Advertorial Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi
Sponsorlu

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi


Paylaş
Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi

Yeni nesil şeffaf plaklarla uygulanan ortodontik tedavileri Ortodonti Uzmanı Dr. Derya Şahin anlattı.

Ortodontik tedavi nedir ve hangi rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılır?

Ortodontik tedavi, dişlerin kendi içindeki düzensizliklerini, çenelerin birbiriyle, dişlerle ve kafa kaidesiyle olan uyumsuzluklarını düzelten tedavilerin tümüdür.

Şeffaf plak tedavisiyle dişler nasıl düzeliyor, plakların işleyişi hakkında bilgi verir misiniz?

Ortodontik tedaviye ihtiyacı olan bireyler ortodontist tarafından muayene edildikten sonra gerekli tedavi planlaması yapılır. Bu planlamaya göre hastanın dijital ortamda bütün verileri toparlanır. Bu planlamalar doğrultusunda tedavinin başından sonuna kadar meydana gelecek olan hareketler bir simülasyon ortamında canlandırılır. Böylece tedavi süreci boyunca gerçekleşmesi planlanan diş veya çene hareketleri tasarlanır ve bunlar için gerekli şeffaf plaklar kişiye özgü her bir hareketi gerçekleştirecek şekilde 3 boyutlu olarak üretilir. Hastalar tedavi sürecinde bu plakları değiştirerek tedavilerinin gerçekleşmesini sağlar.

Şeffaf plaklar tüm ortodontik vakalar için uygun mu yoksa belirli sınırlamalar var mı?

Günümüzde neredeyse bütün ortodontik vakalar şeffaf plaklarla tedavi edilebilmektedir. Ancak bir genelleme yapmak yanlış olur, çünkü her tedavi kişiye özgüdür. Bu nedenle gerçekleştirilmek istenilen hareketler ve hastanın bu yönteme uyumu gibi etkenler de göz önünde bulundurularak karar vermek gerekmektedir.

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavinin tamamlanması ne kadar sürmektedir?

Ortodontik tedaviler ihtiyaca göre şeffaf plaklarla basit çapraşıklık vakalarında birkaç ayda bitebilirken büyümeyi yönlendirdiğimiz tedavilerde yıllarca sürebilmektedir.

Hastaların şeffaf plak tedavisi sırasında ne sıklıkla kontrollere gitmesi gerekiyor?

Şeffaf plak tedavilerinde uzun aralıklarla kontroller gerçekleştirebilir. Bu sayede şehir dışı ve yurt dışında yaşayan hastalar için online veya fiziksel kontrol sağlanabiliyor.

Çocuklarda sık görülen ortodontik sorunlar nelerdir ve bunlar şeffaf plaklarla düzeltilebilir mi?

Çocuklarda neredeyse en sık görülen sorunlar; çenelerde darlık, buna bağlı çapraşıklıklar ve çenelerin birbirinin büyümesine engel olması. Bunların yanı sıra yer darlığından dolayı dişlerin çıkamayıp gömülü kaldığı da görülebiliyor. Şeffaf plaklar bu sorunları genellikle çözebilmektedir, çeneleri genişleterek gelecek dişlere yer açmakla birlikte alt çene geriliği gibi iskeletsel sorunları da genellikle tedavi edebilmektedir.

Çocukları şeffaf plaklarını düzenli bir şekilde takmakta zorlanan ebeveynlere tavsiyeniz ne olur?

Tedaviye başlamadan önce aileye ve çocuğa sorunun ne olduğu ve ne tür bir tedavi uygulanacağı detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Bunu onaylayan ve istekli olan çocuklar tedaviden en hızlı sonuç alan gruptur. Dişlerdeki hızlı değişim de çocuklar için en etkili motivasyon kaynağı olmaktadır.

Hamilelik sırasında veya emzirme döneminde şeffaf plaklarla ortodontik tedavi yapılır mı?

Herhangi bir cerrahi girişim planlanmıyorsa hamilelik veya emzirme, şeffaf plaklarla ortodontik tedaviye engel değildir.

Şeffaf plak tedavileri uyurken dişleri gıcırdatma veya çeneyi aşırı sıkma gibi problemlerin giderilmesinde kullanılıyor mu?

Bu tarz sorunları gidermek için farklı olan dişleri düzeltmeyen, sadece dişleri sıkmaya ve dişleri korumaya yarayan gece plakları adı verilen materyaller kullanılmaktadır. Ancak dişleri düzeltmek için kullanılan şeffaf plaklar da geceleri takıldığında gece plaklarıyla benzer işlevi gerçekleştirebilmektedir.

Şeffaf plak tedavilerinde hangi dijital teknolojilerden faydalanıyorsunuz?

Ağız içi tarayıcı adı verilen dijital ölçü alan cihazlarla hastanın dişlerinin ve çene ilişkilerinin kayıtları alınarak, bunlar 3 boyutlu ortamlara aktarılabiliyor ve simülasyon programlarıyla çenelere veya dişlere istenilen hareketler yaptırabiliyor. Kullanılan programlar sayesinde tedavi sürecini ve sonucunu görsel olarak hem diş hekimleri hem de hastalar görebilmektedir.

İlandır