Gündem İftarda 15 dakika formülü! Ramazan ayında bunları mutlaka uygulayın

İftarda 15 dakika formülü! Ramazan ayında bunları mutlaka uygulayın

Paylaş
İftarda 15 dakika formülü! Ramazan ayında bunları mutlaka uygulayın

Ramazan ayında hem oruç tutmayı kolaylaştırmak hem de vücut sağlığınızı korumak için iftar ve sahuru mutlaka düzgün bir şekilde yapmanız gerekir. Özellikle iftar açarken mideyi bir anda doldurduğunuzda bir çok hastalığa sebep olabilirsiniz. Beslenme düzeninizin tamamen değiştiği Ramazan ayında enerjik ve sağlıklı hissedebilmek için tükettiğiniz yiyeceklere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Prof. Dr. Vedat Göral, Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için dikkat etmeniz gereken önerileri açıkladı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Ramazan ayı oruç tutan herkes için beslenme ve günlük alışkanlıkların değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir.

Haberin Devamı

Ramazanın en güzel dakikaları ise, iftar sofrasına oturduğumuz ve güzel donatılmış bir masada aileler ile yapılan iftardır. İftar açarken özellikle metabolizmayı zorlamamak gerekir. Ramazan ayında, gün içinde uzun süre boş kalan mideyi, iftar sofrasında bir anda doldurduğunuzda, reflü, midede rahatsızlık, kalp rahatsızlığı, tansiyon yüksekliği, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi birçok hastalığa sebep olabilirsiniz.

Ramazan ayını sağlıklı geçirmek ve oruç tutarken zorlanmamak için iftar ve sahurda tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Ramazan ayında doğru ve dengeli beslenmek için dikkat etmeniz gerekenleri sıraladı.

İFTARDA BOL KALORİLİ, SAHURDA HAFİF BESLENME!

Haberin Devamı

Oruç tutarken iftarda büyük ve bol kalorili bir öğün, sahurda ise kahvaltı tarzında daha hafif bir öğün şeklinde beslenilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vedat Göral, "Genelde Ramazan ayında beslenme, iftarda büyük ve bol kalorili bir öğün, sahurda ise kahvaltı tarzında daha hafif bir öğün şeklinde olmalıdır. Ramazan'da iftar yemeğinde besin çeşitliliği artmaktadır. Ancak besin çeşitliği artarken, günlük alınan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral miktarları, ideal beslenmeye uygun olmalıdır, yani fazla olmamalıdır." dedi.

HIZLI YEMEK YEMEYİN

İftar zamanı geldiğinde herkes gün boyu boş kalan mideyi bir anda doldurmak için çok hızlı bir şekilde yemek yer. Ancak bu vücut sağlığınız için son derece tehlikeli olabilir. Çünkü hızlı yediğiniz yemek bir çok hastalığa sebep olabilir.

"İftar zamanı geldiğinde, bütün gün boş kalan mideye, iftar açtıktan sonra, hızlı biçimde ve kalorisi yüksek gıdalarla yüklenilmemelidir. Eğer hızla yemek yenirse; midede ağırlık, gaz, şişkinlik, bulantı, yanma, reflü gibi sorunların yanında, kabızlık problemi de ortaya çıkabilir."

ORUCU SU YA DA HURMA İLE AÇIN

Prof. Dr. Vedat Göral, orucun su veya hurma ile açılması gerektiğinin altını çizerek, iftarda doğru beslenme ile ilgili önerileri de paylaştı.

"Oruç, iftarda önce, su veya hurma ile açılmalıdır. Ayrıca, bir dilim peynir, 2 adet zeytin, 2 adet kayısı veya 2 parça hurma tüketerek, gün boyu boş olan mide ana yemek için uygun hale getirilebilir Sonrasında ise, yarım kase çorba tüketilmelidir. Bu süreçte bir dilim, tam tahıllı ekmek tüketmek daha yararlıdır. Yemek ve içecekler, çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır. İftar açıldıktan sonra, çorba ile devam edilmeli, kısa bir süre ara verdikten sonra, mümkünse yemeğe geçilmelidir. Böylece, iftara; su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, ana yemeğe daha sonra geçilmesi daha uygundur."

Haberin Devamı


ORUÇ TUTARKEN BU BESİNLERDEN UZAK DURUN!

Ramazan ayında oruç açarken bazı besinlerin tüketmemeniz öneriliyor. Prof. Dr. Vedat Göral, Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden ve asitli içeceklerden, uzak durmanız gerektiğinin altını çiziyor.

  • İftariyelik tüketiminden en az 10-15 dakika sonra, ana yemeğe geçilmesi, hazım açısından daha uygun olur
  •  Hamur işleri mümkün olduğu kadar, az tüketilmeli, yemeği yavaş yavaş ve lokmaları iyice çiğneyerek yemeliyiz.
  • Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine, enerji verip, aynı zamanda kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayan; bulgur pilavı, çavdar veya tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Bu besinler, gün içinde daha tok kalmamızı da sağlayacaktır.
  • Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden ve asitli içeceklerden, uzak durmamız, gece oluşabilecek hazımsızlıklara, mide yanmalarına ve kilo problemlerine karşı sizi koruyacaktır.
  • İftar yemeği, ayrıca, yoğurt, ayran, cacık, kefir, bol yeşillikli salata, birkaç dilim tam buğday/çavdar ekmeği ile desteklenebilir.
  • İftarda ağır hamur işleri, kızartma, kavurma, yağda kızartılmış şerbetli hamur tatlılarından uzak durmak, mümkünse sütlü tatlıları tüketmek daha yararlı olur.
  • Meyve tüketiminde kuru meyveler değil de, taze meyveler tercih edilmelidir.

ÇAY KAHVE TÜKETİRKEN DİKKAT!

İftar açtıktan sonra çay, kahve tüketiminin de hemen olmaması gerektiğini söyleyen uzman isim, açık ve limonlu çay içilmesini öneriyor. Ayrıca iftar ve sahura kadar mutlaka su içimini önemsemek gerektiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

"Çay ve kahve; iftardan en az yarım veya bir saat sonra içilmelidir. Çay mümkünse, açık ve limonlu olmalıdır. Türk kahvesi ise, şekersiz tüketilmelidir. Yemeklerden sonra bitki çayları da, tercih edilmelidir. İftardan sahura kadar 1.5-2 litre sıvı (su, çay, ayran v.s) tüketilmelidir."

İFTAR SONRASINDA HEMEN UYUMAYIN

Prof. Dr. Göral, "İftarda birden yemeğe yüklenilmemelidir. Yemekten hemen sonra uyumamak gerekir. Mümkünse her akşam yarım saat, soğuk ve yağışlı havada olmamak şartıyla, hafif tempoda yürüyüş yapın. Teravih namazı da, gıdaların hazmedilmesi için iyi bir seçenektir." dedi.

ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR

Oruç tutarken uzun süre mideniz aç kaldığı için kan şekeriniz düşer ve iftar sonrasında çok fazla tatlı tüketme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Ramazan ayında tatlı tüketime değinen Prof. Dr. Göral, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesini öneriyor.

Haberin Devamı

ftarda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları veya meyve, ana yemekten 1 saat sonra tüketebilirsiniz .Sigara içenlerin sigarayı bırakmak için, ramazan ayı iyi bir dönem olabilir. Mümkünse, 30 gün sigar içilmediği takdirde, ramazan sonrası da sigara içilmesi önlenebilir. İlaçların da sahur ve iftar sonrası alınması uyundur. Oruç tut, Sıhhat bul denmektedir. Oruç tutmaya bağlı bir hastalık gelişmez. Oruç, sağlıklıdır ve sağlığımız için çok faydalıdır."