12 saatte pişiriyor, balta ile kırılıp yeniyor

Sivas'ın lezzetlerinden 'kuzu kelle', ramazan ayında da sofraların vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor

18 Mayıs 2019, Cumartesi 10:55 Son Güncelleme:
A A

Sivaslıların vazgeçemedikleri lezzetler arasında önemli bir yere sahip olan "kuzu kelle" pişirilişi ve tüketimi ile dikkat çekiyor. Özel fırınlarda 12 saatte pişirilen kuzu kelleler balta ile kırılıp sofralara sunuluyor.

Yüksek ısıda pişen kelleler balta ile kırılıp ayrıldıktan sonra göz, dil, beyin gibi tüm organları da isteyenler tüketebiliyor.

Sivas’ta çoğunlukla soğuk kış günlerinde tüketilen bu besin, sıcak ramazan günlerinde de alıcı buluyor. 

'AYRI BİR YERİ VAR'

'AYRI BİR YERİ VAR'

Yaklaşık 20 yıldır kelle ustalığı yaptığını belirten Eren Sönmez, kellenin Sivas’ın vazgeçilmezleri arasında olduğunu belirtip “Yaklaşık 200 yıl önce büyüklerimiz denemiş, halkımızda beğenmiş. Sivas’ta o günlerden bugünlere pişirilir ve yenir. Sivas’a özgü bir gelenektir. Kellenin ramazanda iftar sofralarında da ayrı bir yeri var. Kelle bağımlıları var. Genelde sabah kahvaltılarında yenilen kelle ramazan ayında iftar vakti tüketiyorlar. Yaklaşık 12 saatte pişiyor ve piştikten sonra sıcaklığını uzun süre sürdürüyor. Ramazan dolayısı ile kelleleri iftardan sonra fırına verip bir gün sonra öğle saatlerinde satışa sunuyoruz" diye konuştu. 

'BENİM İŞİM GÜCÜM KELLE'

'BENİM İŞİM GÜCÜM KELLE'

Sürekli kelle tükettiğini belirten Rıza Bustun ise açıklamasında “Genelde sabah erken saatlerde alınıp yenir ama ramazanda iftarda yiyoruz. Benim işim gücüm kelle. Her sabah yerim, ramazanda da iftarda yiyorum" dedi. 


İHA

Sıradaki haber yükleniyor...