Tamer Heper İşyeri üç yıl boş kalabilir
HABERİ PAYLAŞ

İşyeri üç yıl boş kalabilir

Bizim bir işyerimiz var. Buraya ihtiyacımız olduğu için kiracıyı mahkeme yolu ile tahliye etmek istiyoruz. Oldu da kiracıyı bu yolla tahliye ettik. Kendi işimiz de ters gitti ve yapamadık, bir başkasına kiraya verdik. Eski kiracı bu konuda bizi mahkemeye vererek tazminat alabilir mi? T.P.

***

Evet. Peki yanıt bu kadar kısa mı? Evet, aslında eski kiracının dava açma hakkının bulunduğunu belirtmek için bu kadar kısa yanıt yeterlidir. Ama eski kiracının nasıl bir hakkı bulunduğunu da açıklamak isterim.

Haberin Devamı

***

Yasamız diyor ki: “Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında haklı sebep olmaksızın kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Kiraya veren bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.”

***

Dikkat edilirse son bir yıl içinde ödenen kira bedeli kadar değil, en az bunun kadar, yani mahkemece tazminata karar verilecek ama en az son bir yıllık kira bedeli kadar veya bunun üzerinde bir tazminata karar verecek. Tazminat bu rakamın altında olmayacak. Burada yapılması gereken eski kiracıya yazılı teklifte bulunmak ve kendisine bir ay süre tanımak. Bir ay içinde bir yanıt alınmadığı takdirde artık bir başkasına kiralamak mümkün olur. İşte okuyucumun uyacağı kurallar bunlardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder