Advertorial Çalışan sirkülasyonunun ülkemizdeki şirketlere yarattığı yıllık maliyet 2 trilyon lirayı aştı
Sponsorlu

Çalışan sirkülasyonunun ülkemizdeki şirketlere yarattığı yıllık maliyet 2 trilyon lirayı aştı


Paylaş
Çalışan sirkülasyonunun ülkemizdeki şirketlere yarattığı yıllık maliyet 2 trilyon lirayı aştı

Bir personelin işten ayrılmasının şirkete maliyeti, o kişinin yıllık brüt ücretinin 2,5 katına kadar çıkmaktadır. Pandemi öncesinde dünyada iş gücü devir oranı %15 civarındayken pandemi sonrasında bu oran %30 seviyesine yükseldi. Ülkemizde ise 2021 yılında iş gücü devir oranı %50 seviyesinin üstüne çıkmıştır.

Firmaların mevcut durum analizinin yapılması ve yol haritası çizilmesi konusunda danışmanlık hizmeti veren BeNova Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, doğru stratejiyi oluşturarak ve doğru proje yönetimiyle stratejiyi uygulamaya geçirerek çalışan motivasyonunu artırma ve çalışan kaybının önlenebilir bir kazanım olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Erdinç Mert, “Pandemi koşulları, çalışan sirkülasyonunu önemli oranda artırdı. Pandemi öncesinde dünyada %15 seviyesinde görülen iş gücü devir oranı, pandemi sonrasında %30 seviyelerine yükseldi. Ülkemizde ise 2021 yılında bu oran %50 seviyesinin üstüne çıktı. Bu da gösteriyor ki ülkemizde çalışan her iki kişiden bir tanesi 2021 yılında iş değişikliği yaptı. Yapılan araştırmalar, kıdemli bir çalışanın işten ayrılmasının şirkete maliyetinin, söz konusu çalışanın yıllık brüt ücretinin 2,5 katı kadar olduğunu göstermektedir. Pozisyon için ilana çıkılması, mülakatların gerçekleştirilmesi, personelin şirkete alışma dönemi ve aldığı eğitimler düşünüldüğünde bu maliyetin gerçekçi olduğu görülmektedir. Kaybedilen zaman ve şirketin algısı da düşünüldüğünde bu maliyetin daha yüksek de olabileceği düşünülebilir. Toplamda 14 milyona yakın özel sektör çalışanı olduğu düşünüldüğünde, geçtiğimiz sene 7 milyondan fazla çalışanın iş değişikliği yaptığını görüyoruz. Bu veriler ışığında, 2021 yılında çalışan sirkülasyonunun şirketlere maliyetinin 2 trilyon TL’yi aştığı söylenebilir” dedi.

Haberin Devamı

Kazanılan yeteneği elde tutabilmenin, kurumun başarısının sürdürülebilirliği ile ilgili önemli ipuçları veren Mert, “Firmalar için, çalışanlarının neden ayrılmayı istediğini öğrenmek, elde tutma stratejisi için oldukça büyük bir önem arz eder. Çalışanların memnuniyetsizlikleriyle ilgili yeterli done elde etmek, potansiyel risk faktörlerini belirleyip başarılı bir strateji oluşturmanın başlangıç noktasıdır. Başarılı ve sonuç odaklı bir çalışanı elde tutma stratejisi geliştirmek için departmanlara ve pozisyonlara odaklanılan lokal bir yaklaşım benimsenmelidir. Elde tutma çalışmalarının başarısız olma sebepleri genellikle disiplin ve odaklanma yetersizliğinden kaynaklanır. Disiplinli bir çalışma ile sürdürülebilir ve sonuç odaklı bir strateji uygulamak mümkündür” diye konuştu.