Yaşam 90 yaşındaki 'süper dede' 70 yıldır maraton koşuyor

90 yaşındaki 'süper dede' 70 yıldır maraton koşuyor

Paylaş
90 yaşındaki 'süper dede' 70 yıldır maraton koşuyor

Sırbistan'ın Novi Sad şehrinde yaşayan 90 yaşındaki Silvester Kovac, 1948 yılından beri katıldığı maratonlarda çok sayıda dereceye sahip

"Balkan şampiyonu" olarak anılan "süper dede" Silvester Kovac, son yıllarda farklı Balkan ülkelerinde veteranlar kategorisinde düzenlen maraton ve yarı maratonlarda da birinciliği elden bırakmıyor. Kovac, 70 yıldır aralıksız katıldığı maratonlardaki performansıyla da görenleri kendine hayran bırakıyor.

Balkanlar'da aktif olarak maraton koşan en yaşlı atlet ünvanına da sahip olan Kovac, yaşıtlarının artık sporla uğraşmadığını ve bu tür spor etkinliklerini sadece televizyondan takip belirterek, "Sadece geçen yıl 5 maratona katıldım. Bu yıl da koşacağım." dedi.

"Çalışmak her şeyin başı"


İlerleyen yaşı nedeniyle artık tam maraton koşamadığını dile getiren Kovac, her gün 2 kilometre koşarak formda kalmayı sürdürdüğünü söyledi.

Kovac, "Yağmur, çamur, kar demeden her gün düzenli olarak koşuyorum. Hayatta sadece spor değil, herhangi bir alanda başarılı olmak istiyorsanız çalışmalısınız. Çalışmak her şeyin başı." ifadelerini kullandı.

1928 yılında Hırvatistan'da dünyaya gelen Kovac, 1948 yılında Osijek şehrinde faaliyet gösteren bir atletizm kulübüne üye olduğunu belirterek, "Kulübe dahil olduğum ilk yıldan bugüne maraton koşuyorum. Sonra Novi Sad'a taşındım, burada işe başladım ve emekli oldum. Ülke değiştirmem spordan vazgeçmeme engel olmadı." dedi.



Kovac, maraton geçmişinde çok sayıda başarı elde ettiğini kaydederek, kişisel rekorunu ise 29 Kasım 1980'da 60 kilometre koşarak gerçekleştirdiğini anlattı.

Auschwitz'de geçen gençlik yılları


Kovac, İkinci Dünya Savaşı'nda asker olarak bağlı bulunduğu birliğin Çekya üzerinden Polonya'ya götürüldüğünü anlatarak, "İndirildiğimiz yerde 'Auschwitz' yazısını gördüm. Burası şehir merkezinden birkaç kilometre uzaktaydı. 30 kişinin daha bulunduğu bir odaya yerleştirildim. Tüm gün çalıştırıldık, samanların üzerinde uyuduk." şeklinde konuştu.

O dönem Almanlara karşı gelmenin "akıl karı" olmadığını ifade eden Kovac, "Yahudiler toplama kampının başka bir kısmında tutuluyordu. Oradaki erkek, kadın ve çocukların resmi bugün dahi gözümün önünden gitmiyor." dedi.

Kovac, Rusların gelmesiyle Auschwitz'in boşaltıldığını ve insanların dışarıya çıkartıldığını belirterek, "Üst üste yürüyen insanlardan bir şekilde kaçmayı başardım ve trenle Viyana'ya geldim. Burada bir süre tren istasyonunda çalıştım. Savaşın bitmesiyle de Yugoslavya'ya döndüm. Maraton kariyerim de buraya dönmemle başladı." dedi.

70 yılın tanımı "koşu heyecanı"


Hayatının ilk 20 yılını "mücadele" sonraki 70 yılını ise "koşu heyecanı" şeklinde tanımlayan Kovac, bugün eşi, iki kızı ve dört torunuyla hayatını sürdürdüğünü ifade etti.

Sağlık kontrollerini kesinlikle aksatmadığını aktaran Kovac, ilerlemiş yaşına rağmen tansiyon ya da kalp ilacı kullanmadığının da altını çizdi.

Uzun yaşamasını spor yapmaya ve stresten uzak durmaya bağlayan Kovac, "Olumsuz düşünceleri aklınızdan uzak tutun. Önemli olan işini layığıyla yapmak ve güzel dostlar biriktirmek." diye konuştu.

AA

Haberin Devamı