Dünya ABD'de çalışma vizeleri askıya alındı

ABD'de çalışma vizeleri askıya alındı

Paylaş
ABD'de çalışma vizeleri askıya alındı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkeye göçmen girişi ve bazı çalışma vizelerinin yıl sonuna kadar askıya aldığı açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkeye göçmen girişini askıya aldığı, 22 Nisan'da imzaladığı, 60 gün geçerli olan kararnameyi yıl sonuna kadar uzattığı ve kapsamına göçmen olmayan bazı vize türlerini de alacak şekilde genişlettiği yeni bir kararname imzaladı. Kararnamede, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ülkede işsizlik sorununun ortaya çıktığını belirten Trump, bu kararname ile yeni istihdam alanlarında Amerikan vatandaşlarına öncelik verilmesinin sağlanacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Trump'ın imzaladığı kararname ile ABD'ye 2020 sonuna kadar "göçmen vizesi" sahibi kişiler alınmayacak, ayrıca bazı "göçmen olmayan vize" kategorisinde olan ancak sahibine çalışma imkanı tanıyan vizeler de kararname kapsamına alındı.

"Göçmen olmayan vize" kategorisindeki H-1B, H-2B, H-4, L-1 ve bazı J-1 vizeleri de kararname kapsamına alınırken, H-1B vize programında vize için en yüksek maaş sahibi kişilere öncelik verilecek.

Kimler için vize veriliyordu?

ABD'de H-1B vizesi "vasıflı işçi" grubuna verilirken bu işçilerin eşlerine de H-4 vizesi veriliyor.

H-2B vizeleri mevsimlik çalışanlara, L-1 ise kendi işverenleri tarafından yurt dışı pozisyonlarına atanan yöneticilere sağlanıyor.

J-1 vizesi ise staj, work and travel, eğitim kampları gibi eğitim programlarına katılan kişilere veriliyor.

Haberin Devamı

Trump, ülkeye göçmen vizelerini askıya alan ve 60 gün geçerli olan kararnameyi 22 Nisan'da imzalamıştı. Trump, gerek görülmesi durumunda bu süreyi uzatacağını kaydetmişti.

ABD'li teknoloji şirketleri Donald Trump'ın verdiği bu karara büyük tepki gösterdi. Trump'ın imzaladığı kararnamede yer alan vize türleri ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin seçtikleri çalışanları ülkeye getirmek için kullandığı vize türlerini de kapsıyor. Silikon Vadisi merkezli teknoloji devleri verilen bu kararın Amerikan ekonomisinin bel kemiği olan 'çeşitlilik' kavramına ve uzun vadede ülke ekonomisine zarar vereceğini iddia ediyor.

AA