Advertorial İlham kaynağı yaşam
Sponsorlu

İlham kaynağı yaşam


Paylaş
İlham kaynağı yaşam

Takı tasarım markası Minas’ın yaratıcısı Vildan Önal, yaşamdan ilham aldığını belirterek, “Hayatı dinliyor, gözlemliyor ve hissediyorum. Her tasarımımın bir hikayesi, bir duygusu var” diyor.

20 yılı aşkın süre önce Vildan Önal tarafından kurulan takı tasarım markası Minas, Alaçatı Köyiçi’ndeki mağazası ile büyük beğeni topluyor. Önal’ın tasarımları günlük hayatta gördüklerinizden çok farklı. Yaşamından ilham alarak tasarladığı takıları mağazasında görücüye çıkaran Vildan Önal, her yıl çok konuşulan koleksiyonlara imzasını atıyor. Tasarımı bir yaşam biçimi olarak gören Vildan Önal ile sohbet tadında bir röportaj gerçekleştirdik.

  • Öncelikle sizi tanıyalım… 

1985 yılında Alaçatı’da doğdum. Tüm ailem buralı.  Birçok alanda ticari faaliyetlerde bulunduktan sonra takı tasarım işine soyunduk. Keyif alınca da devamını getirdim. Hala Alaçatı’daki mağaza ve atölyelerimizde takı tasarımı yapmakta ve sunmaktayız. 

  • Sizi tasarıma yönlendiren şey ne oldu?

    Üretmek tarifi imkansız bir duygu. Özellikle de zarafet ve estetik olunca ayrıca duygularınız okşanıyor. Bu duyguları daha önce yapmış olduğum birçok iş kolunda tattım. Bir kere tadını aldıktan sonra vazgeçemiyorsunuz. Sürekli bir şeyler tasarlamak, bir şeyler ortaya çıkarmak için sabırsızlanıyorsunuz. Özellikle yapmış olduğunuz tasarımların beğenilmesi, takdir edilmesi anlatılmaz bir doygunluk.
  • Takının sizin için anlamı nedir?

    Bir yaşam biçimi desem çok klişe olmaz sanırım. Tasarladıkça mutlu oluyorsunuz. Ürettikçe daha da haz alıyorsunuz. Bunların yanında bir terapi, meditasyon gibi de düşünülebilir. Hayatın tüm dertlerinden arınıyorum. Bu çıkmazları, dertleri bitiriyor demek yanlış ama daha farklı açılardan bakarak çözümlere daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Kısaca vazgeçilmezim diyebilirim.
  • Takılarınızı hazırlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

    Yaşam muhteşem bir döngü. Her bir parçası özel olarak tasarlanmış, birbirini tamamlayan bir halkanın parçası olarak görüyorum hayatımdaki anları. Yaşamım takılarımın ilham kaynağı. Her bir anım, konuştuğum veya konuşmadığım her an tasarımlarımın başlangıç noktası. Hayatı dinliyor, gözlemliyor ve hissediyorum. Her tasarımımın bir hikayesi, bir duygusu var.

  • Bu sene koleksiyonunuzda nasıl modeller olacak?

    Tam olarak söylemem ne kadar doğru olur bilemiyorum ama yine çok konuşulacak modeller hazırladım. Birçok imalatçıya feyz olabilecek tarzda. Göz önünde bulunmamızdan mı, yoksa değerli dostlarımızın bizden aldıkları tasarımları paylaşmalarından mıdır bilemem ama birçok kişiye yol gösterici olduğumuz kesin. Dolayısı ile buradan bunları tam olarak açıklamak istemiyorum. Umarım bu, dostlarımızı meraklandırır. Alaçatı’ya gelmeleri için bir bahane sunmuş olurum. Sadece şunu söyleyebilirim ki eski tasarımlarımızı elden geçtim. O kadar muhteşem tasarımlar çıktı ki şimdiden çok olumlu geri dönüşler aldım. Ek olarak bu yaza damgasını vuracak kot takılar gözdelerimizden. Kot bileklik, kot halhal, kot choker kolyeler yaza damgasını vururken beachler ve plajlar takılarımızla coşacak. Farklı olmaları direk dikkat çekecek.

  • Tasarımlarınızın özel olması için neler yapıyorsunuz? Kişiye özel tasarımlar yapıyor musunuz?

    Bir kere her materyalin en iyisini yapıyor, buluyor ve kullanıyorum. Tedarik ve imalattan yana hiçbir engelimiz yok. Derinin gerçeği, kaplamanın altın olanı, dökümün en stabili. Kaliteli malzeme ile kaliteli tasarımlar çıkar. Zaten bakınca anlıyorsunuz. Dolu dolu, kusursuz tasarımların ilk can alıcı püf noktası bu. İkinci olarak da farkındalık yaratması. İnanın birçoğu gibi etrafa bakmıyorum. Esinlenme olmasın, beni etkilemesin, yaratıcılığımı köreltmesin diye. Sadece kendime odaklıyım. Bu da tasarımlarımı özel kılıyor. Ağırladığımız birçok misafirimizin yorumları da bu yönde. Dünyayı gezen takı hayranı olan birçok dostumuzun da yorumu, tasarımlarıma rastlamadıkları. Kişiye özel tasarımlarımız elbette mevcut. Ancak benim dinlemem gerekiyor. Duygu ve düşünceleri neticesinde şekilleniyor tasarımlarım. Özel günleri için veya kendilerini özel hissettirecek birçok tasarım yaptım. 
  • Farklı projeleriniz var mı? Hedefleriniz neler?

    Bu konuda pek yorum yapmak istemiyorum. Ancak üretkenliğimizi kanıtladığımız kanaatindeyim. Projelerimiz arasında bulunan ve ince ince, ilmek ilmek işlediğimiz Jera en belirgin kanıtı. Jera kapılarını bu sene açtı. Misafirlerini ağırlıyor. Turizm İşletme Belgeli ve Sürdürülebilir Turizm Sertifikalı Jera’mız bizim göz bebeğimiz. Tıpkı bir zamanlar kağıt üzerinde proje olan Minas gibi. Yakın zamanda yine muhteşem projelerimiz ile adımızı çokça duyacağınız kanaatindeyim.
  • Koleksiyonlarınız arasında sizler için "en özel" olan parçalar var mı?

    Her biri birbirinden özel işin aslı. Ama halhallarımız ile chokerlarımızın benim nazarımda ayrı bir özelliği var. Tescilli olan tasarımlarım için ne geceler tükettiğimi anlatamam. Genelde gece, sessizlik çökünce çalışıyorum. Kendi kendime konuşurken bana göre özel tasarımlarım ortaya çıkıyor. Bunun için de tasarımlarım arasında ayrım yapamıyorum. Ama kızıma yaptığım, bebekliğinden kalan süt dişinden yaptığım bilekliğin benim için ayrı bir önemi var.
  • Yurt dışı ile ilgili hedefleriniz neler?

    Şu an zaten yurt dışında tasarım ürünlerden göndermekteyim. Umduğumdan daha fazla bir şekilde oralarda da ilgi çekmesi, rağbet görmesi beni gururlandırıyor. Daha farklı birkaç projemiz var yurt dışına yönelik. Ancak bunları konuşmak için çok erken. Sebebi ise Alaçatı’ya yaz gelmesi ve sezonun açılması. Bizim tasarımlarımız tamamı el yapımı. Dolayısıyla vakit alıyor ve çabuk üremiyor. Bu sebepten de birçok proje üretirken birçoğunu askıya almak zorunda kalıyorum.
  • Alaçatı dışında takılarınızı satın alabileceğimiz şubeleriniz ya da online satışınız bulunuyor mu?

Türkiye’ de zaten bir tık kadar yakınınızdayız. Sosyal medya üzerinden satışlarımız devam etmekte. Buna paralel olarak da Azerbaycan, Almanya, Kıbrıs, İsviçre, Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinde tasarımlarımıza ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız yerlerde ise bize whatsapp veya sosyal medya hesaplarımızdan yazarak yapmış olduğumuz lojistik sözleşmeleri ile çok uygun koşullarda tasarımlarımıza sahip olabilirsiniz.

 İlandır