Advertorial “Ildırı’nın tarihi ve doğası korunmalı”
Sponsorlu

“Ildırı’nın tarihi ve doğası korunmalı”


Paylaş
“Ildırı’nın tarihi ve doğası korunmalı”

Sahibi olduğu “Ferruh’un Yeri” restoranı ile Ildırı’da balıkça kasabası ruhunu yaşatan Ferruh Çevik, bu güzel köyün tarihi ve doğal güzelliklerinin korunması gerektiğini söyledi.

Tam bir Ildırı aşığı olan Ferruh Çevik, aslen Alaçatılı olmasına rağmen, hayatını burada devam ettiriyor. Alaçatı’da küçük bir lokantada, ‘Lokantacı Ali’nin oğlu olarak başlayan meslek yolculuğu, Altın Yunus Oteli, Kültür Bakanlığı göreviyle bulunduğu Avusturya ve TRT’deki ‘Kokteyl’ programıyla devam ettikten sonra Ildırı’da yeni bir boyut kazanmış. Ildırı’ya olan sevdasını her fırsatta dile getiren Ferruh Çevik, “Huzuru bulduğum yer, yani Ildırı’ya olan aşkım nedeniyle burada restoran açmaya karar verdim. Ve o zamandan beri yani 25 yıldır burada devam ediyorum” diyor.

ZENGİN TARİHİ İLGİ ÇEKİYOR

Aradan geçen yıllarda yaşanan tüm gelişmelere rağmen Ferruh’un Yeri, küçük bir balıkçı kasabası olarak Ildırı ruhunu yaşatan en önemli mekanlardan biri. Sadece bir esnaf olarak değil yaşam tarzı olarak da Ildırı’yı benimseyen Çevik, “Ildırı ve tarihçesi çok ilgimi çektiği için küçük gibi görünün bu köyün aslında çok büyük bir tarihe sahip olan muhteşem bir yer olduğunu kısa zamanda anladım. Gelen misafirlerime Ildırı’nın tarihini tek tek anlatarak beni bulmalarını sağladım. ‘Bu balığı salatayı her yerde yersiniz, evinizde de yapar yersiniz fakat şu anda neredesiniz, burası neresi’ sorusuna verilen cevapla Ferruh ve Ildırı, yıllar içinde beraber anılan iki marka oldu” diye konuştu.

ZEKİ MÜREN NEDEN AĞLADI?

Ferruh’un Yeri ile adını Çeşme’nin marka mekanları arasına yazdıran Ferruh Çevik, Ildırı’nın ne kadar özel bir yer olduğunu Sanat Güneşimiz Zeki Müren’in başrolde olduğu bir anısı ile şöyle anlatıyor: “Zeki Müren’in yıllar önce aşık olup almaya çalıştığı ama alamadığı minik ada, karşımızdaki tek ağaçlı adadır. Hikayeyi babamdan biliyorum. Yıllar önce Şifne Ardıç Gazinosu’nda bizzat babam ve amcama o adayı almak istediğini söylemiş ve duygulanıp ağladığına da şahit olmuşlar. Adayı alamayınca, küserek buraya benzer olduğunu düşündüğü Bodrum’a yerleşmiş.”

GÜNEŞİN BATTIĞI EN GÜZEL YER

Muhteşem bir doğal güzelliğe ve tarihi geçmişe sahip olan Ildırı’nın korunması gerektiğine dikkat çeken Çevik, “Ildırı, tarihi ve doğasıyla gezilip görülmesi gereken bir yer. Son zamanlarda dizi ve film sektöründe tercih edilen bir bölge oldu. Bu güzel bölgenin kapısı tabii ki herkese açık ama bence; popülaritesi dizilerden önce, tarihçesi ve kültürel dokusuyla olmalıydı. Çünkü el değmemişliğini ve doğallığını korumasını isterim. Zaten adından da belli olduğu gibi eski adı Erythrai (Kızıl kent) olan Ildırı, güneşin en güzel battığı yerlerin başında gelir. Muhteşem gün batımı ile bu adı aldığı söylenir. Eski filozofların dediği gibi, ‘Dünyada birçok yer var gurubun, güneşin battığı ama bir de Erythrai’…”