Gündem 19 yıl sonra ilk kez!

19 yıl sonra ilk kez!

Paylaş
19 yıl sonra ilk kez!

Güvenlik gerekçesiyle 19 yıl önce boşaltılan ve yıkılmaya yüz tutan Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Yuvalı Köyü'nü görmeye gelen köylüler, kesin dönüş yapmak için devletten yardım bekliyor

İdil ilçesinde bağlı Yuvalı Köyü'nü 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle gözyaşları arasında boşaltmak zorunda kalan köylüler İstanbul, Mersin ve Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne dağıldı.

Haberin Devamı

Cizre’ye bağlı Cumalı Köyü’ne yerleşmek zorunda kalan Yuvalı köyünden 16 aile, 19 yıl aradan sonra 20 kilometre yol yürüyerek köylerini görmeye gitti. Çocuklarla birlikte köylerine zılgıtlar ve türküler eşliğinde giren Yuvalı köylüleri, köydeki evlerinin yıkılmaya yüz tuttuğunu ve köyün adeta viraneye döndüğünü görünce şok oldu. 19 yıldır kimse yaşamadığı için evlerin bir kısmının yıkıldığı ve köy yolunun da bozulduğunu gören köylüler, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORLAR

Çözüm süreci ile birlikte bölgede sağlanan barış ve huzur ortamı nedeniyle köylerine kesin dönüş yapmak istediklerini söyleyen köylüler, yetkililerden öncelikle köye yol ve elektrik getirilmesini ve köyün yolunun yapılmasını istedi. Köyde 36 yıldan bu yana muhtarlık yaptığını belirten Hasan Hamarat, 19 yıl önce köylerini terk ettikten sonra Cizre, İdil ve çevredeki köylerde yaşamlarını devam ettirmek zorunda kaldıklarını ifade eti. Muhtar Hamarat, "Bugün barış günü. Ülkede bir çözüm süreci var ve çözüm sürecinin sağladığı barış ve huzur ortamı var. Biz Yuvalı köylüleri olarak bu çözüm sürecinin sağlamış olduğu huzur ortamı sayesinde artık köylerimizde yaşamak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'HEPİMİZ DÖNMEK İSTİYORUZ'

Köye Dönüş Projesi kapsamında 50 aileden 16’sının dönmek için 6 ay önce ilgili kurumlara başvurduğunu belirten Muhtar Hasan Hamarat şunları söyledi:
"Öncelikle elektrik, su ve yol ihtiyacımız var. Bugün köyümüzü görmeye geldik. Köyde oturacağımız bir evimiz bile yok, çünkü çoğu yıkılmış, harabeye dönmüş durumda. Yeni ev yapmak içinde maddi gücümüz de yok. Köydeki yaşam şartlarının iyileştirilmesi halinde tüm köylüler köylerine dönmek istiyor. Yıllardır içinde bulunduğumuz göçebe hayattan kurtulup kendi köyümüzde yaşamak için Başbakan, Şırnak Valisi ve İdil Kaymakamı’ndan yardım bekliyoruz."

Köylüler ise, 19 yıl sonra görmeye geldikleri köylerinin viraneye döndüğünü, burada hayatın yeniden canlanması için öncelikle elektrik, yol ve su gibi alt yapı hizmetlerin sağlanmasını ve ardından ev yapmaları için devletin destek vermesi gerektiğini söyledi. Viraneye dönmüş köylerinde bir süre gezen ve hatıralarını tazeleyen köylüler, daha sonra köyden ayrıldılar.

Haberin Devamı

DHA