Advertorial Sağlıkla Gülümseten Ortodontik Tedavi: Şeffaf Plak Tedavisi
Sponsorlu

Sağlıkla Gülümseten Ortodontik Tedavi: Şeffaf Plak Tedavisi


Paylaş
Sağlıkla Gülümseten Ortodontik Tedavi: Şeffaf Plak Tedavisi

Her yaşa hitap eden şeffaf plak tedavisi diş çapraşıklıklarının giderilmesine destek oluyor. Sarıyer Ortodonti Kurucu Üyeleri Ortodonti Uzmanı Dr. Mustafa Ateş ve Ortodonti Uzmanı Dr. Aydan Coşkun Ateş şeffaf plak tedavisi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Dişlerimizde ortodontik problem olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Haberin Devamı

Dişlerinizde fark edilen konum bozuklukları veya çapraşıklık söz konusuysa, alt veya üst çenenizde gözle görülen ilerilik, gerilik, eğrilik veya yüzün diğer kesimleri ile bir uyumsuzluk varsa, gülerken diş etleriniz aşırı gözüküyor veya ağız kenarlarında karanlık sahalar oluşuyorsa, çene ve diş ilişkileriniz yüzünden ısırma ve çiğneme problemi yaşıyorsanız, ağzınızı kapatmakta güçlük çekiyorsanız, dudaklarınız kapanışı sağlamaya yetmiyorsa, çene eklemlerinizden ses geliyor, çene kaslarınızda ağrı hissediyor veya çene kilitlenmeleri yaşıyorsanız, dudak damak yarığı veya benzer bir sendromla doğmuşsanız, dişlerinizin arasında geniş boşluklar varsa, bu belirtiler ortodontik tedaviye aday olabileceğinizin göstergesidir.

Haberin Devamı

 Şeffaf plak tedavisine ülkemizde ilgi ne durumda? Hastalar bu tedaviye en çok hangi amaçla başvuruyor?

Şeffaf plakların özel günlerde çıkarılabilmesi bu tedaviyi tercih etmelerindeki geçerli sebeplerden biridir.

 Şeffaf plak tedavisi için ilk muayenede neler yapılıyor?

Muayene sonrasında, ortodontik problemi ile ilgili hastamızı detaylı bir şekilde bilgilendirebilmek için ağız içi tarama cihazı ile dişlerinin taraması yapılır. Bilgisayar ortamında hastaya dişlerindeki problemler detaylı şekilde gösterilir. Özel yazılımlar sayesinde tedavi sonrasında, problemlerin nasıl düzeleceğine dair bir simülasyon oluşturulabilir. Bu simülasyonlara hastalar ile birlikte küçük müdahalelerde bulunularak en uygun tedavi yöntemi ve sonuçları üzerine fikir birliğine varılır.

 Her yaşta hastaya şeffaf plak tedavisi uygulanabilir mi?

Şeffaf plak tedavisi 6 - 7 yaşlarında başlamakta ve üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Her yaş, her vakadan hasta tedavi edilebilmektedir.

 Çocukların tedavisine ne zaman başlanmalıdır?

İskeletsel kapanış bozukluklarının da erken tespit edilebilmesi amacıyla çocukların daimî dişlenmeye başladıkları 6 yaş itibarıyla, rutin ortodontik muayenelerinin yapılmaya başlanmasını tavsiye ediyoruz. Bu dönemde alt ve üst kesici dişler sürmektedir ve daimî azı dişleri genellikle sürmüştür. Çapraz kapanış, çene darlığı, asimetri, sürecek dişler için yer darlığı ve daimî dişlerin gömülü kalması gibi sık karşılaşılan problemler daha ilerlemeden önlenebilir. Gelişim döneminde parmak emme, dil itme gibi alışkanlıklar ile solunum yolu problemleri, gelişimin doğal yolundan sapmasına ve yüzün orantılı büyümesine ve gelişimini sürdürmesine olumsuz etkide bulunabilir. Bu tip dış faktörlerin erken teşhisi, büyümenin sağlıklı ve ahenkli ilerlemesi için önemlidir.

Haberin Devamı

 Şeffaf plak tedavisinin önemli noktaları nelerdir? 

Öncelikli olarak plaklar şeffaftır, dışarıdan belli olmaz, neredeyse tamamen görünmezler. Kullanımları oldukça kolaydır. Plakları istediğiniz zaman çıkartabilir, dilediğinizi yiyip içebilir, önemli bir toplantı, iş görüşmesi öncesinde çıkarabilir, sonra plağınızı tekrar takıp ortodonti tedavinize devam edebilirsiniz. Plakların yemek sırasında çıkartılabilmesi, beslenme kısıtlamalarını da azaltır. Bunlara karşılık, ortodontik tedavinizin planlanan sürede tamamlanması için en az 20 saat plakların takılması önerilir. Plaklarınızı ağız ve diş bakımı sırasında da çıkarılabildiğiniz için daha hijyenik bir tedavi yöntemidir. Böylece iyi bir bakımla tedavi sırasında oluşabilecek renklenme, diş çürüğü, ağız kokusu ve diş eti problemlerinin de önüne geçebilirsiniz. Bu tedavi ile hastalardişlerinin öncesi ve sonrasını bilgisayar üzerinde hatta kendi fotoğrafları üzerinde yeni gülüşlerini görebilmekte, kararlarını ona göre verebilmektedir.

Haberin Devamı

 Şeffaf plak tedavisi kalıcı bir tedavi midir? Düzeltilen dişler tekrar bozulabilir mi? 

Dişlerde yaşam boyu devam eden bir hareket ve değişim söz konusudur. Ancak başarılı bir biçimde tamamlanmış olan tedavinin ve tedavi sonrası sürecin ardından dişlerin geri dönme riskinin oldukça az olduğundan bahsedilebilir. Geri dönüşü engellemek ve en aza indirgemek adına tüm ortodontik tedavi sonrasında pekiştirme tedavisi uygulanır. Bu süreçte hastalarımızın, uygulanan tedaviye uyması ve dikkat edilmesi gereken noktalara özen göstermesi tedaviyi kalıcı hale getirebilecek başlıca konulardandır.

Haberin Devamı

 Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor hastalar sağlıklı dişlerin tam olarak ne zaman kavuşuyor?

Tedavi süresi hastaların problemlerinin boyutuna göre değişiklik gösterir. Genellikle ortodontik problemler, ortalama 1 - 1,5 yıl içerisinde tedavi edilmektedir. Şeffaf plak tedavilerinde yapılan dijital planlamalar sayesinde, hastaların ne kadar sürede istenilen sonuca ulaşabileceği baştan görülebiliyor. Vakanın kolay veya zor olmasına bağlı olarak tedaviler öngörülenden 6 daha erken veya daha geç tamamlanabiliyor.

 Şeffaf plak tedavisinde dişlerin çekilmesi gereken durumlar oluyor mu? 20 yaş dişlerin çekilmesi gerekir mi?

Ortodontik tedaviler hastaların problemlerine göre yapıldığından diş çekilmesi de gerekebilir. Şeffaf plak tedavilerinde diş çekiminin yapılıp yapılmayacağına dijital planlamalar üzerinden karar verilir.

 Şeffaf plak tedavisi sırasında ağrı oluyor mu? Konuşmada aksaklıklar yaşanıyor mu?

Dişlerin hareket edebilmesi için bir itme kuvveti uygulanması gerekmektedir. Şeffaf plakları ilk defa takıldığında bir baskı hissedilmesi olağan ve beklenen bir süreçtir. Her plak değişiminde 1 - 2 gün baskı hissedilmesi de normaldir. 1 - 2 günlük alışma dönemi sonrası, konuşmanızı etkileyebilecek bir durum yaşanmaz. Eğer bir toplantıda çok uzun süre konuşmanız gerekecek ise 1 - 2 saatliğine şeffaf plaklar dilerseniz çıkarılabilir.

 Şeffaf plak tedavisinde kontrole gelme sıklığı nedir?

Ortodontik tedaviler uzun süren tedavilerdir ve düzenli kontrol gerektirir. Normal koşullarda kontroller aylık yapılır. Şeffaf plaklarda ise tedavi planlaması en başta yapıldığı için kontroller hasta isteğine bağlı olarak daha uzun aralıklarla yapılabilmektedir.

 Hastaların fiziksel olarak kontrole gelmesine gerek var mı?

Hastalara plakların teslim edildiği ilk randevudan sonra, kontrolleri dijital ortamda yapılabilir. Online yapılan kontrol randevuları sayesinde, yurt dışında yaşayan hastalara bu tedavi yöntemi uygulanabilir.

 Şeffaf plak tedavisi süresince hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Gıda tüketimi konusunda tavsiyeleriniz neler?

Şeffaf plak tedavisi sırasında hastaların tek dikkat edeceği husus, plaklarını düzenli takmalarıdır. Hastalar plaklarını çıkardıklarında özgürce istedikleri gıdaları tüketebilir.

 Şeffaf plakların bakımı nasıl olmalıdır?

Plaklar kullanılmadığı sürelerde, hastaya verilen kutularda saklamak en önemli unsurdur. Her sabah ve her akşam şeffaf plaklar ılık suyun altında diş fırçası ile temizlenebilir. Bunun yanında, protez temizleme tabletleri ile de şeffaf plakların bakımı yapılabilir.

 Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?

Karma dişlenme döneminde ya da daimî dişlenmeye geçen çocuklarda şeffaf plak tedavileri sıklıkla uygulanmaktadır. Şeffaf plaklara uygulanan renkli ve  emojili sticker’lar sayesinde şeffaf plak tedavisi gören çocuk hastaların tedavileri daha eğlenceli hale getirilebilmekte.

 Şeffaf plak tedavisinde hastaların ağız içi ölçümlerini hangi dijital çözümlerle ve nasıl alınır?

Günümüzde ağız içi tarayıcılar ile yapılan üç boyutlu tarama ile dijital ölçüler alınıyor. Yazılımlar sayesinde hastanın tedavi planının tedavi süresi boyunca milimetrik olarak hesaplanabiliyor ve  hem yazılım hem de hekim olarak gözden geçiriliyor.

DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ...

 

İlandır.