Türkiye (Son Dakika) 1 yılda 123 çocuk direksiyon başında hayatını kaybetti

1 yılda 123 çocuk direksiyon başında hayatını kaybetti

Paylaş
1 yılda 123 çocuk direksiyon başında hayatını kaybetti

Çocuk ölümlerinin araştırılması için Ekim 2019’da Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyona sunulan raporda göre, 1 yılda 123 çocuğun direksiyon başında hayatını kaybettiği bildirildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sait Özsoy tarafından komisyona sunulan rapor 2018’de 123 çocuğun direksiyon başında hayatını kaybettiğini, 8 bin 773 çocuğun ise yaralandığını ortaya çıkardı. Hayatını kaybeden çocukların 6’sı 10 yaşından küçük, 21’i 10-14 yaş arasında, 96’sı ise 15-17 yaş arasında. Trafik kazalarında sürücü, yolcu ya da yaya olarak ölen çocukların toplam sayısı ise 665 oldu.

Haberin Devamı

En büyük neden hastalık

55 bin 611 çocuk ise trafik kazalarında yaralandı. Rapora göre, 2019 ’da Türkiye nüfusunu oluşturan 83 milyon 154 bin 997 kişiden 22 milyon 920 bin 422’si 0-17 yaş aralığındaki çocuklardan oluşuyor. Yani nüfusun yüzde 22’si çocuk. 0-17 yaş çocuk ölümlerinin yaygın nedenleri; solunum, dolaşım endorkin, sinir sistemi sorunları ve benzeri hastalıklar. Bu hastalıklar yüzünden 14 bin 884 çocuk hayatını kaybetti. Zehirlenme ve yaralanma gibi dış nedenlerle hayatlarını kaybeden çocukların sayısı ise 1950 oldu.

Otobüslerde sıkı yönetim

Bakan Soylu: En güvensiz şirketleri açıklarız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ konferansında konuştu. Türkiye’de yolcu taşımacılığı yapan otobüs şirketi sahiplerine seslenen Soylu, “Dünyanın en güvenli yolculuğu otobüs yolculuğudur. Türkiye’de ise kusura bakmayın, şu an en güvensiz yolculuk otobüs yolculuğudur” dedi.

Haberin Devamı

"Tek şoför kullanıyorlar"

Otobüs firmalarına çağrıda bulunan Soylu şunları söyledi: “Ne yaptığınızı çok iyi biliyorum. İki şoför kullanacağınız yerde bir şoför kullanıyorsunuz. İki ehliyet alıyorlar, uyumak dinlenmek yok. Ehliyetin biri takometreden çıkıyor diğeri giriyor. Bu cinayettir. Otobüslerde sıkı yönetim ilan ediyoruz. Ya kurala uyarlar ya da her 3 ayda bir ‘en güvensiz otobüs şirketleri’ni açıklarız.”

8/24 mesai

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı ile emniyet personelinin moral, motivasyon ve memnuniyetinin artırılması amacıyla hazırlanan genelge, 81 il emniyet müdürlüklerine gönderildi. Genelge ile polislere tanınacak haklar şunlar:

Polis merkezi amirlikleri ve resmi ekiplerde 12 saat çalışıp 24 saat izin yapan polisler, 8 saat çalışıp 24 saat istirahat edecek. Tüm birimlerde bu sisteme geçilebilmesi için çalışmalar yapılacak.

Kış izni kullanılacak

Polislere senelik izinlerinin 3’te biri kışın kullandırılacak. Böylece her polisin her yıl izninin tamamını kullanması sağlanacak.

Evlilik yıl dönümü

İsteyen polisler, evlilik yıl dönümlerinde amirlerinin onayıyla 1 gün mazeret izni kullanabilecek.

Oryantasyon eğitimi

Mesleğe yeni başlayan ya da başka ile atananlara oryantasyon eğitimi verilecek.

Haberin Devamı

Görev dağılımında eşitlik

Görev dağılımında ve birimlerdeki istihdamda adil olunacak. Ek görevlendirmelerde eşitlik ve şeffaflığa önem verilecek.

Psikologla yıllık görüşme

Tüm personelin her yıl en az bir defa Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bürosu görevlisi psikologlarla zorunlu görüşme yapması sağlanacak.

Ailece kültürel ekinlik

Kültürel ve sosyal etkinlikler kapsamında polisler için halk oyunları ve koro, doğa yürüyüşleri, piknik gibi çeşitli faaliyetler ile spor turnuvaları düzenlenecek. Etkinliklere polislerin eş ve çocukları da katılabilecek.

Maddi manevi destek

Polisler evlilik, doğum, hastalık ve vefat gibi durumlarda yalnız bırakılmayacak, maddi ve manevi destek verilecek.

Danışma hattı kurulacak

Polislerin, sorunlarını çözmek amacıyla Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde ‘Psikolojik Danışma Hattı’ kurulacak. Hat, polislere 24 saat hizmet verecek.