Dünya AB'den Google'a yeni ikaz

AB'den Google'a yeni ikaz

Paylaş
AB'den Google'a yeni ikaz

Google reklam hedef kitlesi için veri topluyor. AB, bu yöntemin kullanıcıların kişisel gizliliğine karşı 'yüksek risk' yarattığını savunuyor. Mevcut gizlilik politikası nedeniyle AB Google'a karşı harekete geçmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği'nin veri korunmasını düzenleyen kurumlarının, mevcut gizlilik politikası nedeniyle Google'a karşı harekete geçmeye hazırlandığı belirtiliyor. Google'ın Mart ayından beri reklamlarının hedef kitlesini daha iyi belirlemek için veriler toplamasının, kullanıcıların kişisel gizliliğine karşı "yüksek risk" yarattığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

GOOGLE 'YASALARA UYUYORUZ' DEDİ

Gizlilik düzenlemeleriyle ilgili Fransız kuruluşu CNIL öncülüğündeki AB gözlemcileri Ekim ayında, Amerikan şirketine gizlilik politikasını gözden geçirmesi için dört ay süre tanımıştı. Google ise eylemlerinin AB yasalarına uygun olduğunu savunuyor. Şirketin talep edilen değişiklikleri yerine getirmediğine dikkat çeken CNIL, şu açıklamayı yaptı: "Bu bağlamda, AB veri koruma idareleri harekete geçerek soruşturmalarını sürdürmekle yükümlüdür. Bu nedenle, CNIL öncülüğünde bir çalışma grubu kurarak, yaz öncesinde devreye girecek tepkilerini koordine etmek için bir çalışma grubu kurmaya niyetlidirler." Google, BBC'ye yaptığı açıklamada, süreç boyunca CNIL ile irtibat halinde olduklarını ve bunu sürdüreceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

İŞTE O DÜZENLEMELER

AB bünyesindeki 27 veri koruma gözlemcisi kuruluşun dokuz aylık soruşturmanın ardından Google'dan yerine getirmesini istediği 12 düzenlemeden bazıları şunlar:

- Google, kullanıcıların "sağlam rızasını" almalı. Şirket, merkezi bir 'dışında kalma' aracı sunmalı ve kullanıcılara, Google hizmetlerinin kendileriyle ilgili hangi verileri toplayabileceğine karar verme hakkı tanımalı.

- Google, mevcut araçlarını uyarlayarak, belirli amaçlar için veri kullanımını sınırlandırmalı. Örneğin, bir kişi hakkındaki veriler güvenlik amacıyla kullanılabilirken, reklam hedeflemesi için kullanılmamalı.


BBC TÜRKÇE