Siyaset 28 Şubat'a yeniden yargı yolu
Paylaş
28 Şubat'a yeniden yargı yolu

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, hazırlayacakları komisyon raporu çerçevesinde darbe dönemlerinde siyasi suçlardan yargılanıp hüküm giyenler açısından yeniden yargılama yolunu açacak bir düzenleme önerisinde bulunabileceklerini bildirdi

Bu bağlamda 28 Şubat döneminde müebbet hapis cezasına çarptırılan İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu için de Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılacağı öğrenildi.

Baş konuya ilişkin VATAN’ın sorularını yanıtlarken, önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı’na bir yazı göndererek, “1980 ihtilalinden başlayarak siyasi suçlardan hüküm giymiş, halen cezasını çekmekte olan veyahut infazı bitmiş kaç kişi olduğu, hangi suçlardan yargılandılarına” ilişkin ellerindeki verilerin komisyona bildirilmesini talep edeceklerini söyledi. İstedikleri verilerin komisyona ulaşmasının ardından bu veriler üzerinde hukukçu uzmanlar ve komisyon üyeleriyle birlikte bir çalışma yürüteceklerini belirten Baş, şöyle konuştu:

“Darbe dönemlerinde birtakım siyasi suçlardan insanların yargılanıp hüküm giydiklerini biliyoruz. Ceza Usul Kanunu uyarınca, yeni delil ortaya çıkmadan veya başka yargılamanınızın iadesini gerektirecek bir durum ortaya çıkmadan bu insanlar yeniden yargılanamıyorlar. Böyle bir durumun her yargı kararı için yeniden ve kendisi için başlama koşulları oluşmadığı gibi, darbe mağduru olmaya da devam ediyor bazı insanlar o dönemlerde verilmiş bu kararlar nedeniyle. 30 yıl önce ‘anayasal düzeni yıkma’ suçundan hüküm giymiş, 12 Eylül çerçevesinde hala cezaevinde yatan insanlar var. Şimdi anayasal düzeni yıkmak suçuna ilişkin kanun maddesinde bu döneme kadar herhangi bir değişiklik yapılmadığına göre bu insanlar yatmaya devam edecekler cezaevinde eğer ömürboyu hapis cezası verilmişse mesela. Bu neviden hususiyeti olan yargılamalara bakmak gerektiğini düşünüyoruz..”

Bir defaya mahsus

Adalet Bakanlığı’ndan gelecek verileri komisyonun hukukçu uzman grubu ve üyeleriyle birlikte inceledikten sonra ancak bu konudaki kararın netleşeceğini vurgulayarak, “Eğer komisyon uygun görürse, olağanüstü dönemlerde yapılan yargılamalar için belki bir defaya mahsus olmak üzere yeniden yargılanma yolunu açacak bir düzenleme önerisi komisyon raporumuzda yer alabilir” dedi.

Nimet Baş, “Öneriniz kabul görürse yeniden yargılama imkanı daha önce aflardan yararlanmış ancak daha sonra bir başka suç nedeniyle infazı yananları da kapsar mı? Yeniden yargılama hakkından kimler yararlanabilir?” sorusuna, “Hukuk çok matematiksel hesapları da gerektirir. Ben onları kapsar kapsamaz diyemem. Halen daha mağduriyeti devam edenler olabilir cezaevinde olabilenler olabilir. Şu aşamada genel bir tabloyu görelim istiyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı