Bilal Emin Turan Kasım indirimleriyle kargo rekora koştu
HABERİ PAYLAŞ

Kasım indirimleriyle kargo rekora koştu

Kasım ayındaki hiç bitmeyen indirimler, e-ticaret sektöründe 500 milyon siparişle 300 milyar liraya ulaşan cironun kapısını açtı. Bu alışveriş çılgınlığı kargo sektöründe de tarihi rekor getirdi. Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, sektörün bu yıl taşıdığı paket sayısının 1.3 milyara çıkacağını söyledi.

11 Kasım Bekarlar Günü, Efsane Cuma, Şahane Cuma olarak isimlendirilen Black Friday, Öğretmenler Günü, Siber Pazartesi ve 13 Kasım’da okulların bir hafta ara tatile girmesiyle e-ticaret sektörü yoğun indirim kampanyalarına ve alışverişlere sahne oldu. Bir başka deyişle kasım ayı, hem işlem sayısı hem de ticaret hacminde rekorlarla dolu bir ay oldu. Bir önceki aya kıyasla e-ticarette 2 kata yakın işlem hacmine ve adede ulaşıldı. Bu da kasım ayı için yaklaşık 300 milyar liralık bir satışa ve 500 milyon adetlik siparişe işaret ediyor.

Haberin Devamı

13 KASIM’DA ZİRVEYE ÇIKTI

E-ticaretteki bu hareketlilik kargo sektörüne de yaradı. Sponsoru oldukları A Milli Kadın Futbol Takımı’nın Litvanya’yı 4-0 yendiği maçı izlemek için Vilnius kentinde bir araya geldiğimiz Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, kasım ayının kargo sektörü için rekorlar ayı olduğuna dikkat çekti. Oğuz, şöyle devam etti: “E-ticaret işimizin yüzde 80’ini oluşturuyor. Biz kasımda 9.6 milyon gönderi taşıdık. Geçen yıl aynı dönemde 7.6 milyondu. Günlük ortalamamız 400 bini buldu. Eylülde 300 bindi. 13 Kasım’da 750 bin rakamına ulaştık. 20-25 Kasım haftası da çok yoğun geçti.”

40 ŞİRKET 29 MİLYARLIK GELİR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre; Türkiye’de 40 kargo şirketi var. Bu şirketlerin 2019 yılındaki koli gönderi sayısı 624 milyonken, 2022 yılında 1 milyar 145 milyona ulaşarak, 3 yılda yaklaşık yüzde 84 arttı. 40 şirketin kargo geliri 2019’da 6.5 milyar lirayken 2022’de 28.9 milyar liraya çıktı (kargo başına gelir 25 lira civarında). Bu yıl gönderi sayısının 1.3 milyarı bulacağını söyleyen Oğuz, “2023’ü depreme rağmen 91-92 milyon gönderiyle kapatırız. Geçen yıl bu rakam 85.7 milyondu. Kapısını çalmadığımız hane kalmadı” dedi.

Haberin Devamı

E-TİCARETTE YAVAŞLAMA BEKLENMİYOR

Ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle (faiz artışı, seçici kredi uygulaması gibi) 2024 yılında ekonomide nispeten bir yavaşlama beklentisi hakim. Bu tahminleri de değerlendiren Cem Oğuz, şunları söyledi: “Ekonomide bir yavaşlama öngörülse de e-ticarette yavaşlama beklemiyoruz. İkame ürünlerle sepet tutarları azalabilir ama alışveriş devam eder. Sektörde bu yıla benzer bir artış öngörüyoruz. Yani minimum yüzde 7.5 büyüme olur. Bu yıl istihdam sayımızda 1000 kişilik artış olmuştu. 7 bin kişiden 8 bine çıktık. Önümüzdeki yıl 500 kişilik bir artış planlıyoruz. Teknolojik yatırımlarımıza da devam ediyoruz.”

ELEKTRİKLİYE GEÇİŞ HIZLANIYOR

Bu yıl 500 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Cem Oğuz, 2024’te ise elektrikli araç yatırımlarına hız vereceklerini söyledi. Oğuz, “Şu anda 50 araç alımı için Çinli bir firmaya sipariş verdik. Bu sayıyı 100’e çıkaracağız” dedi. Elektrikli dönüşümle ilgili bir diğer projelerinin şarj istasyonu olduğunu ifade eden Oğuz, “Fizibilitesini yaptığımız 50 şubenin önüne hızlı şarj (DC) istasyonu kuracağız. Burada kendi araçlarımızı şarj edeceğiz. Ayrıca müşterilerimiz ve çevredekiler de elektrikli araçlarını şarj edebilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

ESNAF AYDA 40-45 BİN LİRA KAZANIYOR

Kendi ticari aracı olanların kargo paketi dağıtımı yapabildiğini belirten Cem Oğuz, “Buna ticari (esnaf) kurye deniyor. Gerekli şartları taşıyan ve yasal taşıma izinlerini alanlar bize başvuruyor. Gönderilerimizin yüzde 23’ü ticari kurye ile gerçekleşiyor. Sektör ortalamasında gelir, lokasyon ve kargo yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 40-45 bin lira civarında” dedi. Bazen alıcıların kargoyu yakındaki esnafa bıraktırdığını da belirten Oğuz, “Şu anda esnafa yönlendirilen her kargoda esnafa teslimat başı 3 lira ödüyoruz. Esnaf başta sıcak bakmıyordu. Ama gittikçe artan bir ilgi var. Çünkü müşteri trafiği de artıyor” bilgilerini paylaştı.

Kasım indirimleriyle kargo rekora koştu

UCUZ GÖNDERİ İÇİN DİKKAT!

Ucuz kargo göndermenin püf noktalarını da anlatan Cem Oğuz, şu bilgileri verdi: “Fiyat tarifemiz sabit. Gönderinin boyutuna, niteliğine, ağırlığına ve mesafesine bakılıyor. O nedenle gönderi ne kadar küçük paketlenirse o kadar avantaj sağlanır. Gün içerisinde 12.30 ila 15.00 saatleri arasında gönderilerinizi şubemize getirip bıraktığınızda yüzde 25 indirimli gönderirsiniz.”

25 BİN LİRALIK MASRAFA GARANTİ

Standart gönderide 25 bin liralık maliyetin kendi garantileri altında olduğunu vurgulayan Oğuz, “Eğer hasar direkt bizden kaynaklanmışsa bedelini ödüyoruz” bilgisini verdi.

İADE ORANI ÇOK DÜŞÜK

Cem Oğuz, online alışverişlerde iade oranlarının çok düşük olduğunu söyledi. Oğuz, “Kapıda tahsilatlarda iade yüzde 8, diğerlerinde yüzde 1 civarında” dedi.

YURTDIŞINA AÇILIYOR

En büyük müşterilerinin Trendyol olduğunu vurgulayan Oğuz, “Bu yıl Trendyol ile Azerbaycan operasyonuna başladık. Türki Cumhuriyetler ve MENA bölgesi hedefimizde olacak” diye konuştu.

Kasım indirimleriyle kargo rekora koştu

KADINLAR SPORUN YILDIZI

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımımız bu yıl uluslararası turnuvalardaki zaferleriyle gönlümüze taht kurdu. Futbolda da kızlar emin adımlarla ilerliyor. UEFA Uluslar C Ligi’nden B Ligi’ne yükselmeyi garantileyen takımın önemli destekçilerinden biri sektörün üçüncü büyük firması Sürat Kargo. Cem Oğuz, futbolda tüm kadın milli takımlarına iki yıllığına sponsor olduklarını ancak daha uzun süre devam ettirmek istediklerini söyledi. Oğuz, şöyle konuştu: “Kadını seçmemizin temel nedeni pozitif ayrımcılık. Şirket yönetiminde de bunu prensip edindik. Benim üç genel müdür yardımcım kadın, genel müdürlükte yöneticilerimizin yüzde 70’i kadın. Bu yaklaşımımızı mavi yakada da sürdürüyoruz. 26 aktarma merkezimiz var ve gün gelecek tamamının yöneticileri kadın olacak.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder