Advertorial Dondurmino’dan 175 çeşit dondurma
Sponsorlu

Dondurmino’dan 175 çeşit dondurma


Paylaş
Dondurmino’dan 175 çeşit dondurma

Her yıl dünyanın en iyi dondurmacıları arasında gösterilerek ülkemizi başarıyla temsil eden Dondurmino, 175 çeşit dondurması ile misafirlerini mutluluğun zirvesine taşıyor.

 Dondurmino markasının yaratıcısı Mehmet Ali Akbulut, endüstriyel dondurmalara karşı dünyadaki pazar payını her geçen yıl artıran günlük dondurmaların, Türkiye’de de büyük gelişim içinde olduğunu söyledi. Dondurmanın 12 ay tüketilebilen çok değerli bir gıda maddesi olduğuna dikkat çeken Mehmet Ali Akbulut ile sektörü ve geleceğini konuştuk….

*Dondurmino’nun dünyada sağladığı başarı hikâyesini hepimiz biliyoruz ve çok gururlandık. Bu başarıdaki temel etken nedir?

Yaptığımız işe tutku ile bağlanmak, yeniliklere açık olmak, yaratıcı olmak, insanları sevmek ve onlara güzel şeyler sunmaktan mutlu olmak. Bunlar işin temel duygusal öğeleri. Bir diğer taraftan başarının olmazsa olmazları ise; başaracağına inanman lazım, motivasyonun çok güçlü olmalı ve en önemlisi iş disiplinin olmalı. Tabi en önemlisi iyi ürünler çıkarabileceğin teknolojilere yatırım yapacak sermayenizin de yeterli olması lazım.

*Dondurmada dikkat edilmesi gereken en önemli şey nedir?

Bu soruyu tüketici açısından yanıtlayacak olursak. Bir kere artizan dondurma üreticisinin olduğu yerde gidip kimse endüstriyel dondurma almasın. Endüstriyel dondurma ile artizan dondurma arasındaki en temek fark şudur. Endüstriyel dondurmanın içine hava basılmak sureti ile kabartılır ve litre olarak satılır. Yani kilo olarak 500 gram gelen bir dondurma içine hava basarak 1.000 mililitrelik bir hacim kazandırılabiliyor. Yani 1 kilogrammış algısı yaratılıyor, tüketici havaya para verirken, üretici ise havadan para kazanıyor. Burada dondurma içine hava basma oranı üreticinin vicdanına kalıyor. Marketlerde, benzin istasyonlarda satılan dondurmaların paketlerinin altına çevirin okuyun ne dediğimi anlarsınız. Oysa artizan şekilde üretilen dondurmalarda bu gibi manipülasyonlar yapılamaz ve kilogram cinsinden satılır. Bu temel fark dışında kullanılan hammaddeler açısından da büyük farklar var. Onlara girersek sayfalarca yazmamız gerekir. Temel olarak gelişmiş ülkelerde endüstriyel dondurma tüketimi her geçen gün düşüyor ve oran artizan dondurma lehine gelişiyor. Ülkemizde ise endüstriyel dondurma tüketimi pazarı neredeyse yüzde 90’dan fazla.

*Dondurma sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sektörümüzü ikiye ayırmak lazım. Bir bizim gibi artizan yani günlük üreterek satan, bir de endüstriyel dondurmalar,  yani aylarca saklanabilenler. Yukarı da belirttim endüstriyel dondurmalar ülkemizde pazara ezici bir oranda hakim. Bu oran gelişmiş ülkelerde artizan dondurma lehine her sene büyüyor. Bazı ülkelerde artizan dondurma oranı endüstriyel dondurmayı geçmiş durumda. Artizan dondurma üretimi ve pazarı ülkemizde emekleme devrinde,  önümüzdeki yıllarda tüketim miktarları çok büyüyecek. Ülkemiz, kişi başına dondurma tüketiminde Avrupa ortalamalarının dörtte biri büyüklüğünde. ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey Avrupa ülkeleri ile kıyaslarsak nereyse onda biri kadar tüketim miktarlarına sahibiz. Dondurmada o kadar çok doğru bildiğimiz yanlışımız var ki oturup ağlarsınız. Suç kim de? Tümü ile yanlış eğitimde, yanlış bilgide. Dondurma 12 ay tüketilebilir, iyi dondurma hasta etmez, kötü dondurma hasta eder, dondurma ağız içinde erimeli ve yalandığı zaman dilinizin üstünde kalabilmelidir. Dondurma en masum tatlı olduğu gibi, besin değeri açısından çocuklar için muhteşem bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Besleyicidir, sağlıklıdır.

*Dondurma fiyatlarını ve maliyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dondurmayı pek çok tatlı, yiyecek ve içecek kıyasladığınız vakit oldukça ucuz buluyorum.  Dondurma yapımı için kullanılan malzemeleri, yapımında kullanılan makinelerin yatırım boyutlarını, üretim ve satış süreçlerindeki zorlukları anlatsam hak verirsiniz. Tabii ben kaliteli dondurma yapan ve işinin hakkını veren firmaların ürettiği dondurmalardan söz ediyorum. Bir iki temel girdimizi örnek olarak vermek isterim; geçen yıl sütün litresi 5 lira iken bu yıl 30 lira, şeker 4 lira iken bu yıl 30 lira, meyve fiyatlarını söylememe bile gerek yok. Enerji fiyatları, işçilik maliyetleri ve kısacık sezon açısından bakıldığı vakit, dondurmanın geçen seneki fiyatlarının 4-5 katı olması lazım. Yani esasen dondurmacı esnafı bu girdi maliyetleri ile çok zor bir sene geçiriyor. 2023 yılı yaz sezonunda 80-90 gramlık dondurma topunu 50-60 TL bandında alan tüketiciler, 2024 sezonu için bu ölçüdeki bir dondurmanın topunu 100 TL’den yemeğe hazır olmalı.

*Tüketici dondurma alırken fiyat kıyaslaması yaparken neye dikkat etmeli?

Yukarıda belirttim endüstriyel dondurmanın maliyeti içine giren hava nedeni ile zaten artizan dondurmanın yarısından daha düşük bir maiyete sahip. Tüketici artizan dondurmacılardan dondurma alırken de kıyaslamayı doğru verilerle yapması lazım. En önemlisi aldığı dondurmanın kaç gram olduğunu bilmesi lazım. Spatula dediğimiz açık kaşıkla servis edilen dondurma da bir top dondurma minimum 80-90 gram ve fiyatı 50-60 TL iken, cıvalı kaşık veya yuvarlak kaşık denilen kaşıklarla servis edilen dondurmaların topu 30-35 gram ve 20-30 TL fiyat olabiliyor. Tabii bir de kullanılan malzeme kaliteleri aynı olmayabiliyor. Tüketici kıyaslama yaparken elma ile elmayı kıyaslaması lazım.

*Favori dondurmanız hangisi?

Dondurmada temel lezzetler vardır. Mesela kaymak, çikolata, karamel, vanilya gibi, bir de meyveliler çilek, vişne, kavun gibi bunlar olmazsa olmazımız. Dondurmino’da 150 olan çeşit sayımızı son iki senede 175’e çıkardık. Temel lezzetler dışında her gün menümüz değişir ve farklı lezzetler sunarız. Her yıl yeni ürün ve lezzetler ile çeşitlerimizi artırıyoruz. Ancak sırf fark yaratmak adına dondurma çeşitlendirmiyoruz.  Dondurmino‘nun her bir dondurmasının içerikleri güçlü, lezzetleri dominant, damakta lezzeti net algılanıyor ve beynimizin algı merkezine hoş sinyaller göndererek bağımlılık yaratabiliyor.

*Dondurmino’yu diğer dondurmalardan farklı kılan şey nedir?

“Diğer dondurmalar” diyerek bir üstenci bakış açısı ile bu soruyu yanıtlamak istemem. Ülkemizde Dondurmino kadar güzel dondurma yapan, işine saygı gösteren, yenilikleri takip eden, pek çok arkadaşımız var ve hepsi ile gurur duyuyorum. Biz Dondurmino’ya malzemenin en iyisini alır, hakkını vererek kullanır, yüksek teknolojiler kullanarak üretir ve sunarız. Takdir tüketicilerimizin. Dondurmino her yıl dünyanın en iyi dondurmacıları arasında gösterilerek ülkemizi temsil edebilme başarısını gösterebiliyorsa, bu başarıyı ve gururu bizi bu seviyelere taşıyan tüm tedarikçilerimize, işbirliği yaptığımız firmalara, çalışan arkadaşlarımıza ve de en önemlisi başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere tüm müşterilerimize borçluyuz, sağ olsun var olsunlar.