaka cilt tipinize uygun bir temizleyici ile arındırın. Cildinizi arındırdıktan sonra hafif özelliklere sahip bir tonik uygulayın. Ardından güzel bir nemlendirici ile cildinizin gün içerinde kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlayın.

Uyku öncesinde yaptığınız bu cilt bakım rutini sizi rahatlatacak günün yorgunluğundan uzaklaştıracaktır. Her gece yatmadan önce cildinize iyi davranırsanız keyifli bir uyku da kaçınılmaz olacaktır. Uyumadan önce yine cildinize özel nemlendirici maskeler yapabilir. Bu şekilde uyuyabilirsiniz. Böylece uyku boyunca cildinizin beslenmesine ve bakım yapmasına yardımcı olursunuz. Uyku öncesi yapılan tüm bu bakımlar sabah daha dinç aydınlık ve güzel uyanmanızı sağlar.

BİTKİ ÇAYLARINDAN FAYDALANIN

Bazılarımız başını yastığa koyar koymaz uyur ama bazılarımızın bir türlü uykusu gelmez. Kolay bir şekilde uyumak için uyku öncesinde bitki çaylarından faydalanmak iyi gelecektir. Papatya çayı, Melisa çayı ve ıhlamur uyku öncesinde size yardımcı olabilecek bitki çaylarındandır. Uyumadan 1 saat önce bitki çayı tüketirseniz mışıl mışıl bir uyku sizleri bekliyor olur. Ayrıca bitki çaylarını tüketmek sabah daha dinç uyanmanızı da sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Papatya çayı nasıl içilir;

  • 1 su bardağına 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı atın.
  • İçine kaynamış sudan 1 su bardağı dökün.
  • Ardından 5 dakika papatyayı demlenmeye bırakın.
  • Daha sonra süzün ve içmeye hazır hale getirin.
  • Dilerseniz içerisine limon da koyabilirsiniz.

Melisa çayı nasıl yapılır;

  • 1 buçuk fincan su kaynatın.
  • Su kaynadığında içerisine kurutulmuş melisa koyun.
  • 5-6 dakika demlenmeye bırakın.
  • İçerisine 1 kaşık bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Ihlamur nasıl demlenir;

  • 1 kap içerisinde suyu kaynatın.
  • Kaynar suya 1 tutam ıhlamur atın.
  • 5-10 dakika ağzı kapalı şekilde demleyin.
  • Uykudan önce hazırladığınız çayı tüketin.
  • Dilerseniz içerisine bal ya da limon katabilirsiniz.

UYKU ÖNCESİ YEME İÇMEYE DİKKAT!

Uyku öncesi çok yağlı ve sindirimi zor besinler tüketmekten kaçınılmalıdır. Uyumadan önce hafif bir beslenme programı uygulamak sağlıklı bir uyku için daha doğru olacaktır. Gece atıştırmalıklarından mutlaka uzak durmanız gerekir.

Bunların yerine mevsime bağlı olarak tüketeceğiniz meyvelerde hem vitamin olarak faydalı hem de açlık hissinizi gidermenize yardımcı olacaktır. Sıvı tüketimini daha çok gündüz yapmanız önerilir.

Kahve, çay, kola gibi içecekler kafein içerdiğinden uykuya geçişinizi zorlaştırabilir. Bu sebeple bu içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Midenizi rahatsız edecek besinlerden kaçınılmalıdır. Bu basit 5 yöntemi uyku öncesi rutini olarak yaparsanız daha kaliteli bir uyku düzeniniz olmuş olur.

Haberin Devamı