Advertorial Enerjisi zirvede; yeni yatırımlara hazır
Sponsorlu

Enerjisi zirvede; yeni yatırımlara hazır


Paylaş
Enerjisi zirvede; yeni yatırımlara hazır

Yenilenebilir enerjinin önemli aktörlerinden olan IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin halka arzına ilişkin talep toplama işlemleri bugün itibarıyla başladı. 9 hidroelektrik santral (HES) yatırımıyla dikkat çeken şirket, rüzgar ve güneş santrallerine odaklandı. Bunun yanında yenilenebilir enerji depolama sistemleri de şirketin radarında.

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİ BÜYÜK

Yenilenebilir enerji yatırımları son dönemde hızla artıyor. Bu daha yaşanabilir bir dünya için kaçınılmaz bir dönüşüm. Yeşil enerji yerli kaynaklarla üretim anlamına da geliyor. Akarsular, güneş, rüzgâr… Türkiye bu anlamda büyük potansiyele sahip. 100 milyar dolara dayanan enerji kaynaklı döviz açığı ancak yenilenebilir enerji yatırımlarıyla azaltılabilir. Ayrıca ticarette karbon nötr hedeflerini de unutmamak gerekiyor. Söz konusu taahhütlerin yerine getirilmesi için yatırımların daha da artması şart. Son dönemde bu anlamda önemli yatırımlara sahip şirketlerden biri IC Entera Yenilenebilir Enerji. Şirket, 9 HES santraliyle yılda 1.2 milyar kilovatsaat(kWh) elektrik üretiyor.

3.7 MİLYAR LİRALIK GELİR HEDEFİ

Rüzgâr ve güneş enerjisi santrali ile enerji depolama yatırımlarına da hazırlanan IC Enterra, kısa süre önce Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) halka arz için onay aldı. Halka arza ilişkin talep toplama işlemleri ise bugün (27 Mart) başladı ve 29 Mart Cuma günü saat 17:00’a kadar devam edecek. Hisse fiyatının 10 lira olarak belirlendiği arzdan,  3.7 milyar liralık gelir hedefleniyor. Halka açıklık oranının ise yüzde 20.03 olacağı öngörülüyor. Şirketin hedefleri neler? Kaynak nasıl kullanılacak? Yenilenebilir enerji yatırımları neden önemli? Merak edilen tüm bu ayrıntıları IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok’a sorduk. İşte merak edilen tüm detaylar…

 

935 BİN HANENİN TÜKETİMİNE DENK

IC Enterra ve hissedarlık yapısı hakkında neler söylersiniz?

IC Enterra, IC Holding’e bağlı yenilenebilir enerji şirketi. IC Grubu’nun yarım asrı aşan enerji, inşaat, altyapı, ulaştırma, turizm ve sanayi tecrübesi bulunuyor. Son yıllarda enerjide yaşanan dönüşümle birlikte sürdürülebilir bir büyümeye katkı sunmayı hedefleyen IC Grubu, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını ve projelerini IC Enterra Yenilenebilir Enerji çatısı altında topladı. IC Enterra, IC Holding’in enerji sektöründeki 25 yılı bulan deneyimiyle faaliyet gösteriyor.

* Mevcut yatırımlarınızla ne kadarlık üretim yapıyorsunuz?

Trabzon, Erzincan, Tokat, Mersin, Giresun’da elektrik üretimine devam eden 9 hidroelektrik santralimizin (HES) toplam kurulu gücü 388 megavat (MW). 2023 yılında HES’lerimiz aracılığıyla ürettiğimiz elektrik ise 1.2 milyar kilovatsaati (kWh) buldu. Bu da 935 bin hanenin yıllık tüketimine denk.

 

HEDEFTE RÜZGÂR VE GÜNEŞ SANTRALİ VAR

* Yenilenebilir enerji ile ilgili başka hangi alanlara yoğunlaşmayı planlıyorsunuz?

Bizim yeni yatırımlar noktasında ana stratejimiz rüzgâr ve güneş santralleriyle portföyümüzde kaynak çeşitlendirmeye gitmek. Önümüzdeki dönemde, yatırımı devam eden 136 MWm (mekanik kurulu gücü) kapasiteli Erzin-2 YEKA GES ile izin süreçleri devam eden 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projelerimize odaklanmış durumdayız. Mevcut HES’lerimizin yanı sıra rüzgâr ve güneş santrali ile depolamaya yönelik planlarımız bulunuyor.

* Son dönemde depolama yatırımları dikkat çekiyor. Bunun önemi hakkında neler dersiniz?

Bu sistemler, enerji üretiminin ve tüketiminin arasındaki dengesizlikleri gidermek, enerji verimliliğini artırmak ve şebekede kararlılığı sağlamak için kritik bir role sahip. Bizim de geleceğe dönük projelerimiz arasında depolamalı RES ve GES yatırım hedeflerimiz bulunuyor. Depolamalı RES ve GES ön lisans çalışmalarımız da devam ediyor.

 

YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN ANAHTAR ROLE SAHİP

* İklim değişikliği, karbon nötr hedefleriyle yenilenebilir enerjinin önemi arttı. Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Sizin de ifade ettiğini gibi iklim değişikliği, enerjide dönüşümü hızlandırdı. Bugün pek çok ülke, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve enerji güvenliğini artırmak amacıyla yenilenebilir enerji hedefleri belirlerken, destekleyici politikalar geliştiriyor. Bu politikalar, yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik ederken sektörün büyümesini de destekliyor. Nitekim Türkiye Ulusal Eylem Planı’na göre de 2035 yılında Türkiye’de rüzgar enerjisinde 29.6 gigawatt (GW), güneş enerjisinde ise 52.9 GW’ye ulaşılması hedefleniyor. Tüm bunlar, yenilenebilir enerjide çok yüksek bir büyüme potansiyeli olduğunu gösteriyor.

 

İTHALATI FRENLEYECEK

* En büyük döviz açığı da enerji tarafında. Yenilenebilir enerji yatırımları bu anlamda kritik görünüyor...

Yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme daha çok dâhil olmasıyla birlikte ithal kaynakların payının azalacağı muhakkak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2023 yılında kurulu gücümüzdeki artışın yüzde 99.1’i yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarından geldiğini açıklamıştı. Bu oran, yatırımcıların yönünün yenilenebilir enerji olduğunu göstermesi bakımından önemli. Bugün hem yatırımcılar hem de finans kuruluşlarının yenilenebilir enerji yatırımları odaklı olduklarını görüyoruz.

KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRACAK

* Halka arzdan sağlanan kaynağı hangi alanlarda kullanacaksınız?

Amacımız, gelirin önemli bir bölümünü yeni yatırımlarda kullanarak, ülkemizin enerji talebine yanıt üretirken, istihdam yaratmak ve ülke ekonomisine destek olmak. Bugüne kadar HES yatırımlarıyla bir baz oluşturduk. Farklı bölgelerde yer almamamızın getirdiği coğrafi avantajlar sayesinde verimli, sürdürülebilir bir elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. HES’lerimizin yanına GES ve depolamalı RES’leri de dâhil ederek kaynak çeşitliliğimizi artıracağız.

* Enerji halka arzlarına genelde ilgi yüksek oluyor. Bu anlamda yatırımcılara ne mesaj veririsiniz?

Halka arz ile yatırımcılarımızı sürdürülebilir bir büyümeye ve sürdürülebilir bir geleceğe ortak olmaya davet ediyoruz. Yatırımcılarımız, IC Enterra ile kârlı ve sürdürülebilir bir büyümeye ortak olacak. Türkiye’nin enerji dönüşümüne yatırımcılarımızla birlikte katkı sağlayacağız. Biz operasyonları kârlı ve kâr odaklı büyüyen bir şirketiz. IC Holding şirketleriyle birlikte yaratacağımız sinerji, geleceğe doğru daha kararlı adımlarla yürümemizi sağlayacak.

İlandır